Laguna - Bukmarker - „Knjiga o V.“ je maštovit roman koji će se dopasti mnogima - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Knjiga o V.“ je maštovit roman koji će se dopasti mnogima

Knjiga o V.Ane Solomon oslikana je na mnogo većem platnu nego prethodni romani ove autorke, od kojih se svaki prevashodno fokusirao na jedno mesto i jedan vremenski period.

Radnja romana počinje 2016. sa Lili, četrdesetogodišnjom ženom i majkom iz Bruklina koja se bori sa onim što jeste i nije postala. Priča se zatim vraća na Vašington 1970-ih, gde Vivijan, ili Vi, mlada supruga senatora gladnog moći, priprema zabavu. Isto tako brzo, priča se vraća čak do stare Persije, gde sedamnaestogodišnju Jestiru (da, biblijsku Jestiru) samo što nisu predali persijskom kralju koji se otarasio svoje prve kraljice, Vašti, i sada planira da odabere novu nevestu među prelepim mladim devicama iz njegovog kraljevstva.

Autorka prati ove tri priče dok Lili, Vi i Jestira prolaze kroz riskantne situacije. Lili preispituje svoj brak i razmišlja o preljubi dok pokušava da se stara o svojoj bolesnoj majci, koja ne odobrava Lilin ambivalentan feminizam. Vi je izbačena iz političkog života i ne zna kako da nastavi, dok Jestira iznenada postaje kraljica Persije, a isto tako je u kućnom pritvoru. Iako se likovi i njihove priče međusobno značajno razlikuju, autorkina sveznajuća naracija služi kao divan, šaljivi vodič.

„Knjiga o V.“ nudi izobilje inteligentnih unutrašnjih monologa dok se istovremeno radnja brzo odvija. U Lilinim razmišljanjima o feminizmu, majčinstvu, prijateljstvu i stremljenjima srednje klase moći će da se prepoznaju mnogi čitaoci. Neočekivano prepričavanje priče o Jestiri je maštovito, a ipak, na neki poseban način, verno originalu.

Ideju o strukturi svog novog romana Solomonova u reči zahvalnosti pripisuje Majklu Kaningamu i njegovom romanu „Sati“, koji takođe prati tri različite žene u tri različite epohe. Kao i „Sati“, „Knjiga o V.“ povezuje priče o tri junakinje ne samo tematski, već i narativno, uz iznenađujuć, ali neizbežan i zadovoljavajuć zaključak.

Autor: Sara Mekro
Izvor: bookpage.com
Prevod: Borivoje Dožudić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.