Laguna - Bukmarker - Letnje teme - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Letnje teme

Kraj juna je i već smo zagazili u sezonu rasprave u kancelarijama: da li da se uključi klima-uređaj na šesnaest stepeni pa da doživimo toplotni udar kad izađemo na ulicu na kraju radnog vremena ili da patimo na sobnoj temperaturi od prijatnih trideset stepeni? Leto je počelo a s njim i priprema za odmor, koja za sve knjigoljupce znači da pola kofera pred polazak na more zauzimaju knjige. Kako bih vam olakšala izbor i spasla vas plaćanja dodatnog prtljaga na aerodromu, pripremila sam izbor savršenih letnjih naslova koje ćete pročitati za jedno popodne na omiljenoj plaži. Znam, prošla je Noć knjige, sigurno ste već kupili veliki broj naslova, ali verujem da uvek ima mesta za bar još jedan roman koji ste možda propustili u šarenilu velike ponude knjiga svih izdavača.

Foto: Unsplash

Ako volite erotske naslove:

Nije se smešio. Samo me je pomno posmatrao. I sam taj moćni pogled stavio mi je sva čula u stanje pripravnosti, potpuno mi je telo izbacio iz ravnoteže. U glavi mi je tutnjalo, navirale su mi suze, u ušima mi je bubnjalo, ruke drhtale, kolena klecala, a moje srce… nisam mogla da opišem šta mi se događa u grudima.

Penelopi Vord ne prestaje da ubira pohvale oduševljenih žena (i pokojeg muškarca) svojim vrelim naslovima. Možda ste propustili ovaj roman iz 2016. godine, pa ćemo se prisetiti velikog bestselera „Zabranjena strast“. Ova priča o zabranjenim željama i nekonvencionalnoj ljubavi ide savšeno uz ledenu kafu uz zvuke talasa.

Ako volite priče o poznatim ženama koje su ostale u senci još poznatijih muškaraca:

Madam Kiri ne zna šta da odgovori, samo se stidljivo osmehuje i uzima vazduh da se pozdravi. „Maman je u pravu, Madame le Professeur“, ponovo zausti mlada majka. „Toliko žena iz moje generacije odvažilo se da krene put nauke samo zato što ste ga vi utrli. Sve studentkinje koje poznajem vam se dive. Ali sigurno vam je bilo teško da se izborite sa jačim polom, zar ne?“„Jači pol“, promrmlja madam Kiri, dok joj preko lica prelete nagoveštaj osmeha bez vedrine.

Iako je bila prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu i prva žena koja je predavala na Sorboni, Pjer Kiri je u istoriju ušao kao mnogo poznatiji naučnik od nje. Roman „Madam Kiri i snaga snova“ je inspirativna priča o jednoj od najvećih, najpoznatijih i najboljih naučnica u istoriji čovečanstva.

Ako volite porodične drame:

Onda se trgnem. To se stalno dešava. Svako ko je izgubio voljenu osobu doživeo je to – ugledaš na ulici lice u gužvi, osobu u prodavnici koja se kreće isto kao ona. Pohitaš da je sustigneš, silno ti lakne što je zapravo još živa... A onda ti sve nade potonu kad se ta osoba okrene i vidiš da je lice skroz pogrešno. Oči. Usne.

Kad smo verovale u sirene“ je pronicljiva, potresna porodična drama koja hvata suštinu dve izgubljene duše, dve sestre koje u mladosti doživljavaju veliku tragediju i nose se s njom na različite načine. Jedna postaje uspešan lekar, dok se druga odlučuje da nestane pod užasnim okolnostima i izgradi potpuno novi život, daleko od Kalifornije i svega što je ikada poznavala.

Ako volite ljubavne romane:

Obe smo, razume se, bile zaljubljene, ali u ljude koje nikad nismo upoznale; Linda u princa od Velsa, a ja u jednog debelog, zajapurenog, sredovečnog farmera kog sam povremeno viđala kad projaše kroz Šenli. Te ljubavi su bile snažne i bolno slatke; one su nam okupirale sve misli, ali mislim da smo dopola shvatale da će ih s vremenom smeniti pravi ljudi.

Ponovootkriveni britanski klasik po kojem je snimljena nova šik BBC ekranizacija. Vrcava i duhovito snimljena, oponaša okrepljujuće duhoviti stil Nensi Mitford, koji je bio odgovor na realnost u raspusnim aristokratskim krugovima koju je i sama živela.

Ako vas (kao mene) opuštaju psihološki trileri:

Sada je već bila blizu, preostalo joj je još sasvim malo, dok prođe kraj poslednjih stabala drveća. Srce je počelo da joj kuca sporije kada je ugledala jezero osvetljeno mesečinom. Baš kada je nameravala da malo uspori, zemlja joj iznenada iščeznu pod nogama.

Sara Bledel je definisala okvire ovog žanra i sve nas ostavila bez reči romanom „Zaboravljene devojčice“. Telo nepoznate žene pronađeno je u šumi. Veliki, neobičan ožiljak na licu trebalo bi da olakša identifikaciju, ali niko nije prijavio njen nestanak. Nakon četiri dana šefica Specijalne istražne službe Luiz Rik odlučuje se za rizičan potez: objavljuje fotografiju žrtve u medijima u nadi da će pronaći nekog ko ju je poznavao.

Autor: Dunja Lozuk


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.