Laguna - Bukmarker - „Konklava“, triler o izboru pape, dobija naš glas - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Konklava“, triler o izboru pape, dobija naš glas

Pre pet godina, oči sveta bile su uperene u Vatikan, tražeći nagoveštaj belog dima koji bi objavio novog papu.

Sada je britanski romanopisac Robert Heris provirio iza vrata Sikstinske kapele kako bi opisao misteriozni i tajanstveni proces uzdizanja jednog čoveka blizu božanstva. (Treba li vam bolja lokacija za ovakvu misteriju?)

Heris piše inteligentne trilere, od koji većina ima istorijsku crtu („Otadžbina“, „Oficir i špijun“, „Diktator“). „Konklava“ poseduje časnu, dostojanstvenu atmosferu, ali ipak tiho pulsira intrigom. Ovo možda nije jedan od onih romana gde užurbano listate stranice, ali Herisove inteligentne mahinacije sa zapletom vas polako uvlače u priču.

Na početku romana, papa (koji umnogome podseća na Papu Franja, uprkos tvrdnjama Herisa) umire. Kardinal Lomeli, centralni lik u knjizi, je dekan Koledža kardinala, što znači da on mora da nadgleda njihove glasove za novog papu.

Podele i tenzije brzo isplivavaju između tradicionalista (oni koji žele italijanskog papu) i liberalnijeg krila crkvene hijerarhije. Prvi favorit je kardinal Adejemi iz Nigerije, koji bi bio prvi crni papa.

Ali ne bi ovo bio neki triler da je sve tako lako. Adejemi ima poražavajuću tajnu, a postoje glasine da je još jedan od favorita, francuski Kanađanin Trembli, otpušten sa svojih dužnosti istog dana kada je poglavar umro.

I ko je Benitez, Filipinac sa sedištem u Bagdadu čije nedavno uzdizanje u kardinala papa nikad nije objavio? I dok se glasanje nastavlja i listići broje, savezi se menjaju, a pojavljuju se novi favoriti.

Ambicije, seks skandali, finansijska korupcija i terorizam svi pokazuju svoje ružne glave. A Heris čuva još jedno veliko iznenađenje za poslednje stranice. Da li će se možda ponovo brojati glasovi? Ne. Ali da li će biti nastavka? Možda.

Izvor: usatoday.com
Prevod: Miloš Vulikić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
selimiru raduloviću uručena nagrada meša selimović  laguna knjige Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“
16.04.2024.
U utorak 16. aprila na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, pesniku Selimiru Raduloviću svečano je uručena prestižna nagrada „Meša Selimović“ za pesničku zbirku „Zapi...
više
to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.