Laguna - Bukmarker - Muzička inspiracija romana „Kraljica noći“ – Beyoncé, The Knife, Azealia Banks… - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Muzička inspiracija romana „Kraljica noći“ – Beyoncé, The Knife, Azealia Banks…

Kada je pisao svoj roman smešten u Drugo carstvo u Francuskoj, Aleksander Či je slušao miks Bijonse, Azilije Benks i benda The Knife kako bi ušao u pravo raspoloženje da napiše priču o samouverenim, smelim, duhovitim i seksi ženama tog doba.

Kada su urednici Electric Literature pitali njihove omiljene umetnike da sastave miks muzike, autor „Kraljice noći“, romana o usponu jedne žene od cirkuske jahačice preko kurtizane do svetski poznate operske pevačice u devetnaestovekovnom Parizu, on im je ponudio pozamašnu dozu Bijonse i The Runaways.

„Kada sam pisao roman o francuskom Drugom carstvu vodio sam računa da ne budem previše uštogljen budući da sam Amerikanac i veoma romantično nastrojen kada su istorija i legende u pitanju. Želeo sam da skinem slojeve uvreženih slika i lažne formalnosti za koje sam smatrao da pokrivaju eru u skorašnjim popularnim zabavnim sadržajima. I želeo sam da zaboravim na krhke filmske kurtizane i pokušam da zamislim žene kakave su, siguran sam, postojale i kakve sam pronašao u mojim izvorima – smele, hrabre, duhovite i seksi, žene koje su imale redak talenat ali su znale da je takav talenat vredan drugima. Sve dok su trajale.

Ovaj roman je neka vrsta autobiografije XIX veka – priznanja poznatih koji su znali sve i išli svuda, potom postaje pikarski roman sa junakinjom umesto junaka. Ona usvaja i napušta identitete, jedan za drugim, u potrazi za životom u kojem će živeti kako želi. Delovi priče su istiniti a drugi možda manje istiniti ali ona veruje u njih.

Moja heroina Lilijet Berne stiže formalno ali potpuno neuhvatljivo i muzika koju sam izabrao bi trebalo da vas približi njoj i drugim junacima.


1. In Da Club (aka Sexy Lil’ Thug), covered by Beyoncé

Kada čujete ovo, zaboravite na 50 Cent-a. Ova verzija je bitna. U Bijonsinim rukama ona postaje himna kurtizana, ponosna i glasna. A to što peva u nižem ključu od sopstvenog je savršeno. Nema ničeg boljeg od samouverene lepote koja zna kakav utisak ostavlja na druge.

 

2. Check On It, Beyoncé

Kao i gore. Ovo je onaj tip pesme koja poziva na reakciju i gde Bijonse upozorava muškarce da se pripaze. La Paiva, čuvena kurtizana koja je jednom prilikom poručila udvaraču da dođe sa 40.000 franaka i onda ih zapali da bi mogao da je ima dok oni gore… pa ako bih pisao mjuzikl o njenom životu, ovu pesmu bi mu pevala.

3. Waitin’ For The Night, The Runaways

U romanu postoji epizoda o noći kada Lilijet beži sa najboljom prijateljicom jer misle da su ubile čoveka i njih dve celu noć provedu pijući i iščekujući voz da pobegnu. Veče počinje u dobrom raspoloženju i završava se odlukom da budu prijateljice bez obzira na sve i da zajedno pobegnu. Ovo je njihova pesma.

4. When I’m Small, Phantogram

Lilijet nosi periku i prerušena pokušava da pobegne obožavaocima. Zamišljam ovu stvar dok ona odlazi, neprepoznata i stiže na večeru sa Verdijevima.

5. Deceptacon, Le Tigre

Ova pesma jednostavno razbija. Tokom najtežih delova pisanja romana pustio bih je i odmah bi se osetio dovoljno hrabrim da uradim sve što poželim – najsmeliji delovi romana napisani su uz ovu stvar. Smelost nije nešto što leži nadohvat ruke – morate da nastupite smelo.

6. The 212, Azealia Banks

Ova pesma me podseća na Efrosinu, Lilijetinu problematičnu prijateljicu koja se smeje u lice opasnosti, savršen miks stava „sve sam videla“, prostakluka i duhovitosti. A, iskreno, voleo bih da vidim Aziliju da odigra kankan. Siguran sam da bi rasturila.



7. Nightcall, Kavinsky

Magazin Departures me je poslao u Šangaj da napišem reportažu o restoranu Ultraviolet, avangardnom francuskom restoranu sa 14 mesta. Gosti stižu do restorana tako što se nađu prvo sa vozačem koji ih onda odvodi na tajnu lokaciju. U grupi je bila nekadašnja mis sveta u pratnji dvojice muškaraca. Bila je toliko lepa da je delovalo kao da je rasa za sebe. Ova pesma je svirala kada smo se vozili kroz Bund, izgubljeni kvart Šangaja i ta pesma će me zauvek podsećati na tu noć, na ideju tajnog odredišta, i na neverovatnu moć bivše misice koja je bila toliko lepa da je delovala kao vanzemaljac.

8. Disparate Youth, Santigold

Obožavam Santigold, ona mi daje život. Ali ova pesma je nešto naročito, ima taj podsmešljivi ton, klavijature, gitarski rifovi koji asociraju na atmosferu nekog špijunskog filma – lagana melanholija pomešana sa dubokom radošću u njenom glasu i taj stih „a life worth fighting for“ (život vredan borbe) – to je moja glavna junakinja, prava Lilijet.

9. Pass This On, The Knife

Danas u popu nema toliko priča-pesama koje imaju smisla ali ova ima. Govori o zabranjenim željama i zavođenju, a klavijature su poput jamajčanskih bubnjeva uz bas liniju… Kada vidite spot, teško da ćete ga nećete zaboraviti – gledao sam ga da bih začarao sebe i čarolija funkcioniše svaki put. Onda sam odlučio da je to čarolija koju želim da bacim na ceo roman.

theguardian.com


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.