Laguna - Bukmarker - Lusi Foli: Inspirišu me žene koje krše pravila - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Lusi Foli: Inspirišu me žene koje krše pravila

Lusi Foli, britanska autorka sjajnih trilera „Hajka“ i „Spisak zvanica“ i romana „Knjiga izgubljenog i nađenog“, specijalno za časopis Bukmarker odgovarala je na pitanja obožavalaca njene književnosti.

Foto: Tommy Clarke

Iako je prvenstveno pisala istorijsku fikciju, kakav je roman „Knjiga izgubljenog i nađenog“, britanska spisateljica Lusi Foli postala je poznata domaćoj čitalačkoj publici zbog trilera „Hajka“ i „Spisak zvanica“, koje je napisala kao omaž omiljenoj autorki Agati Kristi. Pre nego što se otisnula u spisateljske vode, radila je kao književni urednik, da bi se poslednjih godina, nakon velikog uspeha koji su postigli njeni romani, u potpunosti posvetila pisanju. Naše čitaoce zanimalo je, između ostalog, odakle crpi inspiraciju, da li će doći do ekranizacije njenih romana, ali i kako bi se ona snašla kao negativac u svojim knjigama.

Koliko je autentičnosti u Vašim knjigama? S obzirom na to da postoji podatak da je pusto ostrvo u „Spisku zvanica“ inspirisano letovanjima iz Vašeg detinjstva, da li iz još nekih ličnih doživljaja i uspomena crpite inspiraciju? (Tijana Marjanović)

Naravno, čak i kad mislim da to ne radim! Ponekad pomislim da je nešto došlo pravo iz moje mašte, ali me onda braća i sestre, ili roditelji, ili suprug podsete da se nešto slično dogodilo u mom životu.

Roman „Knjiga izgubljenog i nađenog“ žanrovski se razlikuje od romana „Hajka“ i „Spisak zvanica“. Da li je bilo lakše napisati istorijsku dramu ili misteriju, tj. triler? (Nikola Krstić)

Oba žanra su zabavna za pisanje i oba imaju svoje izazove. Za istorijske knjige sam obavila mnogo preliminarnih istraživanja o epohi – to mi je oduzelo skoro više vremena nego samo pisanje. Sa trilerima je akcenat više bio na tome da zaplete osmislim unapred, jer sam želela da budu zagonetke koje bi čitaoci pokušavali da reše, tako da je sve moralo da bude na svom mestu.

Da li uskoro možemo da očekujemo da se na osnovu Vaših knjiga snime film ili serija? Ukoliko bi se, na primer, ekranizovala knjiga „Spisak zvanica“, koga biste želeli da vidite u ulogama bračnog para? (Milica Duždević)

Trenutno se priprema TV adaptacija „Spiska zvanica“, tako da bi trebalo uskoro da bude više informacija o tome. Mogla bih da zamislim recimo Toma Hidlstona u ulozi Vila i možda Lili Džejms ili Hejli Atvel da glume Džuls. Uživam da čujem i koga su čitaoci zamislili u tim ulogama – divno je čuti ko se njima javljao u mašti dok su čitali knjigu.

Koje su Vam omiljene istorijske ličnosti i da li na nekima od njih bazirate svoje likove u knjigama? (Milica Duždević)

Oduvek su me inspirisale hrabre kreativne žene koje su volele da krše „pravila“ svog doba: Frida Kalo, Marta Gelhorn, Maja Anđelou, Li Miler. Pretpostavljam da su me takve žene inspirisale da izmislim lik Alis u „Knjizi izgubljenog i nađenog“.

Kad biste mogli da Agati Kristi postavite jedno pitanje, koje bi to bilo? (Maja Zuber)

Pitala bih je koja joj je najomiljenija njena knjiga i zašto.

Koja tri predmeta biste poneli na pusto ostrvo? (Pub kviz Mislilac)

Sjajnu zbirku kratkih priča, svesku i olovku!

Ako biste bili junakinja u jednoj svojoj misteriji, da li biste bili negativac? I da li biste bili dovoljno pametni da Vas ne uhvate? (Dunja Lozuk)

Sjajno pitanje – da, verovatno! Uvek mi je zabavno da pišem o tim likovima – junacima koje volite da mrzite. I definitivno bi me uhvatili jer sam užasna u laganju i prilično neorganizovana.

Da li ste ikada organizovali ili učestvovali u detektivskim tematskim zabavama rešavanja zločina? (Ivana Veselinović)

Jesam – za Novu godinu pre nekoliko godina… ispostavilo se da je moj lik ubica! Bilo je zabavno obući kostim i uživeti se u ulogu, volela bih to uskoro da ponovim!

Da li biste preporučili svoje omiljene londonske knjižare onima koji planiraju da posete ovaj grad? (Nevena Milojević)

Imam ih toliko mnogo da je teško odabrati. Volim Nomad Books u Fulamu, ali i Village Books u Dalviču: obe su predivne prodavnice sa sjajnom ponudom i, najvažnije, zaista pasioniranim knjižarima!

Autor: Iva Burazor
Izvor: časopis Bukmarker, br. 19


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.