Laguna - Bukmarker - Letnji hitovi 2018. – drugi deo - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Letnji hitovi 2018. – drugi deo

Pripreme za predstojeće leto mogu da počnu! Mi vam predlažemo da kreirate svoje leto u znaku dobrih knjiga i savremenih romana. Na ovoj listi se nalaze naslovi koji će vas zaintrigirati, uputiti u svetske ekonomske zavrzlame, ili pak razonoditi dobrim zapletom i akcijom.


 
__________________________________________________________________________________________

Natanijel Poper „Digitalno zlato“

Poperova priča se ne ispušta iz ruke! Koncept ove digitalne valute je možda teško objasniti nekome, a njena istorija – stara tek šest godina – već je uprljana kontroverzama, počevši od pravog identiteta Satošija Nakamotoa, tvorca prvog bitkoin koda. Danas bitkoin polako stiče poverenje privrednih vođa i, ako čitamo između redova, „Digitalno zlato“ nam stidljivo naglašava šta bi se moglo nalaziti iza sledećeg ćoška.
__________________________________________________________________________________________

Vuk Stefanović Karadžić „Tajna istorija Miloševe Srbije“

Vuk Stefanović Karadžić postupio je mudro kada je ostavio u amanet da se tekstovi koji su sada sakupljeni u knjigu „Tajna istorija Miloševe Srbije“ ne smeju otpečatiti pre kraja 19. veka, jer i danas, ceo vek docnije, zvuče šokantno jer ruše mit o bezgrešnom i mudrom Milošu Obrenoviću. Ne umanjujući njegove istorijske zasluge, Vuk ga predstavlja kakav je zaista bio, najčešće surov, beskrupulozan i bezosećajan. Naša deca će, ipak, u školama nastaviti da uče drugačije.
________________________________________________________________________________________

Ju Nesbe „Magbet“

Ju Nesbe je iskoristio svoje bogato spisateljsko iskustvo kako bi svet Šekspirove drevne tragedije smestio u Gotam Frenka Milera. U ovom romanu upoznajemo jednog malo drugačijeg Nesbea. Magbet stilski odudara od njegovih ranijih dela. Mračniji je, krvaviji, suroviji i grublji. Roman je lišen onog nonšalantnog „harihulijevskog“, ali ne i „junesbeovskog“ humora. Sa druge strane, priča je obogaćena originalnim i prilagođenim Šekspirovim citatima koji daju drugačiji štimung i zanimljiv šmek.
_________________________________________________________________________________________
 
Nil Gejmen „Nordijska mitologija“

Nil Gejmen nam u ovoj knjizi ponovo priča stare mitove, ali senzibilitetom 21. veka. Nije u pitanju novo čitanje, gde bogovi Asgarda surfuju netom, voze automobile i koriste mobilne telefone. Ne. Gejmen priča stare priče jezikom i stilom bliskim savremenom čitaocu. Na ovu knjigu se dugo čeklo ‒ ova tema je jasno podstakla veliku količinu Gejmenovih dela i vredna je čitanja. 
_________________________________________________________________________________________

Ešli Vens „Ilon Mask: Tesla, SpaceX i potraga za fantastičnom budućnošću“

Snaga ovog dela jeste u tome što Maskovu ličnost sagledavamo kroz prizmu uspona i padova njegovih kompanija proizvodnje svemirskih letelica „Space X“ i električnih automobila „Tesla“. Nema tu ničeg ružičastog, njegov put je trnovit kao i svaki put uspeha, a u životu ga održavaju volja, snaga, umeće, snalažljivost. I pomalo sreće.
 ____________________________________________________________________________________

Robert Evans „Kratka istorija poroka“

U ovoj sveobuhvatnoj studiji o ljudskom poroku Robert Evans, urednik humorističkog veb-sajta www.cracked.com, ispituje neke naizgled bizarne teorije o vezama između ponašanja pod uticajem poroka i razvoja ljudskog društva kako bi otkrio da li su one uopšte održive. Deluje iznenađujuće, ali mnoge od njih zaista jesu. Evansov cilj bio je da istraži i osvetli tradiciju veselja i hedonizma među ljudima, što je s umešnošću, humorom i tačnošću i uspeo.
________________________________________________________________________________________

Kejleb Kar „Alijenista“

„Alijenista“ ostavlja snažan utisak, baveći se misterijama psihe koja je zastranila i neobuhvatnom prirodom zla. Veličina knjige delom dolazi od toga što se bavi velikim pitanjima ne gubeći pri tom ništa od svoje prijemčivosti; stvara svet koji u isto vreme deluje živo i ukleto. Za ljubitelje filmova „Sedam“ i „Kad jaganjci utihnu“.
_________________________________________________________________________________________

S. Džej Tjudor „Čiča Gliša“

Delom mračna priča o odrastanju, delom psihološki triler, ovaj vrhunski debi je knjiga koju moraju pročitati obožavaoci Stivena Kinga, recimo. To je višeslojna napeta priča koja vodi čitaoce kroz zečju rupu horora, prateći mladog dečaka u odraslo doba. Napeta, zarazna i sa maestralnim zapletom ova knjiga čuva ono najbolje na poslednjim stranicama. Autorka je vešto zaokružila celu priču, i uspela da zataška sve tragove do samog kraja koji će iznenaditi i najiskusnije čitaoce napetih romana.
________________________________________________________________________________________

Robert Heris „Konklava“

Tu su uzbudljiv, lukavo osmišljen zaplet, sjajni likovi, savršeno okruženje i Herisovo vešto sprovedeno istorijsko istraživanje. Radnja se odvija u bliskoj budućnosti u Rimu. Papa je upokojen. Kardinali Katoličke crkve se okupljaju u konklavu da izaberu naslednika. Ovo je istovremeno najjednostavniji i najkompleksniji sastanak na svetu. Konklava počinje borbom za moć. Ukoliko ste voleli trilogiju „Ciceron“, ako ste bili očarani romanima „Duh“ ili „Oficir i špijun“, onda ne želite da propustite nijedan red ovog romana.
_________________________________________________________________________________________

Luka D’Andrea „Srž zla“

D’Andrein maestralni debitanski triler govori o tami koja se krije ispod površine Zibenhofa, prelepog, izolovanog italijanskog sela. Autor savršeno koristi neobično okruženje, njegove stanovnike i problematični status glavnog junaka, Selindžera, kao autsajdera. Autentični, neočekivani rasplet udara poput brzog voza, savršeno povezujući sve delove ove jezive i krajnje zarazne slagalice.


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više
prikaz presfildovog romana ratnik kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva laguna knjige Prikaz Presfildovog romana „Ratnik“: Kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva
17.05.2024.
Vratio se Stiven Presfild. Autor bestselera o staroj Grčkoj – „Ognjena kapija“ i „Plime rata“ – u novom, uzbudljivom romanu „Ratnik“, pažnju je posvetio Starom Rimu. Zaplet romana je smešten u dve ...
više
prikaz knjige tajni život drveća zaljubljen u šumu laguna knjige Prikaz knjige „Tajni život drveća“: Zaljubljen u šumu
17.05.2024.
Retko je koja knjiga o prirodi privukla pažnju svetskih razmera i postala bestseler kao što je to slučaj sa naslovom „Tajni život drveća“ Petera Volebena. Zašto noćas tako šume jablanovi, tako stra...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
16.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.