Laguna - Bukmarker - Knjiga o Milanu Mladenoviću uspešno promovisana u Hrvatskoj - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Knjiga o Milanu Mladenoviću uspešno promovisana u Hrvatskoj

Knjiga Aleksandra Žikića „Mesto u mećavi“ u decembru prošle godine predstavljena je u tri grada u Hrvatskoj: Varaždinu, Rijeci i Zagrebu.


 
U Varaždinu je pozorišni klub „Rogoz“ bio do poslednjeg mesta popunjen obožavaocima, a isto tako je bilo i u Rijeci u klubu „Palach“, kao i u „Tvornici kulture“ u Zagrebu.
 
„Dostojanstvo, dobrota i ljubav“ ključne su reči kojima Sandra Rančić, koautorka serijala i filma „EKV – Kao da je bilo nekad“, ovom prilikom u ulozi gosta – promotera knjige, opisuje sve tri promocije.
 
Autor Saša Žikić nadahnuto je i istinito odgovarao na pitanja prisutnih. Glumica Lora Orlović čitala je odlomke, a nakon toga, u Varaždinu je svirao lokalni, izuzetno popularni bend L.I.A. i Sinhro EKV – IQV tribute EKV band iz Čakovca. U Rijeci i Zagrebu slušao se Šarlo Akrobata, Katarina II, EKV, Angel’s breath.
 
„Mesto u mećavi“ oslikava najizražajniji portret jednog rok umetnika u domaćoj publicistici, na suptilan način tumačeći okolnosti iz kojih je iznikao mit o Milanu Mladenoviću, gitaristi, pevaču i vođi Ekatarine Velike.
 
Milanov značaj za srpsku i jugoslovensku rok scenu ne može se preceniti – baš kao što se ne može preceniti njegov udeo u životima svih koji su ga poznavali, kao ni uticaj koji je ostvario na generacije poklonika. Stvarajući u vremenu rastakanja svih vrednosti, nije pronašao zaklonjeno mesto u mećavi koja je besnela oko njega. Zajedno sa jednom kompletnom postavom EKV otišao je sa scene i iz fizičkog života poražavajuće prerano, ostavljajući za sobom onu retku vrstu nasleđa koja se zasniva koliko na originalnosti umetničkog izraza toliko i na etičkoj uzvišenosti stvaraoca.
 
„Mesto u mećavi“ istinita je priča o takvom stvaraocu, atmosferi u kojoj su nastajale kultne pesme, bendu izuzetnih i tragičnih muzičara – priča potresna ali lišena patetike, lirska i dramatična u isto vreme, potkrepljena autentičnim svedočanstvima i raritetnim fotografijama Nebojše Babića.
 
Na kraju – ili na novom početku – život i delo Milana Mladenovića, baš kao i životi svih velikih i važnih istorijskih ličnosti , dobili su svoje priznanje i mesto u istoriji – za razliku od zaklona i mesta u mećavi mnogo godina kasnije.

U vreme kad je Aleksandar Žikić napisao i samostalno objavio ovu knjigu prvi put, u tada jedinoj mogućoj samizdat varijanti, u skromnom tiražu 1998, još je bilo prerano… 

Trenutno je u radnom procesu film o Limunovom drvetu, prvom Milanovom bendu, čime se ideja o kraju i ponovnom rođenju penje na još jedan nivo i stiče se dojam da je danas, dvadeset godina nakon njegovog fizičkog odlaska iz našeg sveta, Milan Mladenović veći nego ikad.

Prva domaća promocija knjige se u istoj takvoj atmosferi odigrala prošle nedelje u Vršcu, a u narednim mesecima očekuje se još nekoliko promocija u Srbiji, Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji. Velika beogradska promocija, koja je zamišljena u formi muzičko-scenskog događaja, planirana je za kraj januara u beogradskom SKC-u.

  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna
  • laguna


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više
prikaz romana zavedi me knjigama prva ljubav zaborava nema laguna knjige Prikaz romana „Zavedi me knjigama“: Prva ljubav zaborava nema
28.03.2024.
Cveće, čokolade, večere, putovanja – sredstava zavođenja zaista je mnogo, ali se Kejt Bromli u knjizi godine lista USA Today „Zavedi me knjigama“ odlučila za štampanu reč. U ovom je delu rešila da obr...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.