Laguna - Bukmarker - Održana tribina Laguninog književnog kluba o romanu „Koža“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Održana tribina Laguninog književnog kluba o romanu „Koža“

Dvadeset deveta tribina Laguninog književnog kluba održana je 7. jula u Delfi Caféu u SKC-u. Ovoga puta tema je bila „Koža“, remek-delo antiratne književnosti italijanskog pisca Kurcija Malapartea, s pogovorom Milana Kundere.

O romanu koji je Katolička crkva stavila na spisak zabranjenih knjiga govorili su: prevodilac i književni teoretičar Tijana Tropin, multimedijalni umetnik Nenad Racković, književni kritičar Miroljub Stojanović i urednica romana Janja Stjepanović.
Malaparteova „Koža“ je istorijska freska koja eruditski, duboko, provokativno i inspirativno promišlja Evropu 1943. godine, u času kada je Italija kapitulirala.



„’Koža’ je remek-delo antiratne književnosti jednog od najpoznatijih italijanskih pisaca 20. veka Kurcija Malapartea čije je pravo ime Kurt Erih Zukert“, rekla je književni teoretičar Tijana Tropin i dodala da je njen utisak o romanu „Koža“ obojen Malaparteovim pređašnjim romanom „Kaputt“, koji je razumljiviji i lakši za čitanje. „Fascinira me piščev brilijantan stil pisanja kojim su dočarane slike nasilja i ratnih užasa na način koji ne deluje brutalno i neukusno. Malaparte sve o čemu piše na neki način učini neobično lepim“, zaključila je Tropin.

Urednica knjige Janja Stjepanović iznela je podatak da je prevoditeljka knjige Jelena M. Ristić zapravo pseudonim Lele Matić, žene velikog srpskog nadrealiste Dušana Matića, i da je to već bio dovoljan kuriozitet da se knjiga ne prevodi ponovo. „Uostalom, postojeći prevod je odličan, kao što je to slučaj i sa romanom ’Kaputt’, koji je prevela Jugana Stojanović, i koji će Laguna objaviti do kraja ove godine. Napomenimo i to da će predgovor za ovu knjigu, koja će biti objavljena u ediciji ’Klasici svetske književnosti’, napisati niko drugi do Svetislav Basara.“

Multimedijalni umetnik Nenad Racković je izveo, na oduševljenje publike, svojevrstan performans nadahnuto čitajući i istovremeno tumačeći delove romana, posle čega je usledio buran aplauz.

Miroljub Stojanović je podsetio da je „Kožu“ ekranizovala 1981. Lilijana Kavani sa čuvenim Marčelom Mastrojanijem u glavnoj ulozi i nazvao ga je „filmom surovosti“. Pričajući o ovom romanu on je objasnio da je Malaparte stigao u razrušen grad kao oficir novouspostavljenih italijanskih rojalističkih snaga Juga (koje su formirane da se bore sa britanskim i američkim trupama protiv Nemaca) i rešio je da prikaže bujnu i živopisnu sliku svog tog nadrealnog užasa koji je zatekao. „Ali Malaparte nije samo dokumentovao, on je osmišljavao i isticao ratna stradanja i poraz, uzdižući ih do spektakularnih ekstrema, sve vreme smeštajući samog sebe u te košmarne predele. Ova knjiga se prosto nametnula Malaparteu, on je nije tražio, on ju je preživeo“, zaključio je Stojanović.

I ovoga puta svi posetioci Laguninog književnog kluba osvežili su se Stassen čajevima, vrhunskim čajevima sa Šri Lanke koji se prvi put pojavljuju na našem tržištu.

Naredna tribina Laguninog književnog kluba zakazana je za prvi petak u avgustu (4. avgust) od 18 sati u Delfi Caféu u SKC-u, a tema će biti roman „Američki bogovi“ Nila Gejmena. Knjiga će do 4. avgusta biti na popustu od 30% u svim Delfi knjižarama i Laguninom klubu čitalaca u Resavskoj 33.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.