Laguna - Bukmarker - Održana promocija knjige „Ja. I niko moj“ Aleksandra Tijanića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Održana promocija knjige „Ja. I niko moj“ Aleksandra Tijanića

Promocija knjige Aleksandra Tijanića „Ja. I niko moj“, koja predstavlja precizan presek poslednje tri turbulentne decenije na prostoru bivše Jugoslavije, održana je sinoć u Svečanoj sali Skupštine Beograda. Među mnogobrojnim zvanicama, promociji su pored Tijanićeve porodice, prisustvovali predsednik vlade Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, kao i mnogobrojne kolege iz RTS-a.

O knjizi, koja sadrži mnoštvo autorovih tekstova, zapisa, pisama i polemika, govorili su Nenad Čanak, koji je napisao predgovor za knjigu, direktor izdavačke kuće Laguna Dejan Papić, kao i urednik knjige Petar Arbutina.


Direktor Lagune Dejan Papić istakao je da ova knjiga ima težinu spomenika i da je najznačajnije Lagunino izdanje u ovoj godini.

„Neke knjige imaju večnu težinu. Pred nama je upravo jedna takva knjiga, koja je ujedno i spomenik autoru, knjiga o kojoj će se još mnogo govoriti. Tijanić je oduvek želeo da ima knjigu kojom će se ponositi, i koju treba da ima svaki student novinarstva“, rekao je Papić, i napomenuo kako je čitajući knjigu istinski shvatio koliko je Tijanić bio veliki novinar kakav se neće skoro pojaviti. Papić je još i dodao da je „Tijanić sada pred nama u najboljem svetlu“.

Do poslednjeg časa, do samog preloma rukopisa, Aleksandar Tijanić je radio na knjizi svojih izabranih kolumni, novinskih tekstova, polemika i članaka.

„Tijanić je želeo da knjiga bude što dostupnija čitaocima, da svaki student novinarstva može da je ima. Ponosni smo na sadržaj koji može biti uzor i podsticaj za mlade novinare, koji je svedočanstvo i analiza jednog burnog vremena, ali i lična ispovest koja pokazuje da Tijanić nije bio stena od koje se sve odbija, kako se javnosti činilo, već čovek od krvi i mesa koji je svaku izgovorenu reč na bilo čiji račun plaćao i sam“, istakao je Papić.

Predgovor za knjigu „Ja. I niko moj“ Aleksandra Tijanića napisao je Nenad Čanak.

„Kada sam dobio poruku da napišem predgovor za ovu knjigu, bio sam zbunjen. Dok sam čitao 400 strana sirovog rukopisa, ponovo sam se suočavao sa vremenima iza kojih ima mnogo ruševina a premalo tragova. Da je Tijanić sada ovde, sigurno bi me pogledao ispod oka, onako kako je samo on umeo, da bi me upozorio da ovo što pričam ne bude patetično, a opet ne ni previše intelektualno“, rekao je Nenad Čanak koji je dodao da je ovo knjiga velikog jugoslovenskog novinara, kao i da „tek kada čovek nestane, vidi se kakva je praznina ostala iza njega“.


Tijanićevo obraćanje studentima ostaće u rangu poslanice najumnijih reči izgovorenih na srpskom, a mnogi njegovi stavovi iz različitih tekstova pokazaće se kao proročki.

„Istina je da su tekstovi u ovoj knjizi svojevrsni okamenjeni otisak savesti u krvavom blatu Srbije, na prelazu milenijuma“, zapisao je u predgovoru Nenad Čanak.

Petar Arbutina je u svom obraćanju naglasio da ga je „Tijanić kupio time što je glasno govorio ono o čemu su svi glasno ćutali“.

„Pred nama je knjiga čoveka koji je bio hrabar. Kada sam prvi put počeo da čitam Tijanićeve tekstove, počeo sam da podvlačim markerom, jer su njegove rečenice bile prave male intelektualne vinjete. Ljudi kao on svedoče svojim životom o svemu, a ova knjiga je dokaz da može istinski da se živi“, rekao je Arbutina.

„Knjigom ’Ja. I niko moj’ Tijanić je poslao poruku da se može drugačije, o čemu govori i naslov, koji je sam odredio. Naslov pokazuje nepripadanje, što je jedina pozicija koju intelektualac treba da ima u ovom i svakom vremenu“, zaključio je Petar Arbutina.

Objavljeno je deseto izdanje knjige „Ja. I niko moj“, knjige koja je trenutno najčitanija u Srbiji.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna

 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.