Laguna - Bukmarker - Liberalni i konzervativni ukus u književnosti otkriva duboke podele zasnovane na predrasudama - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Liberalni i konzervativni ukus u književnosti otkriva duboke podele zasnovane na predrasudama

Istraživanja su pokazala ‒ čitaoci na različitim političkim stranama, levici i desnici, imaju vrlo različit ukus kad je reč o naučnim knjigama.


 
Ukoliko vas interesuje kojoj političkoj struji je neko naklonjen, dovoljno je da pogledate njegovu policu sa knjigama.
 
Novo istraživanje vršeno na Jejlu, Kornelu i Univerzitetu u Čikagu, otkriva da naklonjenost liberalnoj ili konzervativnoj političkoj struji, čitaoca opredeljuje za različite tipove naučnih knjiga.
 
Studija, nedavno objavljena u časopisu „Nature Human Behavior“, pokazuje da iako i levo i desno naklonjeni čitaoci vole naučne knjige, njihova interesovanja su usmerena na različite oblasti nauke.
 
Liberali najčešće biraju teme koje se odnose na „život“ i prirodne nauke, kao što su fizika i astronomija. Konzervativce, s druge strane, više interesuju teme ekonomskih nauka, ali i medicina, kriminalistika i geofizika. Određene oblasti poput psihologije i klimatologije privlače jednako i liberale i konzervativce.
 
„Unutar nauke, postoje jasne razlike u pogledu čitalačke publike kad je reč o određenim temama i knjigama, što sugeriše da ni nauka nije imuna na pristrasnost i 'ispiranje mozgova' što su specifičnosti modernog političkog diskursa“, izjavio je jedan od autora ove studije Džejms Evans, sociolog na Univerzitetu u Čikagu.
 
U okviru istraživanja, naučnici su pratili milione knjiga prodatih preko internet servisa „Barnes and Noble“ i „Amazon“. Osim toga, prikupljali su podatke sa servisa „Customers Who Bough This Item Also Bought“ („Kupci koji su kupili ovaj predmet, kupili su i“), analizirajući naučne naslove koje su birali čitaoci koji su kupovali liberalne ili konzervativne knjige.
 


Veća je verovatnoća da će čitaoci liberalnih i konzervativnih knjiga čitati naučne knjige, nego oni kupci koji nisu birali političke knjige, ali njihove preferencije kad je reč o naučnim knjigama su vrlo različite. Međutim, kada čitaoci različitih političkih ubeđenja biraju knjige iz drugih oblasti koje ne spadaju u fikciju, razlika u ukusu nije toliko očigledna.
 
Pojave poput „Amazonove“ preporuke „Iz istog žanra“, mogu da prodube ove podele nenamerno jačajući političko „ispiranje mozgova“, pokazalo je istraživanje.
 
„Naučne knjige se kupuju uz političke knjige, pre nego romani ili knjige o religiji, sportu ili umetnosti, ali levičari i desničari vrlo retko kupuju iste knjige“, stoji u studiji.
 
Liberali se više okreću osnovnim naukama, dok konzervativci biraju ekonomske nauke. Razlog za to može biti zainteresovanost liberala da nauče što više o nauci iz radoznalosti i želje za učenjem, dok konzervativce više interesuje nauka koja je orijentisana na sticanje profita i primenu ekonomije.
 
„'Plavi' (liberali) čitaoci biraju one oblasti koje zadovoljavaju njihovu radoznalost i najosnovnije naučne interese, na primer, zoologiju i antropologiju, dok 'crvene' (konzervativce) više interesuju primenjene discipline, poput prava i medicine, i discipline u kojima ima najviše novih otkrića“, izjavio je vodeći autor studije dr Feng Ši, bivši postdoktorant na katedri za sociologiju Univerziteta u Čikagu.
 
Kad je reč o temama za koje su zainteresovane obe strane – životna sredina ili političke nauke – liberali biraju među velikim brojem naslova, najčešće se odlučujući za najpopularnije i najznačajnije iz te oblasti – dok konzervativci češće uzimaju knjige koje su na marginama određene oblasti.
 
Mada ovi podaci ističu sve veću politizaciju nauke, postoji dobra strana koju ne smemo zanemariti: ljudi čitaju, i interesuju se za naučne knjige. U vremenu u kom se čini da će relativizacija nauke odneti pobedu nad sveopštim naučnim koncenzusom, to je nešto na čemu treba biti zahvalan.
 
 
Autorka: Kerolin Gregoar
Izvor: huffingtonpost.com
Prevod: Maja Horvat


Podelite na društvenim mrežama:

obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.