Laguna - Bukmarker - Ljubav prema čitanju i knjigama su dva različita hobija - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Ljubav prema čitanju i knjigama su dva različita hobija

Volim knjige. Neki bi čak rekli i da sam opsednuta njima. Moja je zbirka skromna, ali zato uzimam knjige iz biblioteke i sakupljam prikaze elektronskih knjiga. Vodim blog na temu knjiga sa još desetak kolega koji pišu prikaze i time se bavim duže od decenije. Deset godina sam prodavala knjige, zatim sam radila kao nastavnica engleskog jezika i nameravala da postanem školski bibliotekar, a sada sam urednik sajta posvećenog knjigama. Ubijam vreme skrolujući po BookToku i svaki ću razgovor nekako uspeti da preusmerim na temu biblioteka i knjiga. Čitav je moj život zasnovan na knjigama. Ali čitanje? Hm... može, a i ne mora.

Foto: Unsplash

Znam da je ovo sasvim sumanuta izjava. Ja volim i da čitam! U teoriji. Naravno da čitam. Pročitam godišnje oko stotinu knjiga, što je, u poređenju sa prosečnom osobom, mnogo. Ali čitam zato što navodim sebe na čitanje. Kada čitam, uživam u tome. Moj život je bolji kada redovno čitam. Ali neću sasvim spontano posegnuti za knjigom, kada sam željna zabave. Gledam klipove na Jutjubu ili emisije o takmičenjima u kuvanju. Čitanje mi se često čini kao obaveza.

Vrlo sam ambiciozna kada je u pitanju čitanje. Prihvatam sva ranija izdanja koja dobijam rešena da ih, ovaj put, pročitam i napišem prikaze. Pravim planove koji se tiču čitanja. Prošle sam godine odlučila da prestanem da čitam knjige ocenjene sa tri zvezdice, kako bih ponovo rasplamsala ljubav koju gajim prema čitanju. (Ne moram ni da istaknem da u tome nisam uspela.) Nameravam da pročitam na hiljade knjiga. Sastavljam spiskove i spiskove knjiga iz biblioteke. Kada, međutim, konačno knjigu držim u rukama, deluje mi daleko manje uzbudljivo.

Trenutno sam na pola čitanja knjige za koju sam sigurna da će dobiti pet zvezdica. Emotivna je, ohrabrujuća, ali se istovremeno bavi teškim temama. Domišljata je, a istovremeno prizemna. Likovi su ubedljivi. Dok sam je čitala, pomislila sam: „Vau! Ovo je upravo onaj doživljaj za kojim tragam kada čitam!“ Potpuno sam joj se posvetila i priča me je privukla na način na koji me retko šta privuče – kao da sam zaboravila da čitam i izgubila se u priči.

Već negde dve nedelje sam na pola knjige. Od tada je više nisam čitala. Kada budem ponovo uzela da je čitam, biću oduševljena. Ali nikako ne uspevam sebe da ubedim da čitam.

Foto: Unsplash

Kada sam bila mala, obožavala sam da čitam. To je, naravno, bio i početak moje ljubavi prema knjigama. Čitala sam besprekidno, a pored toga sam volela i internet i sedela za kompjuterom sve dok me neko ne bi oterao. Tako da sve to možda traje mnogo duže nego što sam uspela da zapamtim. Možda sam tako besomučno čitala kada sam bila mala, zato što sam imala tako malo mogućnosti da se zabavim. Posebno pošto sam bila jako anksiozno dete.

Sve me ovo ne muči nešto posebno. Moram sebe da nateram da radim mnogo šta u čemu uživam. Putovanje? Apsolutno prezirem logistiku koja prati putovanja. Tako je stresno! Ali kada se nađem na željenoj lokaciji sa porodicom i prijateljima, sjajno se provedem. Ako me pitate jutro uoči putovanja, uvek ću vam, međutim, reći da bih radije ostala kod kuće. Moram da nateram sebe da izađem i viđam se sa ljudima, iako sam po prirodi pričljiva i skoro uvek uživam u izlasku.

I čitanje spada u ovu grupu aktivnosti. U pitanju je nešto što mom životu daje dodatnu vrednost, što me čini srećnijom i ispunjenijom, ali za šta mi je vrlo teško da motivišem sebe u određenom trenutku. Sadržaj sa TikToka će uvek delovati lepše i privlačnije od čitanja knjige. Ali je zato vredno truda!

Ali knjige? Knjige su moj omiljeni hobi. Ne traže od mene ništa. Mogu da ih posmatram sa zadovoljstvom i maštam o neverovatnoj biblioteci. Mogu da razmišljam o čitanju u budućnosti a da ne okrenem nijednu stranicu. Mogu da budem deo online zajednice knjigoljubaca, iako nedeljama (mesecima, godinama) ništa nisam pročitala. Knjige su uvek tu, a „knjiški tip“ je i dalje jedna od mojih dominantnih osobina.

Ukoliko volite knjige, ali teško sebe uspevate da naterate da čitate, ovim putem formalno želim da vam saopštim da ste i dalje dobrodošli u zajednici knjigoljubaca. Knjige su, u tom smislu, veoma velikodušne. Nije im bitno da li čitate jednu dnevno ili vaši čitalački planovi propadaju. I dalje će vas čekati, kada god da vas raspoloženje ponese.

Autor: Danika Elis
Izvor: bookriot.com
Prevod: Milan Radovanović


Podelite na društvenim mrežama:

branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više
prikaz presfildovog romana ratnik kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva laguna knjige Prikaz Presfildovog romana „Ratnik“: Kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva
17.05.2024.
Vratio se Stiven Presfild. Autor bestselera o staroj Grčkoj – „Ognjena kapija“ i „Plime rata“ – u novom, uzbudljivom romanu „Ratnik“, pažnju je posvetio Starom Rimu. Zaplet romana je smešten u dve ...
više
prikaz knjige tajni život drveća zaljubljen u šumu laguna knjige Prikaz knjige „Tajni život drveća“: Zaljubljen u šumu
17.05.2024.
Retko je koja knjiga o prirodi privukla pažnju svetskih razmera i postala bestseler kao što je to slučaj sa naslovom „Tajni život drveća“ Petera Volebena. Zašto noćas tako šume jablanovi, tako stra...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.