Laguna - Bukmarker - „M. Sin veka“ iznosi moralni sud o fašizmu i njegovom glavnom junaku - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„M. Sin veka“ iznosi moralni sud o fašizmu i njegovom glavnom junaku

Slovo M. u naslovu stoji umesto prezimena Musolini, a knjiga govori o kratkom periodu istalijanske istorije, koji je ostavio trajni beleg.

Skurati pripoveda o Dučeovom usponu na vlast, od formiranja borbenih jedinica fašizma tokom 1919. do Musolinijevog govora u Parlamentu u vezi sa ubistvom Mateotija, koje se desilo u januaru 1925.

Iako mnogi poznaju istoriju ovog perioda, novina koju Skurati donosi je u tome što najvažniji događaji tokom dve decenije fašističke vlasti nisu ispričani kroz strukturu eseja, već romana.

Skurati prenosi istorijske činjenice, Musolinijeve govore i dokumente izvađene iz onovremenih novima i časopisa, koristeći se narativnim stilom tipičnim za roman.

Ova formula, za razliku od klasične dokumentarističke strukture, uspeva da uvuče čitaoca u događaje i da da oblik i glas mislima glavnog junaka.

Posebnost Skuratijevog romana leži u tome što čitatalac biva uronjen u priču, zahvaljujući stilu sličnom stilu hronike, i korišćenju sadašnjeg vremena, koji ispričane činjenice čini aktuelnim.

Čitalac se, iako zna kako se odvijala istorija, tokom čitanja nada da sve može naprasno da se promeni. Naracija o usponu na vlast fašističkih jedinica tokom izbora 1919. deluje skoro nemoguće, dok se čini da je Musolini spreman da odustane od svog političkog uspona.

Upravo duče ima glavnu ulogu u ovoj knjizi. Njegova figura se nalazi u centru priče, a on sam ima trenutke introspekcije u kojima razmišlja o posebnostima fašizma.

Zahvaljujući dragocenom dokumentarističkom radu, autor nudi čitaocu knjigu u kojoj ovaj stranicu za stranicom otkriva događaje, epizode i situacije o kojima se ne govori u udžbenicima.

Zahvaljujući ovoj knjizi je moguće, nakon mnogo godina od uspona fašističkog režima, shvatiti kakva je stvarno bila društvena i politička klima tog vremena, i koliko je bilo ljudi neprijateljski nastrojenih prema vladi.

Skuratijevo spisateljsko umeće se ogleda u uzbudljivom pripovedanju koje ni u jednom trenutku ne upada u zamku divljenja glavnom liku.

Iako se koristi drugačijim narativnim ključem, roman sadrži odlučan istorijski i moralni sud o fašizmu i njegovom glavnom junaku, koji bivaju osuđeni i postaju negativni simboli jednog perioda italijanske istorije.

Autor: Frančeska Baranelo
Izvor: today.it
Prevod: Laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
roman moja ljubav nikola tesla oduševio čitaoce u rumi laguna knjige Roman „Moja ljubav Nikola Tesla“ oduševio čitaoce u Rumi
18.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi održana je promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ Ane Atanasković. Foto: Jelena Vidaković Autorka je naišla na srdačan prijem publik...
više
 kenija damari divljine viktora lazića u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Kenija: Damari divljine“ Viktora Lazića u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Viktor Lazić, u putopisnom delu „Kenija: Damari divljine“, kroz neverovatne opise, vodi nas u egzotične predele ove mnogoljudne i raskošne zemlje. Prema rečima autora: „Savane, lavovi, zebre, slono...
više
šesta knjiga kultnog serijala roberta džordana u tvrdom povezu od 19 aprila u prodaji laguna knjige Šesta knjiga kultnog serijala Roberta Džordana u tvrdom povezu od 19. aprila u prodaji
18.04.2024.
Sigurno će vas obradovati vest da će se u prodaji naći „Gospodar haosa“, šesti deo serijala „Točak vremena“, s novim koricama i u tvrdom povezu. Nakon što je pokorio Tir, Andor i Kairhijen, Rand po...
više
 naše priče gorice nešović i jelice greganović u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Za sve vas koji volite duhovite životne priče, stižu „Naše priče“, nastavak bestselera „Priči nikad kraja“ Gorice Nešović i Jelice Greganović. „Kada smo prvi put objavile našu knjigu ’Priči nikad k...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.