Laguna - Bukmarker - Lusi Adams: Ponekad je prava ljubav upravo pred vama - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Lusi Adams: Ponekad je prava ljubav upravo pred vama

S autorkom Lusi Adams razgovarali smo o knjizi „Malo drugačiji hepiend“, o neobičnom podsticaju za nastanak romana, o preprekama s kojima se suočava njena glavna junakinja, kao i o spremnosti da se uhvati ukoštac sa životnim promenama.

Kako ste došli na ideju za roman „Malo drugačiji hepiend“ i šta Vas je inspirisalo da stvorite junakinju koja piše o svojim ljubavnim neuspesima?

Ironično, ideja za knjigu o devojci koja nema sreće u ljubavi došla mi je tokom odmora na kojem me je suprug zapravo zaprosio! Ali proveli smo nedelju igrajući karte sa špilom sa temom Diznijevih bajki i stalno sam razmišljala koliko bi smešno bilo da su ti junaci stvarni ljudi. Stvari su se odatle dalje razvijale.

Roman sadrži elemente bajke. Kako ste ih integrisali u priču i da li su Vam bajke bile izvor inspiracije?

Obožavam bajke. Odrasla sam opsednuta Diznijevim filmovima, a police sa knjigama su bile ispunjene svakovrsnim pričama o vešticama, princezama i žapcima. Uživala sam praveći listu omiljenih priča i pokušavajući da smislim kako da svaku od njih pretvorim u priču o izlascima i zabavljanju.

Da li postoji specifičan razlog zašto ste izabrali recepcionerku u izdavačkoj kompaniji za glavnu junakinju? Kojim ste se poslovima bavili pre nego što ste se opredelili za spisateljski poziv?

Provela sam godinu dana radeći u poreskoj oblasti, nekoliko godina u televizijskoj produkciji, godinu dana u marketingu, a poslednjih nekoliko godina radim kao analitičar podataka, tako da mi je karijera zaista bila raznovrsna. Jedina konstanta je da sam tokom svega toga uvek pisala u slobodno vreme. Što se tiče Bele, znala sam da želim da bude okružena ljudima koji žive njen san. Uvek je sanjala da postane pisac – i gde je bolje biti okružen novim talentima nego na ulazu u izdavačku kuću?

Kako biste opisali glavnu junakinju, i kako se njen život razlikuje od njenih snova i očekivanja?

Želela sam da Bela bude devojka koja je došla u London ispunjena ambicijama i romantikom, ali tokom godina su joj se motivacija i entuzijazam polako smanjivali i trošili, tako da je, kad je upoznamo, ona samo senka devojke koja je nekada bila. Našla se u životu u koji kao da je upala, umesto onog koji je oduvek zamišljala za sebe.



Koje su glavne prepreke i izazovi s kojim se Bela suočava tokom svoje potrage za ljubavlju i srećom?

Najveća prepreka u Belinoj glavi je Mark, verenik njene najbolje prijateljice. Ali nije toliko reč o njemu, već o onome što on predstavlja. Bela ne može da se pomiri sa činjenicom da se svi oko nje venčavaju i napreduju u karijeri, dok se ona oseća zarobljenom na istom poslu, bez viteza u sjajnom oklopu koji bi je odveo daleko. Tokom knjige Bela mora da shvati da tuđi uspeh nije njen neuspeh, i jedino što postiže borbom protiv toga je udaljavanje svih koje voli od sebe. Možda će čak otkriti da Mark i nije tako loš, ako se malo potrudi da ga bolje upozna...

Koje su ključne poruke ili lekcije o ljubavi i životu koje čitalac može izvući iz romana „Malo drugačiji hepiend“?

Možda, samo možda, ne bi trebalo da jurite bajkoviti završetak. Prava ljubav je upravo takva: prava, stvarna. I ponekad je ta ljubav upravo pred vama, sve vreme.

Kako junakinja nastavlja dalje: da li je za promene potrebno raspršiti iluzije ili pratiti snove dok se ne ostvare? Da li da od života uzmemo najviše što može da dâ, ili se treba zadovoljiti onime što dobijemo?

Malčice i jedno i drugo! Važno je ceniti sve što imamo, a Bela upada u čestu zamku fokusiranja na krajnji cilj, pa skoro propušta ono što je pred njom. Ali mi je upoznajemo u trenutku kada je gotovo odustala od pisanja. Rekla bih da je Beli potrebno samo malo podsticaja da povrati malo motivacije kako bi zaista mogla da sledi svoje snove.

Autor: Siniša Bošković
Izvor: časopis Bukmarker, br. 34
Foto: Richard Turner


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.