Laguna - Bukmarker - Otvoren Sajam knjiga - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Otvoren Sajam knjiga

Pod svodom najveće hale Beogradskog sajma večeras su dvojica pisaca - gost iz Mozambika Mija Koto i domaćin Svetislav Basara otvorili 56. Međunarodni beogradski sajam knjiga koji se održava pod sloganom "Knjiga spaja ljude".

Prvog dana, ubedljivo najveća gužva zabeležena je na štandu Lagune. Izdavačka kuća Laguna na ovogodišnjem Sajmu knjiga predstavlja svoju celokupnu produkciju i 300 novih naslova objavljenih u proteklih godinu dana. Od najnovijih naslova izdvajaju se romani Tigrova žena Tee Obreht (640 dinara), Ruska zima Dafni Kalotaj (730 dinara), Keltov san Marija Vargasa Ljose (750 dinara), Kuća prašine i snova Brende Rid (670) i Kapija suza Ejbrahama Vergezea (820 dinara).

Povodom početka Sajma knjiga Dejan Papić, direktor izdavačke kuće Laguna, rekao je:

“U pogledu štanda ove godine napravili smo korak napred u odnosu na druge izlagače u šta su mogli da se uvere posetioci već danas. Lagunin štand ove godine obogatili smo mrežom monitora na kojima su informacije o novim naslovima. Na štandu Lagune nalazi se i prava, funkcionalna vetrenjača, koja će postati zaštitni simbol Laguninog štanda, a koju smo postavili u čast dolaska naše počasne gošće Trejsi Ševalije, koju čitaoci poznaju po romanu Devojka sa bisernom minđušom.

Nismo samo unapredili štand, unapredili smo i izdavački program koji je bogatiji za 300 naslova. Među njima su knjige pisaca ovenčanih književnim nagradama od kojih izdvajamo romane Marija Vargasa Ljose, Žozea Saramaga, Herte Miler i ekskluzivno u Laguni priče Ive Andrića, ali i roman Tigrova žena beograđanke Tee Obreht, ovogodišnje dobitnice prestižne nagrade Orindž.

Pored značajnih popusta koje smo obezbedili, sve kupce obradovaćemo i poklonom uz svaku kupovinu.“ zaključio je Papić.
I ove godine na Laguninom štandu mogu se kupiti knjige po najpovoljnijim cenama. Pored članskog i sajamskog popusta Laguna za kupljene 3 knjige i više obezbeđuje dodatni popust od 10%. Na štandu najveće izdavačke kuće, knjige na akciji mogu se kupiti po ceni nižoj od 50 do 90%.

Od knjiga na portugalskom jeziku (koji je ove godine počasni gost Sajma) Laguna je objavila roman portugalskog nobelovca Žozea Saramaga Smrt i njeni hirovi. Osim toga, tu su i knjige Stolarska olovka Manuela Rivasa i Hodočašće Emanuila Sina Božjeg Pedra Roze Mendeša koji je posetio štand Lagune.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja 56. Međunarodnog sajma knjiga, obraćajući se u ime osam zemalja u kojima se govori portugalski jezik, zvanični, počasni gost sajma, jedan od najpoznatijih i najprevođenijih pisaca luzofonskog regiona, Koto je na poetičan način opisao predistoriju širenja portugalskog jezika po svim meridijanima.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna

 
"Kada je pre šest vekova Portugal isplovio iz samog sebe u susret drugim prekomorskim zemljama, portugalski jezik već je bio više od običnog balkona s kojeg se vidi svet. Portugalski je bio balkon svetova, ishod razmena i mešanja do kojih je došlo u samoj luzitanskoj zemlji. Najvažniju mešavinu od svih stvorilo je dugogodišnje arapsko prisustvo na Iberijskom poluostrvu. Afrika je, na taj način, u Portugalu već postojala kada je Portugal isplovio ka Africi" rekao je Koto.

Koristeći citat iz poezije Vilijama Batlera Jejtsa „Soko više ne čuje sokolara, sve se razliva, središte popušta", Basara konstatuje da je ovaj stih dobio puno značenje tek na "sumornom početku ovog veka u kome mnoge stvari nestaju i u kome se mnogo toga raspada".

"To, međutim, nipošto nije razlog za rezignaciju, još manje za očajanje, jer u poslednjoj analizi nestaje i propada samo ono što i treba da nestane i da propadne, jer ako je centar ugrožen, ako se temelji klimaju, to znači da je centar bio postavljen na pogrešno mesto", rekao je Svetislav Basara.

Prema njegovom mišljenju, istinski centar je "u nama i oko nas, u ovoj hali, u starim i novim knjigama koje se nude našoj pažnji".

Otvaranju sajma, koji će trajati do 30. oktobra, prisustvovali su ministar kulture Predrag Marković, bivši ministar kulture Nebojša Bradić, gradska sekretarka za kulturu Ivana Avžner, kao i ambasadori luzofonskih zemalja akreditovani u Beogradu (Brazil, Angola i Portugal), ali i velik broj pisaca, kulturnih poslenika i brojni knjigoljupci koji su pohrili da vide šta su im izdavači ove godine pripremili.

Laguna se i ovaj put postarala da svoje čitaoce obraduje knjigama koje spadaju kako u kategoriju internacionalnih bestselera, tako i u kategoriju knjiga koje su nagrađene nekim od najprestižnijih književnih nagrada.

Drugog dana sajma sa čitaocima će se družiti Lagunini pisci Isidora Bjelica, Vesna Radusinović, Momčilo Đorgović i Branko Čanković. Oni će od 16 do 19 sati potpisivati knjige Kada kume kuvaju, Dvadeset sati i Srpski valcer. 

Radno vreme sajma je od 10 do 21h.



Podelite na društvenim mrežama:

obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.