VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupciVideoKolumneNagradeKalendar

Koji ste tip čitaoca? Ultimativni test!

Hardkor zaluđenik, neredovni čitalac ili druželjubivi ljubitelj čitanja? Odgovorite iskreno na narednih 10 pitanja. Izaberite između tri odgovora opciju koja je najbliža vašem stavu i zabeležite je. Spremni? Dobro, počnimo!


 
 • Dobrom prijatelju ste pozajmili knjigu, koju vam posle izvesnog vremena vraća uflekanu i/ili sa savijenim uglovima. Kako ćete reagovati? 
 1. Ovo me je razbesnelo. Tako se ne postupa sa knjigama!
 2. Dešava se, mislim u sebi. Na kraju krajeva, knjige su potrošna roba.
 3. Predložiću mu da zadrži knjigu. Zauzvrat mu ukidam ovogodišnji rođendanski poklon
   
 • Želite da se informišete o nepoznatoj temi. Šta ćete učiniti? 
 1. Otići ću do najbliže biblioteke i konsultovati odgovarajuću literaturu.
 2. Obaviću pretragu na internetu.
 3. Obratiću se prijateljima i poznanicima kako bi mi, ako su upoznati sa temom, nešto ispričali o tome ili preporučili literaturu. 
   
 • Pred vama leže poslednje stranice sjajne knjige. S jedne strane, želite da saznate kako se priča završava, a sa druge vam je već sada jasno da će vam po završetku čitanja protagonisti strašno nedostajati. Kako ćete postupiti? 
 1. Naravno da ću knjigu pročitati do kraja. Čemu odlaganje zadovoljstva? Naposletku, na polici stoje bar još tri nepročitane knjige koje obećavaju, jer uvek imam spremne rezerve. Među njima će se sigurno naći bar jedna za koju ću se vezati.
 2. Ostaviću knjigu na stranu i pozabaviti se nečim drugim.
 3. Neodlučan sam, pitaću prijatelja za savet. 
   
 • Pročitali ste trećinu knjige i od uzbuđenja koje vam je obećano na koricama nema ništa. Postavlja se pitanje: nastaviti sa čitanjem ili ne? Kakva će biti vaša odluka? 
 1. Pročitaću knjigu do kraja: uzbuđenja sigurno slede. Knjige me obično ne razočaravaju, ali ako je to slučaj sa ovom, jednostavno ću se odmah baciti na čitanje nove.
 2. Zašto čitati očigledno dosadnu knjigu? Samo gubim vreme.
 3. Počinjem da razmišljam o tome kako priču učiniti uzbudljivijom i smišljam bolju verziju. 
   
 • Do pojavljivanja novog naslova iz vašeg omiljenog serijala u lokalnim knjižarama ostala su dva meseca. Čime ćete se baviti u međuvremenu? 
 1. Kakvo međuvreme? Knjigu sam naručio u originalu iz Amerike, gde je već objavljena. Odavno sam je pročitao.
 2. Čitaću drugu knjigu ili se zabaviti na neki drugi način.
 3. Raspravljaću sa prijateljima o tome kako će se serijal nastaviti. 
   
 • Kupili ste tri nove knjige i primećujete da za njih nema mesta na polici. Šta ćete učiniti? 
 1. Napraviću novu policu. Ako ne bude dovoljno prostora, izbaciću neki drugi komad nameštaja, jer to sigurno nisu poslednje tri knjige koje ću kupiti.
 2. To se meni ne može dogoditi. Nove knjige kupujem isključivo u elektronskoj formi. Smatram da je to mnogo praktičnije.
 3. Vreme je da sortiram knjige. Pokloniću one koje mi nisu potrebne. Tako ću istovremeno nekoga obradovati i osloboditi prostor na polici. 
   
 • Čitate odličnu knjigu i iznenada shvatate da ste se zaljubili u nekog od junaka. Kako ćete reagovati? 
 1. Zabeležiću ime autora, proveriti koji su od njegovih naslova dostupni i onda ih pročitati sve, jedan za drugim. Autoru je već jednom uspelo da u meni probudi jaka osećanja, tako da ću s nestrpljenjem očekivati sve što izađe iz njegovog pera.
 2. Tako nešto bih smatrao izuzetkom. Budimo realni, ipak je reč o izmišljenom liku iz knjige koga ne možemo ni videti ni dodirnuti.
 3. Zabave radi, počeću da zamišljam našu zajedničku budućnost i pitaću se kako bi bilo kada bih kontaktirao autora i ispričao mu svoje fantazije. 
   
 • Najavljeno je da će u lokalnoj knjižari vaš omiljeni autor čitati odlomke iz svoje nove knjige. Oduševljni ste, ali onda shvatate da je susret sa autorom održan prethodne večeri. 
 1. Proveriću koje su sledeće stanice na turneji i odvesti se do najbliže lokacije. Ne želim da propustim to iskustvo.
 2. Shit happens! Šta da se radi. Siguran sam da će biti i drugih zanimljivih dešavanja.
 3. Izuzetno sam razočaran, koristim priliku da pozovem prijatelja i da mu se izjadam. To će me utešiti. 
   
 • Prema jednoj od vaših omiljenih knjiga biće snimljen film. Hoćete li ga pogledati? 
 1. Ne, do sada su me sve ekranizacije razočarale.
 2. Videćemo.
 3. Da, interesuje me kako je režiser protumačio materijal i u kojoj meri se njegovo viđenje poklapa sa mojim. 
   
 • Kako biste završili sledeću rečenicu? Život bez knjiga je za mene... 
 1. nezamisliv
 2. ne razlikuje se mnogo od života sa knjigama
 3. bez sumnje dosadniji 
 
Svaka čast! Odgovorili ste na sva pitanja! Sada prebrojte svoje odgovore. Ako imate najviše odgovora pod brojem 1, pripadate kategoriji hardkor zaluđenika. Ako ste najčešće birali broj 2, za vas je relevantan tekst o neredovnim čitaocima. Ako pak imate najviše odgovora pod rednim brojem 3, onda ste druželjubivi ljubitelj čitanja. U slučaju da imate izjednačen broj odgovora pod dva različita redna broja, vi ste mešavina dva tipa čitalaca, kojima ti brojevi korespondiraju. Hvala na učestvovanju i nastavite da uživate u knjigama.
 
Tipovi čitalaca:

Hardkor zaluđenik: Knjige su vam sve na svetu. One su za vas i izvor znanja i sredstvo za zabavu. Volite da ste okruženi knjigama, da ih dodirujete, volite miris štampanog teksta na papiru i šuštanje prilikom okretanja stranica. Elektronske knjige su vam sumnjive jer ne proizvode nikakav zvuk, ne mirišu niti pružaju poseban osećaj u ruci. Ne postoji ništa što bi se moglo porediti sa čitanjem jer vam ono omogućava da zakoračite u druge svetove. Čitate sve što vam padne šaka. Rado slušate druge kako čitaju, ali najradije čitate sami, na nekom prijatnom mestu – na primer u vašoj dnevnoj sobi, do plafona ispunjenoj knjigama.

Neredovni čitalac: S vremena na vreme rado pročitate poneku knjigu, ali slobodno vreme provodite i na druge načine, na primer baveći se sportom, u društvu prijatelja, u bioskopu ili na koncertu. Izbor je tako veliki da vam nisu potrebne knjige kako biste doživeli uzbuđenja – to je moguće i u stvarnom životu. Za vas su e-knjige praktična alternativa štampanim, koja štedi mnogo prstora. Vi ste neko ko ide ukorak s vremenom i ceni prednosti digitalnog doba. Knjige kao takve nisu ništa važnije od ostalih predmeta koji vas okružuju u svakodnevnom životu.

Druželjubivi ljubitelj čitanja: Knjige i čitanje vam mnogo znače, ali su ljudi daleko važniji. Imate veliki krug prijatelja i negujete harmonične odnose. Volite da delite sa drugima i da ih činite srećnim. Drugima prilazite bez predrasuda, naoružani velikom radoznalošću. Upravo je to ono zbog čega vas knjige privlače: u njima se mogu naći još uvek neotkrivene biografije, a omogućavaju vam i upoznavanje sa različitim pogledima na svet. Verujete u dobrotu i zato su vam omiljene knjige sa srećnim krajem. Zauzimate kritički stav prema e-knjigama, ali ste u potpunosti otvoreni za mogućnost da vas jednog dana pridobiju svojim kvalitetima. 

Izvor: buechertisch.org
Prevela: Jelena Tanasković


duboko uznemirujući svet agate kristi laguna knjige Duboko uznemirujući svet Agate Kristi
18.03.2019.
Svako je u stanju da ubije. To je vrlo radikalna ideja. Kao dugogodišnja obožavateljka romana Agate Kristi, mislim da nije pravedno kada ih nazivamo „lakim krimićima“. Nebrojeno puta sam čula d...
više
prikaz biografije benda queen laguna knjige Prikaz biografije benda Queen
18.03.2019.
Ako tražite detaljan i dobro dokumentovan prikaz o grupi Queen, onda je ovo knjiga koju morate imati. Autor je proveo sate razgovarajući sa svima koji su bili bliski sa bendom, i čitajući sva dostupna...
više
vodič kroz lepotu i misteriju brojeva u oksfordovom sažetom priručniku matematika laguna knjige Vodič kroz lepotu i misteriju brojeva u Oksfordovom sažetom priručniku „Matematika“
18.03.2019.
Posle sažetih priručnika „Antička filozofija“, „Fizika elementarnih čestica“ i „Dinosauri“ stiže još jedno izdanje Oxford University Pressa – „Matematika“ Timotija Gauersa.   Autor ovog u svetu...
više
balardov osvrt na carstvo sunca laguna knjige Balardov osvrt na „Carstvo sunca“
18.03.2019.
Dž. G. Balard je čekao 40 godina da bi zapisao svoja sećanja na detinjstvo i iskustvo u japanskom ratnom logoru. U ovom članku se priseća kako je Holivud preoteo njegove uspomene iz detinjstva da stvo...
više