Laguna - Bukmarker - Održana promocija knjige „Kvadratni koren iz života“ Muharema Bazdulja - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Održana promocija knjige „Kvadratni koren iz života“ Muharema Bazdulja

Promocija knjige „Kvadratni koren iz života“ Muharema Bazdulja održana je u knjižari Delfi SKC. Osim autora o knjizi su govorili Miroljub Stojanović, književni i filmski kritičar i urednik izdavačke delatnosti Filmskog centra Srbije, i pisac Vule Žurić.



„Kvadratni koren iz života“ je priča o Sergeju Babiću, Beograđaninu koji je već dobrano zagazio u pedesete. On kreće na put za Tuzlu. Godina je 2014, a u Tuzli je već bio jedanput, tačno dvadeset godina ranije. Tokom tri sata vožnje Babić se priseća mnogo dužeg putovanja ka istoj destinaciji i pravi bilans što vlastitog života, što političkih i generacijskih promašaja.
 
Književni kritičar Miroljub Stojanović je istakao da je ovo najbolji roman Muharema Bazdulja. „’Kvadratni koren iz života’ je svojevrsno remek-delo! Sve ono što se kao topos javlja u njegovim prethodnim romanima ovde je dovedeno do savršenstva. Knjiga je izuzetno kompleksna, razgranata i polifona, ima bezbroj mogućnosti interakcije. Ova kompleksnost i segmentizacija njegove proze dovedene su u kompozicioni sklad, i opšti utisak je da ništa od toga ’ne štrči’. Čitava struktura je dobro izbalansirana i svi motivi su usaglašeni“, rekao je Stojanović.


 
Pisac Vule Žurić kaže da Bazdulj ostaje veran svojoj opsesivnoj temi – putovanju. „Ovo je refleksivna proza“, ocenio je Žurić i dodao da je tako suptilna da čini knjigu onespokojavajućom. „Ovaj roman pokazuje koliko Muharem zna u pravo vreme da pronađe pravu temu i da progovara upravo o onim temama o kojima se drugi baš i ne usuđuju da pričaju.“ Žurić dodaje da je u knjizi „Kvadratni koren iz života“ Bazdulj dao jednu plastičnu, sociološku sliku ljudi, ne uvredivši nikoga, a predstavivši nam tamnu sliku jednog društva koje je i dalje na putu.
 
„Ima nečeg od te intonacije i tog vokala u glasu naratora novog romana Muharema Bazdulja, koji je već prepoznatljiv po veštom i uzornom pisanju iz prvog lica jednine, no nijedan njegov prethodni lik nije bio toliko slojevit i kompleksan kao ovaj u ’Kvadratnom korenu iz života’“, dodala je moderatorka promocije Tanja Vučković i pročitala odlomak koji to i dokazuje pre nego što je dala reč autoru.
 
Muharem Bazdulj je govorio o pisanju bez kompromisa, istakavši da uvek postoji cena koju je pisac spreman da plati i da je doslednost uvek moguća, iako predstavlja rizik. „Svaki roman u prvom licu je portret jednog glasa. Ako uhvatiš glas u romanu u prvom licu, ti si uhvatio sve!“, rekao je Bazdulj.


 
Knjigu „Kvadratni koren iz života“ možete pronaći u svim knjižarama Delfi, Laguninim klubovima čitalaca, onlajn knjižari www.delfi.rs i na sajtu www.laguna.rs.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.