Laguna - Bukmarker - Odustati od knjige ili ne? Naši čitaoci vagaju... - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Odustati od knjige ili ne? Naši čitaoci vagaju...

Čitanje je nešto kao odlazak na ljubavni sastanak. Ponekad knjiga upali po koju varnicu, a ponekad je reč o neuspehu. Sajt Gudrids je pitao svoje pratioce na Tviteru i Fejsbuku: Da li se držite knjige ili jednostavno odustajete? Bacite pogled na neke od najpopularnijih komentara i recite nam kom od ovih timova pripadate.



1. „99% ću završiti knjigu. Osećam kao da to dugujem autoru“, kaže Tod.

2. „Uglavnom se držim knjige. Mnogo puta mi se desilo da se na kraju oduševim nečim što me na početku uopšte nije privlačilo“, rekao je Andrej.

3. „Odustajem. Čitanje treba da bude zadovoljstvo. Ako knjiga nije za vas, onda jednostavno nije za vas“, napisala nam je Barbara.

4. „Ja sebi zadam granicu od 100 stranica. Ako me knjiga ne privuče do te stranice, ostavljam je i uzimam drugu. Život je prekratak da bismo ga traćili na knjigu u kojoj ne uživamo“, kaže Lusi.

5. „Ranije sam se držala do kraja, ali sam ipak odlučila da imam određeni broj godina u životu da bih ih trošila na pogrešne stvari, nije vredno toga jednostavno! Postoji toliko mnogo dobrih knjiga koje čekaju da ih otkrijemo“, navodi Tamara.



6. „Ja ih uvek završim. Ponekad je ostavim sa strane, izaberem drugu knjigu da pročitam, al se uvek vratim da završim započeto!“, kaže Karola.

7. „Zavisi koliko me knjiga ne privlači. Ako mi se ne sviđa, ali ipak želim da saznam kao se završava, nastavim sa čitanjem. Ali ako mi se čitanje čini kao obaveza, prestajem“, rekla je Čelsi.

8. „Ako je to knjiga koju stvarno želim da pročitam, pokušam sa audio verzijom pre nego što skroz odustanem“, kaže Dana.

9. „Ostavaljam je sa strane i pokušam da joj se vratim posle dužeg vremena. Ukusi i stilovi se menjaju tokom godina“, komentarisao je Bred.

10. „Zavisi od toga zašto je čitam. Radi recenzije? Zbog mojih privatnih učenika? Radi istraživanja? Iz čistog zadovoljstva? Zbog prva tri razloga bih se držala do kraja. Zbog poslednjeg bih odustala“, kaže Elizabet.


 
11. „Ako mi ta knjiga nije preporučena, dajem joj šansu u dva do tri poglavlja. Ako je u pitanju autor koga volim ili sam je uzela zbog preporuke nekoga koga poštujem, daću joj više vremena“, rekla je Danijela.

12. „Uvek se trudim da se izdržim do kraja. Imam osećaj da postoji nešto što naučimo u toj muci da završimo neku knjigu. Odustala sam možda od svega par knjiga, ali to je bilo iz razloga što sam razvila snažnu nenaklonost ka sadržaju“, komentarisala je Kira.

13. „Uglavnom odustanem. Za svaku stranicu u kojoj ne uživam, a nateram sebe da je pročitam, protraćila sam vreme za koje sam mogla da čitam stranice koje mi se dopadaju“, kaže Nikol.

14. „Nekim knjigama je potrebno više vremena nego drugima da shvatimo tok proze, ali u više slučajeva se isplati da nastavimo sa čitanjem dok ne stignemo do toga“, rekla je Kerol.



15. „Ja je ostavim sa strane na nekoliko dana i ukoliko mi se želja da je pročitam ne vrati, jednostavno se ne trudim više“, komentarisala je Tereza.

16. „Većina onoga što čitam je za moj književni klub, tako da se uglavnom uvek držim knjiga do kraja – ako ništa, imam ljude kojima ću se žaliti“, napisala je Megan.

Koji odgovor se najviše odnosi na vas?

Izvor: goodreads.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.