Laguna - Bukmarker - „Muke bogataša“ i Holivud - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Muke bogataša“ i Holivud

U savršenom svetu, ova knjiga bi govorila sama za sebe. „Muke bogataša“, poslednji roman iz trilogije „Suludo bogati Azijci“, drska je satira o multimilionerima iz Jugoistočne Azije, koju ćete morati da pročitate ovog leta. Ovaj serijal inspirisao je čitaoce da Kvanu šalju crteže junakinja iz knjiga ili da posete Singapur i sva ona mesta koja autor detaljno opisuje u romanima.

Kada je 2017. godine izašao film „Suludo bogati Azijci“, čitaoci su maštali o raskošnom svetu azijske elite, koju je Kvan opisao. Pokrenuta je i tema prisvajanja tuđe kulture, koja je s pravom pokrenula podsticajnu debate.

Ono što je fascinantno kod Kvanovih knjiga jeste to što je našao formulu za uspeh i privukao pažnju Holivuda*, bez ubacivanja belaca u svoje knjige.

*O Holivudu ćemo pisati kasnije, ali kad smo već kod fusnota, Kvan ih dosta koristi u svojim knjigama kako bi preveo neke fraze sa kineskog, opisao ponašanje određenih likova ili se prosto narugao ponekom od njih. Kao što u knjige treba da prestanemo da ubacujemo lik žena koje imaju ulogu da prikažu glavnog junaka u što boljem svetlu, tako treba da prestanemo da koristimo fusnote, ali u ovom slučaju fusnote su dobrodošle, jer služe kao pauza od Kvanovog, ponekad, haotičnog pisanja („Nemam svesku, nego sve smišljam u glavi. Nemam plan po kojem pišem knjigu“, kazao je autor za magazin „Kosmopoliten“).

Kada je objavljena knjiga „Suludo bogati Azijci“, bilo je prerano oceniti je kao bitnu. Roman govori o Rejčel Ču, profesorki ekonomije, rođenoj u Americi, koja se zaljubljuje u Nika Janga, profesira istorije, koji otkriva da pripada jednoj od najbogatijih porodica iz Singapura. Nije teško zaključiti šta je njegova porodica mislila o Rejčel i njenom skromnom poreklu.

Druga knjiga, „Bogatstvo na kineski način“, objavljena je 2015. godine, i u njoj se pojavljuju novopečeni bogataši iz Kine.

U trećoj knjizi serijala, „Muke bogataša“, Kvan upotpunjuje priču temom smrti – Su Ji, glava porodice Jang, se razbolela, zbog čega su se tetke, ujaci i rođaci sa svih strana sveta skupili da traže deo njenog velikog bogatstva.

Ali da bismo razumeli zašto je ova satira o neverovatno bogatim Kinezima iz Singapura, koji ne bi ni pogledali moju porodicu više srednje klase, dosegla ovoliki uspeh, moramo da obratimo pažnju na Holivud.

Kada je 2015. godine, u Sjedinjenim Američkim Državama, knjiga „Fresh Off The Boat“ adaptirana u humorističnu seriju  na kanalu Ej-Bi-Si, došlo je do pobune prilikom odabira likova, jer je glavni glumac, Randal Park, korejsko-američkog porekla. Međutim, ovo nije bilo toliko strašno, s obzirom na to da je glumac poreklom iz Azije i da serija govori o azijkoj kulturi.

Imajući u vidu da Kvan obraća pažnju na detalje, adaptacija knjige „Suludo bogati Azijci“ snimana je u Maleziji. Ono što ovaj film čini većim dostignućem od serije „Fresh Off The Boat“ jeste to što ovaj film u potpunosti oslikava azijsku kulturu.

Dostignuće same knjige jeste to što je Kvan uspeo da ispriča priču o raskoši i prodičnoj intrigi bogatih azijskih porodica. Glasine o tome da bi glavnu junakinju u filmu mogla da zameni glumica bele rase, toliko su razbesnele obožavaoce, kao onda kada je Ema Stoun u filmu „Aloha“ glumila devojku Alison Ng, poreklom sa Havaja.

Verujem da će Kevin Kvan nastaviti da ređa uspehe i nadam se da će publika pozitivno reagovati na nove projekte koji govore o različitim kulturama.


Autor: Klif Li
Izvor: https://www.theglobeandmail.com/arts/books-and-media/book-reviews/review-kevin-kwans-rich-people-problems-is-an-audacious-satire/article35880454/
Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.