Laguna - Bukmarker - Knjige za milenijalce - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Knjige za milenijalce

Iako uglavnom na pisce gledamo kao na imena okamenjena u kanonu, oni danas žive na društvenim mrežama, vrlo su dostupni i naširoko dele svoje mudrosti. Postoji čitav dijapazon knjiga koje pišu autori nove generacije: internet zvezde, blogeri i blogerke, tviteraši i tviterašice. Tu su dejting kolumnistkinje, moderni preduzetnici, aktivistkinje, već etablirani pisci koji se približavaju svojoj publici i lajfstajl gurui. Oni pišu o temama koje su relevantne za sadašnji trenutak, prijemčivim živim jezikom koji koristimo svakodnevno. Iako ovo sve zvuči kao da se urušavaju osnove književnosti, zapravo strada samo blazirana patina kojom je nepravedno orošena književnost, ne bi li se zaštitili manje vešti pisci koji posežu za već izlizanim obrtima i jeftinim narativnim trikovima. Ovo su pisci od krvi, mesa i mnogo humora koji pišu o temama koje su izvor najvećih uživanja i najdramatičnijih sunovrata.



Ako dejtujete već dvocifreni broj godina i ne razumete ništa...

... Dohvatićete se sada već čuvene knjige Doli Olderton, dejting kolumnistkinje Sandej tajmsa, koja je u svojim memoarima „Sve što znam o ljubavi“ opisala tipično odrastanje u predgrađu na samom severu Londona koji nije ni urban ni ruralan. To je podrazumevalo (kao i svuda u to vreme) lančano dopisivanje na MSN-u, serije rendom neobaveznih veza, očajnu potragu za prvim dečkom i pristajanje na disfunkcionalne odnose.

Čista događajnost, ono što se svima desilo makar jednom (pravimo se da nisu u pitanju desetine puta), srž je njenih memoara a sada i debitantskog romana „Duhovi“. Ona piše vrhunski o prizemnim temama, sa humorom i autoironijom – ovoga puta o tome kada vas neko „goustuje“.

Ako ste izgubljeni i lako posežete za svakakvim pomagalima protiv anksioznosti i dosade...

... Posegnite za „Kupi sebi te proklete ljiljane“ Tare Šuster. Ona je uspešna komičarka koja je vrlo rano počela televizijsku karijeru, iskrena, spontana, duhovita i, doskora, prilično promašena osoba. Kao i mnogi, i ona je odrastala u disfunkcionalnoj porodici, mada priznaje da to nije pravo opravdanje za njeno problematično ponašanje u odraslom dobu. Jednog jutra Tara se probudila u svojoj dvadeset petoj godini, mamurna i potpuno nesvesna gde se nalazi, i zatekla na telefonu usplahirеne poruke njene terapeutkinje. Tog jutra je odlučila da stavi tačku na svoj infantilan i haotičan život koji se pre oslanjao na eskapizam nego na suočavanje sa stvarnošću. Ona ne nudi bombastična rešenja i rigorozne mehanizme po kojima žive najuspešnijih petoro ljudi na svetu. Prepustite krajnosti onima koji žive ekstremno zahtevne živote. Vama je potrebno samo nekoliko jednostavnih trikova, mnogo iskrenosti i malo doslednosti. Tara će vam reći da kupite sebi te proklete ljiljane, frapućino ili takose sa gvakamole sosom jer zaslužujete te pomalo luksuzne sitnice koje vam ulepšavaju život. Ona će vam sve to reći, i to ne u maniru Drage Savete, niti kao keva ili skupa terapeutkinja, već kao osoba od krvi i mesa sa dovoljno životnog kredibiliteta da možete da joj poverujete.
 
Ako patite pod pritiskom nerealnih standarda lepote...

... Prigrlite knjigu „Odmahni rukom i kreni dalje“ Rejčel Holis. Rejčel Holis je autorka bestselera, televizijska ličnost, tražena govornica, kao i osnivačica i direktorka sajta Chic Media, najvećeg autoriteta u digitalnim sadržajima za žene. Ona je prva na Instagramu pokazala svoje strije i pokrenula medijsku kampanju i reakciju koja je podstakla milione žena da prikažu svoje nesavršenosti kao legitimne i normalne delove svojih tela i života, i krenu u rat protiv nemoralnih standarda koji se stavljaju pred žene. Njena knjiga kombinuje memoare, motivacione poruke i pouke, citate iz Biblije i trač-partije sa najboljom drugaricom. Baš ono što nam svima danas treba.
 
Ako ste stigli i prešišali i tridesetu...

... Dohvatite se „Imam trideset godina... i tako izgledam“ autorke Amabile Đusti, jer njen očaravajući čiklit za milenijalke (i milenijalce, što da ne) se bavi onim šašavim pitanjima koja su šašava samo jer vam se činilo da su daaaaaleko od vas: Bubuljice su simptom mladosti, nemam ništa protiv da mi izbiju još dve-tri. Bolje da imam bubuljice nego bore oko očiju. Nasmešim se samoj sebi i dvadesetak borica mi se iscrta oko očiju. Prokletstvo. Sve je tu. Čak mi se čini da imam i nekoliko dlačica više u nosu. A uši? Da nisu slučajno porasle? Kažu da se sa starenjem uvećavaju. Jedina mi je uteha što će mi grudi duže odolevati sili gravitacije, budući da imam dve nezrele kajsije umesto sisa. Na kraju će, međutim, i one popustiti. Sve će se obrušiti i dupe će mi se spustiti do gležnjeva.
 
Ako razmatrate da nožnim palcem dodirnete ludi kamen:

... Posegnite za knjigom „Godine panike“ za koju je rečeno da svaka milenijalka treba da je ima. Postoji period dubokih promena s kojima se mnoge žene suočavaju uglavnom od kraja dvadesetih pa do početka četrdesetih godina svog života, a koji još nema svoje ime. Nel Frizel ovaj period promena naziva godinama panike, a njega često odlikuje obuzetost jednim suštinskim pitanjem: da li da rodim dete?

O ovom vrlo važnom periodu retko se piše ili priča mimo klišea o biološkom satu koji otkucava. Zato je autorka rešila da to promeni, da ženama pomogne i provede ih kroz ovo vreme nedoumica služeći se pričama iz sopstvenog iskustva stečenog tokom godina panike, kako bi razotkrila šire društvene i kulturne trendove i razglasila u kolikoj se meri ovo životno doba odlikuje nesigurnošću, zbunjenošću i osećajem hitnosti. A preporučuje je i ultimativni autoritet za milenijalce, Doli Olderton.

... A ako više volite da se nasmejete i učite kroz tuđe greške i sunovrate, čitajte vrcavi čiklit „Šta ćemo sad“ Holi Born. Tori ima vernu onlajn zajednicu fanova koji je prate i sa ushićenjem očekuju da u svakom trenutku kaže pravu stvar. Ona savetuje mlade izgubljene milenijalke šta da urade sa svojim životom, govori u nebrojenim TED nastupima, tribinama i emisijama.

Sve Torine prijateljice se udaju i rađaju decu, čak je i njena uvek slobodna najbolja drugarica trudna do zuba. I ona u sebi priznaje da odavno priželjkuje da je Tom zaprosi. Pa ipak, njemu kao da ništa slično ne pada na pamet.

Holi Born je majstorski prikazala sve sunovrate i epifanije u tridesetima kada treba da raskrčimo katastrofe na putu i da uvrstimo svoje primerno postojanje među ozbiljne i nimalo sluđene odrasle jedinke.
 
Ako želite da izađete na dejt sa svojom seksualnom stranom...

... Onda definitivno u svoju fioku za seks-igračke ubacite i knjigu „Budi takva kakva jesi“ Emili Nagoski. Da li znate da ono što zovete vaginom je zapravo unutrašnji reproduktivni kanal koji vodi do materice, dok je celokupni ženski polni organ obuhvaćen terminom vulva? Da li znate da su muški i ženski polni organi sa stanovišta biologije homologni: čine ih isti delovi koji su različito organizovani?

S obzirom na to koliko je, po rečima autorke, teško pronaći finansijska sredstva za proučavanje ženskog orgazma, zbog čega je i dalje nepoznanica modernom društvu, ova knjiga može da vam promeni život, jer gotovo svi aspekti ženske seksualnosti su mistifikovani, pogrešno tumačeni ili potpuno nepoznati.
 
Ako stalno pomerate granice ludog noćnog provoda...

... Onda potražite uzore i inspiraciju u Njujorku četrdesetih godina dvadesetog veka u „Gradu devojaka“. U jedno malo slobodarsko pozorište dolazi praznoglava devetnaestogodišnja Vivijan željna zabave. Provodi dane na izvorištu nonšalancije i glamura, među šou-gerlama u pozorišnom svetu off Brodveja, i strmoglavo se upušta u zgode koje imaju ton burleske na granici vodvilja, kao i predstave koje za široke mase izvodi teatar Lili, da utoli nejasnu žeđ za životom u tačkama u kojima pulsira noćna vreva Menhetna, pa razmišlja: „Sve u Njujorku je za mene imalo prizvuk seksa. A sad kad pokušam da se setim pojedinosti, sve mi se čini kao da je teklo u jednoj dugoj, vreloj i znojavoj noći.“ Napisala ju je ultimativna lajfstajl influenserka – pre nego što je to bilo moderno – Elizabet Gilbert, koja je svojom potragom za duhovnim i seksualnim ispunjenjem na lepom, raspusnom Baliju inspirisala mnoge milenijalke da eksperimentišu sa do sada uvreženim standardima kojima jedna žena treba da se vodi u životu.
 
A ako vam se čini da ovakve muke imaju samo žene...

... Obavezno pročitajte knjigu slovenačke autorke i filozofkinje Jele Krečič „Nema druge“. Ovo je prvenstveno anti-čiklit koji problematizuje topose žanra jednako kao i ustaljene trope muško-ženskih odnosa. Matjaž ima tridesetak godina, pristojan posao i omiljeni pab u Petkovšeku, u kojem svakodnevno dangubi sa ortacima. Arogantan je, samodovoljan, pravi muški gad kakvog žene uglavnom vole. A onda ga ostavi dugogodišnja devojka koju je, doduše, uzimao zdravo za gotovo, ali je ipak mislio da će s njom provesti život. Otada se on upušta u kovitlac dejtovanja, „vrlo živopisnu godinu sa ženama svih vrsta“, koje potom komentariše sa svojim drugovima koji su manje-više isti kao on – samodovoljni sebični gadovi kakve neke (uglavnom sve) žene vole.

Autorka teksta: Nevena Milojević


Podelite na društvenim mrežama:

laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više
prikaz romana poslednja danteova tajna božanstvena tragikomedija laguna knjige Prikaz romana „Poslednja Danteova tajna“: Božanstvena tragikomedija
26.04.2024.
U romanima italijanskog pisca Đulija Leonija (1951), najuspešnijeg tamošnjeg autora istorijskih trilera, Dante Aligijeri je predstavljen kao lik jedinstvenog detektiva. U Leonijevo bavljenje najupečat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.