Laguna - Bukmarker - Penzioneri su i dalje najverniji čitaoci knjiga - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Penzioneri su i dalje najverniji čitaoci knjiga

Ekipa dodatka Telegrafa istraživala je u najvećim knjižarskim lancima ko su najbolji kupci, šta biraju stariji čitaoci i da li penzioneri kupuju manje naslova u odnosu na ranije godine.
 
Penzioneri u Srbiji su ostali verni knjigama za razliku od mladih, koji literaturu sve više čitaju na kompjuterima i tabletima. Ipak, kada je reč o kupovini knjiga, stariji građani, zbog skromnih primanja, nemaju primat u knjižarama. Biblioteke su, međutim, njihovo carstvo.



Istraživanje dodatka Penzioner, koje je obuhvatilo nekoliko izdavačkih kuća, pokazalo je da knjige, kada se gleda kroz potrošeni novac, najviše kupuju ljudi srednjih godina. Oni stariji ne zaostaju puno po broju kupljenih primeraka, ali biraju jeftinije štivo ili čekaju popuste.

„Penzioneri najviše kupuju knjige za decu kao poklon za unuke. Muškarci uzimaju i politiku, biografije i istorijska dela, a žene ljubiće i drame“, kaže za dodatak Penzioner Aleksandra Dedić iz knjižara „Vulkan“.
 
TRI GRUPE KUPACA

U najvećem knjižarskom lancu u zemlji „Delfi“, koji u Srbiji ima 40 knjižara, rekli su nam da je kupovna moć penzionera generalno mala, ali da se među tom populacijom mogu uočiti razlike.

„U knjižarama u centru Beograda ili na Novom Beogradu penzioneri kupuju ozbiljnu literaturu. To mogu da budu drame, nagrađene knjige, klasici, istorijski romani... Mnogo manje pažnje obraćaju na cenu, pa samim tim kupuju i veće količine knjiga. Penzioneri sa periferije uglavnom kupuju knjige za decu i za poklon, mnogo više nego za sebe. Kada kupuju za sebe, većinom se fokusiraju na pristupačnije cene ili na knjige na popustima. Takođe se može primetiti da knjige češće kupuju penzionerke, i to je u većini slučajeva neko laganije štivo, na primer, ljubavni romani i slično“, navode iz lanca „Delfi“.

Kako kaže Sanja Grujić, koja je radila u dve „Lagunine“ knjižare u Beogradu, u Zemunu i Makedonskoj ulici, kupce knjiga, pa i penzionere mogli bismo da podelimo u tri grupe.

„Prvu grupu čine oni koji kupuju zbog magazina Nedeljnik, koji dobijaju uz svaku kupovinu veću od 150 dinara, pa biraju knjige sa akcija i nije im važno o čemu se radi u knjizi. Drugu grupu čine članovi Kluba čitalaca, koji i dalje vole da čitaju kvalitetnu i ozbiljnu literaturu. U pitanju su kupci između 60 i 80 godina, i muškarci i žene. Treću grupu čine bake i deke koji kupuju samo kada je potrebno nabaviti nešto za njihove unuke i nakon kupovine prođe mnogo vremena pre nego što dođu ponovo. Ovakvih penzionera možda ima najviše, oni uvek prokomentarišu da su penzije, nažalost, male, stide se toga, ali nama je taj podatak važan jer uslovljava kupovinu, izbor ponuđenih knjiga“, kaže Grujićeva.


 
AMERIČKO ISTRAŽIVANJE

Petar V. Arbutina, direktor Sektora za izdavanje knjiga u Službenom glasniku, slaže se da su stariji skloniji konvencionalnim knjigama, u odnosu na mlade, kojima su bliži razni elektronski gedžeti.

„To, međutim, bitnije ne ugrožava poziciju knjige u najklasičnijem obliku, od Gutenberga do danas. Američki stručnjaci su istraživali percepciju i pamtljivost sadržaja kod čitanja običnih i elektronskih knjiga. Na kraju su došli do lakonskog zaključka: kada čitate klasične knjige, to je kao da idete stepenicama, a kada čitate elektronske, kao da se vozite liftom. Dakle, nema razlika koje bi ustaljene odnose prema artefaktu knjige dovele u pitanje“, objašnjava Arbutina.
 
Razmena sa prijateljicama
 
Bojana Grković (73), koju smo zatekli u knjižari u centru Beograda, kaže da kupi desetak knjiga godišnje.

„Čitanje je moja velika strast, ali, nažalost, nemam novca da više kupujem. I za tih desetak knjiga uglavnom čekam popuste ili one akcije kada se odobravaju niže cene za kupovinu tri knjige odjednom. Srećom, imam nekoliko prijateljica koje takđe vole da čitaju, pa stalno razmenjujemo knjige“, rekla nam je baka Bojana.
 
Autor: S. Šulović
Izvor: Srpski Telegraf


Podelite na društvenim mrežama:

predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.