Laguna - Bukmarker - O „Točku vremena“ – epizoda 4 - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

O „Točku vremena“ – epizoda 4

Utisci o seriji su se do sada, nadamo se, slegli. Amazonu svakako jesu – šefica kompanije Amazon Studios, Dženifer Salk, nedavno je izjavila da je premijera „Točka vremena“ najgledanija Amazonova premijera ove godine, sa „desetinama miliona pregleda“, a takođe spada i u top 5 najgledanijih Amazonovih premijera svih vremena.



Mi svakako nastavljamo sa vodičem posvećenim književnom serijalu Točku vremena, i ovom prilikom govorimo o najmoćnijim ženama na svetu – Aes Sedai.

Aes Sedai

Aes Sedai su žene koje poseduju sposobnost da usmeravaju saidar, žensku polovinu Jedne Moći. Sedište im se nalazi u Beloj kuli, središnjem zdanju grada Tar Valona. Svaka žena sa sposobnošću prolazi kroz dugogodišnju i rigoroznu obuku u Beloj kuli pre dodele titule Aes Sedai.

Po dobijanju titule Aes Sedai, žena biva uključenja u sva dešavanja Bele kule i sama odlučuje o svom daljem životu, interesovanjima i istraživanjima. Takođe dobija ovlašćenje da koristi Zaštitnika (ili više njih) – muškarca kojeg za sebe vezuje pomoću Jedne Moći. U ovoj vezi i Aes Sedai i Zaštitnik mogu da upere prstom jedno u drugo gde god se nalazili u svetu, kao i da osete psihofizičko stanje ovog drugog. Iz ovog razloga Aes Sedai i njihovi Zaštitnici su nerazdvojni, jer se međusobno štite.

Pre Slamanja sveta, postojali su i muški i ženski Aes Sedai, i veruje se da su najveća svetska čuda koja su preživela Slamanje proizvod zajedničkih snaga muškaraca i žena koji su usmeravali.

Budući da se u svetu vode kao jedina organizacija koja koristi Jednu Moć, Aes Sedai imaju veliki uticaj na ostatak sveta. Neretko su umešane u svetska politička dešavanja – između ostalog služe kao savetnice svetskih vladara, pregovarači, doušnici, a često su odlučivale o toku i ishodu raznih ratova.

Tri zakletve

Vidiš, dečko, Aes Sedai su prevrtljive, ne lažu, ne direktno, ali istina koju ti Aes Sedai kaže nije uvek istina koju ti misliš da si čuo.

Kako ne bi zloupotrebile moć i uticaj koje njihovo zvanje nosi, svaka Aes Sedai u obavezi je da položi Tri Zakletve kojih će se pridržavati mimo svoje volje, jer se prilikom Zakletve koristi Jedna Moć koja ih vezuje. Tri Zakletve obavezuju Aes Sedai:
 
  1. Da ne laže.
     
  2. Da ne koristi Jednu Moć kako bi napravila oružje kojim bi jedan čovek mogao da naudi drugom.
     
  3. Da ne koristi Jednu Moć kao oružje, sem protiv Prijatelja Mraka, Mračnog Nakota, i kao zaštitu sopstvenog života, svog Zaštitnika, ili druge Aes Sedai.

Organizacija

Organizacija Bele kule je podeljena na 7 Ađaha – grupacija Aes Sedai sa zajedničkim ideologijama i zanimanjima. Na vrhu organizacije nalazi se Amirlin Presto – vrhovna Aes Sedai koja „pripada svim Ađasima i nijednom“, koja donosi najbitnije odluke Bele kule.

Ađasi su sledeći:
 
  • Crveni: Pretežno love sve preostale žive muškarce koji koriste Jednu Moć, kako bi ih zarobile, odvele u Belu Kulu i presekle im vezu sa Istinskim Izvorom. Takođe traže i privode sve žene ili grupacije žena koje koriste Jednu Moć a da nisu u vezi sa Belom kulom.
     
  • Zeleni: Takođe poznat kao „Ratni Ađah“. Ova grupacija istražuje i priprema se za Poslednju Bitku, u kojoj će se Ponovorođeni Zmaj boriti protiv Šai’Tana. Poznate su takođe po tome što imaju mnogo Zaštitnika.
     
  • Sivi: Ađah koji se pretežno bavi spoljnom politikom i konsultovanjem vladara.
     
  • Smeđi: Bave se uglavnom prikupljanjem i čuvanjem znanja sa svih polja.
     
  • Žuti: Aes Sedai koje su naročito vešte u Lečenju uvek se pridružuju Žutom Ađahu.
     
  • Plavi: Bave se pitanjima pravde u svetu. Iz ovog razloga poseduju najveću mrežu doušnika od svih Aes Sedai, kako bi što pre stale na put sivim radnjama.
     
  • Beli: Ovaj Ađah gaji posebnu strast prema logici i filozofiji.
     
  • Takođe postoji verovanje o Crnom Ađahu – grupaciji Aes Sedai koja je odlučila da se okrene Mračnom, i koje dela po njegovim naređenjima.

Ukoliko to već niste, „Zenicom sveta“, prvim tomom u serijalu, možete otpočeti nesvakidašnju džordanovsku avanturu.

Do tada se možete osvrnuti i na naše prethodne „epizode“:
Epizoda 1
Epizoda 2
Epizoda 3

Autor: Dušan Prvački


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.