Laguna - Bukmarker - O „Točku vremena“ – epizoda 6 - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

O „Točku vremena“ – epizoda 6

Došao je još jedan petak, i izašla je šesta epizoda serije. Ostale su samo još dve ekranizovane epizode do kraja sezone. Uzgred, Brendon Sanderson, koji je završio pisanje Točka vremena nakon smrti Roberta Džordana, opisao je šestu epizodu kao „najbolju u celoj sezoni“, jer je takođe bio u prilici da učestvuje u pisanju i snimanju same serije.



Mi svakako nastavljamo gde smo stali sa serijalom tekstova o Točku vremena, a u ovoj epizodi govorimo o narodu Točka koji je ubedljivo na prvom mestu kod svih čitalaca.

Oni se zovu Aijeli.

Aijeli

Aijeli žive na samom istoku kontinenta, u Aijelskoj pustari koja se nalazi iza planinskog venca, Kičme sveta. O njima ostatak sveta ne zna mnogo, jer Aijeli iz pustinje nisu skoro nikada izašli, i jer je ulazak u Aijelsku pustaru dozvoljen samo Aes Sedai, prema kojima gaje ogromno poštovanje, Putujućem narodu, od kog iz nepoznatog razloga beže i gade ih se, kao i pojedinim trgovcima i zabavljačima. Ako primete nekoga u pustinji ko ne pripada pomenutim grupacijama, ubijaju ih na mestu ili ih skidaju potpuno gole i primoravaju ih da se vrate odakle su došli, po vrelom suncu i pesku.

Fizičke i kulturne karakteristike

Svi Aijeli su karakteristični po svojoj crvenoj nijansi kose, kao i bledoj koži koja je tamna samo tamo gde je bila izložena suncu, uglavnom po šakama i licu. Takođe važe za najviši narod na svetu – najniži Aijel bi i dalje bio smatran visokom osobom u ostatku sveta. Fizička spremnost je još jedna bitna karakteristika Aijela – gotovo nikada ne koriste prevozna sredstva poput konja i kočija, i oni im služe samo kao pomoć pri nošenju tereta. U stanju su da hodaju i trče gotovo beskonačno, što važi i za muškarce i žene.

Što se kulture tiče, isključivo žene imaju pravo da poseduju imovinu (gospodarice krova), i uvek će vam biti potrebna njihova dozvola da biste pristupili njihovom domu. Žene takođe imaju pravo da dobiju zvanje Mudre – žene koje su pri samom vrhu aijelske hijerarhije. Mudre ne smete povrediti (smeju da prođu kroz bojno polje i da izađu iz njega neozleđene), i ne smete ih uzeti kao taoce. S druge strane, isključivo muškarci mogu da budu vođe klanova, aijelskih grupacija po kojima se dele, a neretko su te grupacije međusobno zavađene.

Kada su bračni odnosi u pitanju, isključivo žena sme da zaprosi muškarca, dok muškarac nikako ne sme zaprositi ženu, niti predložiti tako nešto. Ono što muškarac sme da uradi, to je da pokaže svoje interesovanje na neki drugi način – na primer, poklonima i znacima pažnje. 

Aijeli praktikuju poliginiju – svaki muškarac može imati više žena (naravno, sve dok ga te žene zaprose i međusobno se dogovore oko toga), ali jedna žena ne može imati više muževa.

Aijeli se striktno pridržavaju svog narodnog moralnog kodeksa, ji’e’toh, koji se prevodi kao „čast i dužnost“. Svaki Aijel će se pridržavati ovog kodeksa po svaku cenu, i u kojoj god se situaciji našao u životu. Aijeli takođe praktikuju Vodenu Zakletvu, zakletvu koju polažu iznad vode (koja je jako retka u pustinji), i koju smatraju za najvišu formu obećanja koje mogu da polože.

Aijeli kao ratnici

Aijeli važe za najopasniji narod na svetu, i to sasvim opravdano. Pored izvanredne fizičke spremnosti i činjenice da žive u najsurovijim uslovima, oni su i ratnici. Ratuju međusobno, kao i protiv stvorenja Mračnog koja se povremeno nađu na samom severu pustinje. U stanju su da se kamufliraju u svakoj mogućoj sredini, čak i na pokošenoj ravnici, zbog čega niste u stanju da ih primetite dok ne postane prekasno. U kamufliranju im pomaže posebna odora cadin’sor, koja im svojim bojama i lakoćom materijala omogućava da se dodatno sakriju i lakše kreću.

Kada je aijelska odora u pitanju, jako je bitno napomenuti da svaki Aijel nosi crni veo oko vrata, i sve dok ga ne nosi preko lica, ne morate brinuti o tome da će vas napasti. Onog trenutka kada Aijel stavi veo, spreman je da ubije. Aijel nikada neće prekršiti ovo pravilo. Takođe, Aijeli koriste skoro isključivo koplja, lukove i male kožne štitove, i zavetovani su da nikada ne dodirnu mač, po starom običaju nepoznatog porekla.

Postoje i žene ratnici, takozvane Device koplja, koje su praktično udate za koplje i sve što ono predstavlja, i tretiraju se potpuno ravnopravno kao muškarci ratnici u aijelskom narodu. Device koplja ne smeju da se udaju i do kraja svog života žive ratničkim životom.

Prethodno pomenuti ji’e’toh odražava se i na aijelska pravila ratovanja. Ukoliko vas protivnik dodirne tokom bitke dok ste naoružani a ne naudi vam, dužni ste da položite svoje oružje i postanete njihov gai’shain – sluga koji godinu i jedan dan neće uzeti oružje i koji će slušati sve naredbe koje im protivnik da. Postoji još mnogo uslova pod kojima momentalno možete postati gai’shain, kao i postupaka koji bi vam doneli čast, ili s druge strane sramotu, koja ako se dovoljno akumulira, učini da postanete nečiji gai’shain.

Ovo je samo deo informacija koje možete saznati o Aijelima, favoritima čitalaca, istražujući Džordanov epski svet. Predlažemo vam da ih dodatno upoznate ako to već niste, i zakoračite u Aijelsku pustaru, počevši od „Zenice sveta“, prvog toma u serijalu.

Do tada se možete osvrnuti i na naše prethodne „epizode“:

Epizoda 1 – Točak vremena
Epizoda 2 – Jedna Moć
Epizoda 3 – Šai’tan
Epizoda 4 – Aes Sedai
Epizoda 5 – Narodi točka vremena

Autor: Dušan Prvački


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.