Laguna - Bukmarker - Održana promocija knjige „Čaj od šljiva“ Lazara Džamića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Održana promocija knjige „Čaj od šljiva“ Lazara Džamića

U Delfi Caféu u SKC-u u četvrtak uveče, 24. marta vladalo je veliko interesovanje za predstavljanje knjige eseja „Čaj od šljiva“ Lazara Džamića sa podnaslovom „O Srbima, Englezima i fantaziji emigracije“, obogaćenoj ilustracijama Aleksandra Zografa.
 
O knjizi su govorili strip-autor Aleksandar Zograf, pisac Slavoljub Stanković i autor Lazar Džamić, koji je za ovu priliku stigao iz Londona gde živi sedamnaest godina.


 
Autor sebe smatra pre svega novinarem iako je profesionalno okrenut komunikaciji i marketingu.
 
Kao konsultant za marketing napisao je brojne profesionalne članke o digitalnoj i analognoj komunikaciji kao i sedam knjiga na razne teme, uključujući knjigu „Cvjećarnica u kući cveća“, kulturne studije o fenomenu jugoslovenskog uspeha italijanskog stripa „Alan Ford“.
 
U Londonu je ostvario uspešnu karijeru stratega u nekoliko oglasnih agencija i član je Guglovog kreativnog tima ZOO. Predaje digitalni marketing na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu.
 
Prisećajući se 24. marta 1999. godine kada je počelo bombardovanje u Srbiji, Džamić je ispričao kako mu se supruga „izvukla“ iz Beograda poslednjim autobusom za Budimpeštu, da bi stigla do njega u London.
 
Kada je primetio različitosti između Srba i Engleza, došao je do zaključka da različitost ima dve ekstremne forme i da nijedna nije tačna: esencijalna – koja se bazira na premisi da su svi pripadnici jednog naroda isti, i druga – totalno relativizovanje da su svi ljudi na svetu isti.
 
Kako je kazao Džamić, objektivnim posmatranjem zapažaju se razlike između srspkog i engleskog mentaliteta, a upravo o tim razlikama pisao je u knjizi „Čaj od šljiva“.
 
Knjiga je napisana veoma duhovito i bez patetike kojoj su skloni emigranti kada pišu o domovini i sredini u kojoj sada žive. Džamić je priznao da njemu smeta patetika kada se govori o različitosti i da je on srećan što može da istražuje sredinu koja ga okružuje.
 
Pošto je otkrio da su se Džamić i on prvi put sreli oči u oči večeras jer su sve vreme komunicirali preko interneta, naš proslavljeni strip-crtač Saša Zograf je kazao da je i njega intrigirala tema drugosti. On je kazao da je prihvatio ponudu Džamića da nacrta ilustracije za knjigu tek kada je dobio odrešene ruke da crta šta želi, a ne da ilustruje tekst. Ilustracije u knjizi su Zografova lična viđenja drugosti.

Stanković je istakao da je Džamić oduvek po svom obazovanju, stavu, odnosu prema svetu, ukupnim vrednostima, bio Englez među nama, a da bi živeći u Londonu tokom godina spoznao šta je to što ga čini Srbinom. Takođe je istakao da je „Čaj od šljiva“ filozofsko promišljanje o različitosti uopšte kroz duhovito, cinično, maštovito, pronicljivo tumačenje socio-kulturnih razlika između Srba i Engleza.

U predgovoru knjige autor piše da je ova knjiga svojevrsno „ljubavno pismo obema zemljama, jer ga je svaka naučila nekim važnim stvarima i fundamentalno ga je oblikovala“.
„Konačno, nešto što ova knjiga nije“ – nastavio je Džamić – „nije traktat o ostajanju u Srbiji, antimigracijski pamflet i propagandni oglas za mirenje sa postojećim stanjem.“
Njegov je stav da svako treba da barem deo svog života provede izvan Srbije kao nužni trening za civilizacijsku fleksibilnost i kulturnu i poslovnu pismenost, „ali sa ušima i očima otvorenim za realnost i suptilnije nijanse dva narativa“.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.