Laguna - Kolumna - Prostaštvo i nijanse nasilja - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Prostaštvo i nijanse nasilja

09.01.2014.
O nasilju u našem društvu mnogo se piše i to s pravom, jer zabrinjavaju njegove razmere u gotovo svim društvenim segmentima . Očigledno je da je nasilje u uskoj vezi sa razaranjem ne samo gradjanskog društva , odnosno srednje klase, već i svakog sistema vrednosti, što se odražava kroz visok stepen tolerancije mnogih nekulturnih oblika ponašanja kako u svakodnevnoj komunikaciji, tako i u ektronskim i štampanim medijima.

U danima kad se govori o nasilju, ne smemo zapostaviti njemu vrlo blisku kategoriju ponašanja koja mu je je gotovo uvek prethodnica, a to je - prostaštvo. Ono nas u vidu koncentričnih krugova zasipa svojim najrazličitijim formama u rasponu od bezazlenih pa do onih koje prete da kulminirju u drastičnije oblike agresije, gde nestaje ona tanka granica koja ih naoko deli. Prepoznajemo ga u svakodnevnoj komunikaciji, u porodici, školi, radnim sredinama, na javnim mestima i u medijima jer je ono suprotno građanskoj pristojnosti i ljubaznosti kao usvojenim normama ponašanja karakterističnim za demokratska društva sa razvijenim stepenom tolerancije. Prepoznajemo ga u vidu kočijaških psovki bez pardona, odsustvu uljudnih formi obraćanja, ali i totalnom odsustvu svesti o minimalno korektnom govoru. Homofobija, rasizam, šovinizam, dikriminatorski i netolerantan stav prema drugosti iskazju se javno, bez ustručavanja.I posledica. Zar aktuelni primer sa azilantima ne otkriva duboko prikirven rasizam u tim sredinama?

Elektronski mediji širenju prostaštva doprinose ili putem rialiti-programa, ili brojnim zabavnim emisijama, a štampani stalnim proširivanjem spiska dozvoljenih psovki i prostačkih reči, ili povremenim objavljivanjem tekstova diskriminatorskog karaktera. Nedavno je, tako, u pisanoj štampi ozvaničena jedna vulgarija s ciljem da se istakne snažna crta muškog karaktera, Reč ako se bolje analizira nimalo bezazlena budući da razotkriva patrijarhalnu i mačo svest prisutnu u našem društvu , diskriminatorsku i podcenjivačku prema ženama, koja odslikava “duh” u kojem su često žene tretirane u medijima.

Takav govor ponekad dolazi iz usta poznatih intelektualaca ili ljudi sa društvenim renomeom, kao u nedavnoj tv –emisiji šaljivog tona. Pored tema: pisci, prave vrednosti , lažna elita, dotakli su se i nove pojave - stvaranja zvezda od takozvanih starleta. Tu se mladi pisac bez okolišenja obrušio na popularnu starletu, pogrdno govoreći o njenom fizičkom izgledu ali i ukupnom integritetu, svesrdno potpomognut upadicama voditelja. Toj jadnoj smotri ulične iliti balkanske bahatosti u odnosu na ženski rod pridružio se i veteran, ugledni dečji pisac(!?), oblikujući prstima podkrepljenja radi, krug, “u narodu zvan rupa”, kako je sam rekao, alijas za ženski polni organ.!!!

Kao što ne pada sneg da pokrije breg tako je i prisutna gospoda pokazala ne samo svoju retrogradnu svest, već i popriličan kukavičluk budući da su “junaštvo” ustremili na ženu, i to ženu bez muške zaštite: moćnog oca, muža, ljubavnika - što je u njihovoj patrijarhalnoj svesti automatski svrstava u inferiornu. Ukratko, bila je ovo osim nepoštovanja žena, prava manifestacija prostaštva i izvinite, upotrebiću -ali u negativnom značenju, kao sinonim “bahatosti” izraz - “kurcevitosti” / onaj odnedavno u upotrebi, kojim se želi istaći pozitivna crta muškog karaktera/.

Izraz koji je ne samo deo opšteg prostaštva, već je i rodno diskriminatorski , budući da za razliku od “rupe” koja izaziva podsmeh i označava banalno, propagira uzvišenu transcedentnost muskog karaktera!! Ali, kakvog? Onog prevaziđenog i retrogradnog, bahatog i siledzijskog , koji hara našim stadionima, skriva se u porodičnom nasilju, u svakoj vrsti netolerancije i diskriminacije. I okidač je za svako- nasilje.
Najnovije kolumnePogledajte sve
tuga veća od sveta i svemira laguna knjige Tuga veća od sveta i svemira
09.05.2023.
Prvo bude ona plava crta, plava kao duboko more, crta u ekrančiću i pasulj u stomaku. Taj pasulj prikačen za tebe i još uvek ravan stomak, i neverovanje da je stanje drugo, sasvim drugo. Onda rastu...više
više
kraj zmajeva neispričani prolog bajke nad bajkama  laguna knjige Kraj zmajeva: Neispričani prolog „Bajke nad bajkama“
27.12.2022.
Kao praznični dar čitaocima, poželeo sam da konačno objavim i ovaj neispričani prolog trilogije Bajka nad bajkama. Sve se dešava dugo pre događaja opisanih u pripovesti koju ste čitali ili ćete...više
više
u vrhovima top lista laguna knjige U vrhovima top-lista
19.08.2022.
U subotu se navršava godinu dana od izlaska objedinjenog izdanja „Bajke nad bajkama“, štampanog ćirilicom, sa tvrdim koricama i mapom u boji. Veći deo tog vremena knjiga je provela na...više
više
tajne bajke nad bajkama  laguna knjige Tajne „Bajke nad bajkama“
29.07.2022.
Iako danas pišem o stvarima skrivenim u vidljivom tekstu knjiga, ipak vam neću pričati mnogo o slojevima naracije koji postoje na mnogim mestima u svakoj od tri knjige serijala Bajka nad bajkama. Unajkraće,...više
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.