Laguna - Bukmarker - Književni klabing - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Književni klabing

Svetska izdavačka industrija na godišnjem nivou generiše preko dva miliona novih naslova. Da bi se knjiga izdvojila na savremenom tržištu, potrebno je mnogo više od kvalitetnog sadržaja. Dospeti na radar književnog kluba pod pokroviteljstvom poznate osobe postalo je podjednako bitno za život knjige, kao i osvajanje prestižne književne nagrade. Velike izdavačke kuće podržavaju svaki vid reklame koji će knjigu približiti što širem krugu čitalaca. Ris Viderspun je pod okriljem svoje medijske kompanije Hello Sunshine lansirala Reese’s Book Club. Moto njene kompanije i književnog kluba je osnaživanje žena. Ris se obraća pratiocima na Instagram stranici kluba početkom svakog meseca kada otkrije novi naslov koji je izabrala. U eri dominacije društvenih mreža ovo se pokazalo kao najuspešniji način da knjiga dobije na vidljivosti. Ris bira knjige čiji su autori žene i koje pre svega imaju snažne ženske likove. Neki naslovi koje je uvrstila među favorite postali su planetarni hitovi, nekoliko je prevedeno i objavljeno i na srpskom jeziku. Ovo su neki od naših favorita.

Foto: Freepik

Alisina mreža“, Kejt Kvin

Godine 1915. Iv Gardiner gori od želje da se uključi u borbu protiv Nemaca kada joj se iznenada ukaže prilika da postane špijunka. U okupiranoj Francuskoj upoznaje Lili, „kraljicu uhoda“, koja rukovodi Alisinom mrežom, ogromnom mašinerijom tajnih agenata, neprijatelju ispred nosa. Lili će joj biti mentor, a između dve žene razviće se snažno prijateljstvo.

Godine 1947. nakon završetka Drugog svetskog rata američka studentkinja Šarli Sent Kler trudna je, neudata i na pragu da je roditelji izbace iz kuće. Dok se bori sa odlukama koje će joj promeniti život, Šarli gaji nadu da je njena voljena rođaka Roz, koja je nestala u Francuskoj za vreme nacističke okupacije, možda još živa. Prisilno dovedena u Evropu da se porodi daleko od radoznalih očiju, Šarli putuje u London, odlučna da otkrije šta se dogodilo s njenom rođakom.

Nakon više od trideset godina, progonjena činom izdaje koji je prekinuo Alisinu mrežu, Iv svoje dane provodi opijajući se, sama u oronuloj kući u Londonu. Do one noći kada će u njen dom upasti mlada Amerikanka i izgovoriti ime koje Iv nije čula decenijama. Ovo ime će ih povesti u potragu za istinom… kuda god da istina vodi.
Na sve strane mali požari“, Selest Ing
 
Šejker Hajts u Ohaju. Naselje u kojem je sve savršeno. Kuće, travnjaci, fasade, ulice - sve je izgrađeno sa namerom da bude odraz savršenstva njegovih stanovnika. Elena Ričardson je majka četvoro dece i ima naizgled idealnu porodicu. Njena nova komšinica Mija je samohrana majka koja bi najviše na svetu želela da svojoj ćerki pruži ono što imaju Ričardsonovi. Mija se ne uklapa, zagonetna je i počinje da remeti ravnotežu prividno savršenih odnosa u ovoj maloj zajednici. Kada Elenini dugogodišnji prijatelji odluče da usvoje kinesko-američku bebu, pokreće se bitka za starateljstvo koja će napraviti raskol između Elene i Mije. Ingova pokreće veoma važne teme – šta je zapravo porodica, da li postoji savršena majka, da li je samo biološka majka prava, koja je cena opsednutosti savršenstvom i koliko jaka može biti tinejdžerska ljubav.

Selest Ing stvara fenomenalnu mrežu likova i njihovih laži, problema, tajni i želja. Osećaćete se kao da ste prvi komšija njenih protagonista koji kroz prozor svoje savršeno sređene kuće krišom gleda začetke malih požara koji će buknuti unutar ovih porodica.
Dejzi Džouns i Šestorka“, Tejlor Dženkins Rid

Dejzi odrasta kasnih 60-ih u Los Anđelesu, krišom izlazi u klubove na Sanset bulevaru, spava sa rok zvezdama. Mlada je i talentovana, njena lepota hipnotiše. Da li je to dovoljno za uspeh u industriji kojom vladaju muškarci, a žene su samo njihove muze? Dejzi jedino želi da vidi svoje lice na bilbordima i da rasproda koncerte. Dejzi i Biliju putevi će se ukrstiti kad njihov producent shvati da je najbrži put do neverovatnog uspeha spojiti ovo dvoje talentovanih muzičara. Čitajući knjigu, pomislićete „kako to da nismo čuli za ovaj bend?“ Potražićete ih na Guglu, i dalje će delovati neverovatno da nisu postojali jer se u knjizi pored intervjua nalaze i originalni tekstovi njihovih pesama. Međutim, ova priča je u potpunosti delo fikcije.
Kaktus“, Sara Hejvud

Ako pitate Suzan Grin, emocije samo komplikuju stvari. Ona ima stan idealan za jednu osobu, posao koji odgovara njenoj racionalnoj prirodi i „dogovor“ sa muškarcem koji je ispunjava na intimnom planu. Međutim, kada iznenada ostane bez majke a sazna da će i sama postati majka, Suzan se nalazi usred sopstvenog košmara – gubi kontrolu nad životom. A kad sazna da je njena majka testamentom ostavila mnogo više njenom lenjom bratu nego njoj, Suzanin već poljuljani svet počinje da se ruši. Kako joj se porođaj bliži, a porodični problemi dosežu tačku usijanja, Suzan će podršku naći tamo gde je najmanje očekuje.
Sedam dana u junu“, Tija Vilijams

Eva je autorka vampirske tinejdž sage koja postaje književna senzacija. Planira se filmovanje, mediji ne mogu da se zasite autorke, a na društvenim mrežama ima horde obožavalaca koji pomno prate svaki njen korak. U realnosti život joj je daleko od glamuroznog – ima problematičnu prošlost, samohrana je majka, a sa sopstvenom je u lošim odnosima. Kada se nenadano u njen život vrati Šejn, nagrađivani autor za kog niko ne sluti da je zapravo inspiracija za muškog protagonistu hit serijala „Cursed“ koji je proslavio Evu, moraće da se suoči sa prošlošću. Naslućujemo da je njihov odnos bio problematičan, a saznajemo i ko je krivac što se nisu videli godinama. Sa flešbekovima na sedam nezaboravnih dana koje su Šejn i Eva proveli jednog leta u mladosti, „Sedam dana u junu“ Tije Vilijams paralelno prati život glavne junakinje u sadašnjosti. Evi drugarice priređuju dekadentnu žurku dok pokušava da nađe motivaciju da nastavi sa pisanjem. Iako joj imponuje popularnost i uživa u obožavanju čitalaca, neprestano je kopka da li bi mogla da napiše nešto ozbiljnije što bi zavredilo pažnju kritike. Kada se Šejn – koji je i sam etablirani autor – pojavi u gradu povodom dodele književnih nagrada i kada ih fanovi uslikaju zajedno, postaje očigledno da između njih dvoje i dalje ima nečega.

Autor: Ivana Veselinović


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
kriza koja je čarlsa dikensa umalo koštala karijere laguna knjige Kriza koja je Čarlsa Dikensa umalo koštala karijere
07.05.2024.
Čarls Dikens se redovno tuširao hladnom vodom i voleo da ide u duge šetnje, tokom kojih je prelazio dvadesetak, a ponekad i trideset kilometara. Stiče se utisak da nikada nije sedeo skrštenih ruku: na...
više
prikaz romana stari kalendar jedne ljubavi andreja makina život između stvarnosti i sećanja laguna knjige Prikaz romana „Stari kalendar jedne ljubavi“ Andreja Makina: Život između stvarnosti i sećanja
07.05.2024.
Početkom 2021. godine se u francuskim knjižarama, posle dvogodišnje pauze, pojavilo novo ostvarenje akademika Andreja Makina. Reč je o romanu „Stari kalendar jedne ljubavi“, nostalgijom obojenom delu ...
više
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
07.05.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
delfi kutak je pročitao malo drugačiji hepiend  laguna knjige Delfi Kutak je pročitao: „Malo drugačiji hepiend“
07.05.2024.
Knjigu sam dobila na zadatak za čitanje. Na prvu loptu, kada sam ugledala korice i videla da ima 500 strana, samo sam zakolutala očima. Dakle, prvi susret nije prošao kako treba. A još više sam zak...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.