Laguna - Bukmarker - Liz Pišon: „Iskrena sam kada kažem da mi je posao najbolji na svetu!“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Liz Pišon: „Iskrena sam kada kažem da mi je posao najbolji na svetu!“

Liz Pišon, autorka, ilustratorka i prijateljica organizacije BookTrust, govori o svojim knjigama o Tomu Gejtsu, letnjim raspustima i kako je počela da radi kao ilustrator.



Knjige o Tomu Gejtsu su veoma popularne i imaju tako prepoznatljiv izgled. U čemu ste najviše uživali dok ste ih stvarali?

U svemu, zaista! Iskrena sam kada kažem da mi je posao najbolji na svetu! Trenutno pišem jedanaestu knjigu, i svaki put kada sednem da započnem novu priču o Tomu Gejtsu stvarno sam uzbuđena i mislim se: „Šta mogu sada da smislim?““

Volim kada mogu da uradim sa knjigom različite stvari, kao što je to bilo sa desetim nastavkom u kojem sam napravila interaktivne stranice u kojima deca mogu da crtaju, pišu pesme i stihove. Bukvalno se na svakoj stranici nalazi nešto drugačije.

Možete li se setiti prve stvari koju ste nacrtali? Da li vas je neko u porodici ohrabrivao da pišete i crtate?

Mogu! Sećam se da je mama okačila prvu sliku koju sam uradila. Bila je to prva slika koju sam načinila uljanim bojicama – ne voštanim - i boje su bile fantastične.

Žutom sam nacrtala nasmejanog tigra a crvenom šare preko. Od ranog doba sam dobijala na poklon olovke i bojice – čak i u srednjoj školi su mi takvi darovi bili omiljeni. A prijatelji su mislili da sam čudna, pitajući me: „To je sve što si dobila za Božić?“

Mama je bila veoma kreativna, u kući se uvek radilo na nekom projektu. Fantastično je crtala ali nije imala samopouzdanja. Bila je takođe veoma vešta u pačvork šivenju, presovanju cveća, pravljenju haljina, u svemu.

Imala je običaj da mi da makaze i pošalje po cveće za presovanje u susedne bašte. Mislim da je smatrala da se susedi se neće ljutiti ako ja, ako dete, sečem cveće.

Kakav biste savet dali deci koja žele da počnu sa pisanjem i crtanjem ali misle da nisu dobra u tome?

Jednostavno kopirajte stvari – nađite sliku koja vam se dopada i preslikajte je. Preslikavanjem se puno nauči o crtanju. Probajte različite tehnike – olovkom, vodenim bojama, mastilom, sve moguće. Isto je i sa pisanjem. Ne plašite se da pogrešite.

Deca se plaše da nešto pogrešno ne urade, ali tako se uči, na greškama. Ja sam beznadežan slučaj kada je reč o spelovanju ali to nije važno. Takođe, što se pisanja tiče, tokom korekture uradim većinu posla. Što se tiče pisanja i crtanja rekla bih: radite ono što volite i držite se toga.

Šta najviše volite da radite tokom letnjeg odmora?

Da plivam! Nekada sam živela u blizini bazena. Moj otac i ja smo ujutru tamo besplatno plivali. Radio je u konditorskoj industriji, prodavao slatkiše prodavnicama, pa je ponekad radio na obali i ja bih tokom raspusta išla sa njim, a kad bi završio sa poslom, išli smo da plivamo u moru.

Pre nego što si počela da pišeš knjige za decu, radila si omote za muzičke albume (što je takođe SJAJAN POSAO!) Da imaš bend, kakvu bi muziku svirao i još važnije, šta bi užinali prilikom proba?

Hm! Mislim da je bolje imati što manje članova u grupi – Ed Širan i Adel su to smislili odlično! Članovi grupa se uvek posvađaju među sobom. S druge strane, ako si solo umetnik, onda si na turneji prilično usamljen! Možda bend kao što je ABBA – sjajne pesme, šarena odeća, puno zabave. A jeli bismo sladoled.
 
Izvor: booktrust.org.uk  
Prevod: Vladimir Martinović


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
vogue adria ekskluzivno u delfi knjižarama laguna knjige Vogue Adria ekskluzivno u Delfi knjižarama
18.03.2024.
Vogue, modni magazin u kome se uživa od korice do korice i koji se kolekcionarski čuva, pokrenut je u Srbiji i zemljama regiona (Hrvatska, Slovenija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora), a ekskluzivno ga...
više
nova izdanja domaćih autora laguna knjige Nova izdanja domaćih autora
18.03.2024.
U knjižarama će se naći peto izdanje „Neviđene Srbije“ Vlade Arsića, knjizi u kojoj su najluđe storije iz naše istorije. Da li znate da je prva Olimpijada održana na Paliću? Znate li da je Robert de N...
više
prikaz knjige živa planeta veličanstvena mreža čudesnog života na zemlji laguna knjige Prikaz knjige „Živa planeta“: Veličanstvena mreža čudesnog života na Zemlji
18.03.2024.
Ne postoji gotovo nijedno mesto na planeti previše toplo, previše ledeno ili previše zagađeno da na njemu bar neki oblik života ne bi mogao da opstane, jer život na ovoj našoj živoj planeti uvek iskaz...
više
prikaz romana prevršena mera najekstremniji paterson laguna knjige Prikaz romana „Prevršena mera“: Najekstremniji Paterson
18.03.2024.
Američki autor Džejms Paterson (1947) jedan je od najčitanijih svetskih pisaca, čija dela su doživela brojne ekranizacije. Po čemu se izdvaja u odnosu na brojne druge autore da bi završio u Ginisovoj ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.