Laguna - Bukmarker - „Narodni ustanak na internetu“ Gabrijele Kolman - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Narodni ustanak na internetu“ Gabrijele Kolman

„Knjigu posvećujem legijama koje stoje iza imena Anonimusa: onima koji su ranije stavljali masku, onima koji se i danas usuđuju da ustanu i pobune se i onima koji će se sigurno buniti ubuduće“, ovim rečima je američka antropološkinja Gabrijela Kolman započela sveobuhvatnu studiju o globalnom pokretu hakera, trolova i haktivista pod nazivom Anonimusi.

Knjiga, za koju je rečeno da je strastven i upečatljiv profil savremenog digitalnog aktivizma, uznemirujućeg i delotvornog, Haker, trol, uzbunjivač, špijun: mnoga lica Anonimusa, ovenčana je nagradom Dajana Forsajt Američkog antropološkog saveza.  

Njena autorka, po rečima Hafington posta, zna mnoge tajne tog pokreta, zahvaljujući svom višegodišnjem četovanju i susretima s mnogo hakera i trolova. Gabrijela Kolman detaljno prikazuje podvige Anonimusa, a mnoštvom primera uvodi čitaoca u njihov uzbudljiv svet, gde saznaje razloge njihovog delanja i sagledava trag koji su ostavili u bližoj prošlosti.

Kolmanova ne krije da je i ona jedna od Anonimusa, ali nerado piše o svom političkom delovanju jer ne želi da u javnost iznosi imena Anonimusa koji još izmiču rešetu lovaca koji za svoje poslodavce vode otvoreni rat protiv haktivista (kovanica nastala iz spoja reči aktivista i haker). U jednom intervjuu Gabrijela Kolman je izjavila da: „Napad na Anonimuse i haktiviste predstavlja napad na gradjane jer iznose svoja politička uverenja, što dovodi do gušenja legitimnog protesta."

Knjiga Haker, trol, uzbunjivač, špijun: mnoga lica Anonimusa, objavljena je u Laguninoj ediciji Netopija, koju uređuje Lagunin autor Aleksandar Ilić, a obuhvata naslove čije su teme internet i savremena digitalna tehnologija.

Globalna zvezda digitalnog rata protiv kršenja ljudskih prava i slobode govora, Džulijan Asanž, koji zbog svojih ubeđenja živi u egzilu, nazvao je delo Gabrijele Kolman najboljom knjigom o Anonimusima i istakao kao najvažnije to što je pisana tako da je razumljiva i laicima a ne samo stručnjacima za  informacione tehnologije.   

Kolmanova se već duže bavi istraživanjem politike digitalnih medija, naročito se interesuje za hakere, poštovanje privatnosti i državni nadzor građana, a o tome i predaje na fakultetu.

Od časa kada je započela digitalna era pojavila se zloupotreba globalnih mreža i, kao odgovor, njihovo korišćenje za upozoravanje na zloupotrebe. Isto tako, brzo se razvijaju mehanizmi i pravna regulativa koji omogućavaju lov na hakere, trolove, uzbunjivače. Već se protv njih primenjuju dugogodišnje zatvorske kazne. 

Delovanje Anonimusa nije bez osnova nazvano narodnim ustankom na internetu.

Naizgled nedužni upadi u društvene ili interne mreže pojedinih moćnih korporacija i obaveštajnih službi prerasli su u sve značajniji pokret koji je, na primer, dobio snažnu podršku globalnih razmera kada je poveden digitalni rat protiv sajentološke crkve koji je kulminirao 2008. godine. Tada su u 127 gradova organizovane ulične demonstracije protiv te sekte zbog kršenja ljudskih prava i cenzure. 

Uspeh te akcije ohrabrio je neke aktiviste i uplašio one koji nisu bili spremni da im se prljave tajne bilo koje vrste nađu na internetu i od tada "sajber ratovanje" ne prestaje, a hakeri se odnose s prezirom prema zakonski nametnutim pravilima. 
Sadržaj koji Kolmanova daje čitaocima naveo je esnafski nedeljnik "Pablišer vikli" da oceni da će knjiga "omogućiti pun pristup mračnim i divljim budžacima interneta i da je aktuelna, informativna i zastrašujuća".
"Boston glob" je ocenio da je “knjiga od ključnog značaja, pa čak i proročka za svakog ko želi da razume ovaj, uglavnom, skriveni svet". 

Autor: Vera Kondev
Izvor: nedeljnik.rs


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.