Laguna - Bukmarker - Knjiga koju bih volela da sam još odavno pročitala – „Vodič za devojčice“ Marave Ibrahim - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Knjiga koju bih volela da sam još odavno pročitala – „Vodič za devojčice“ Marave Ibrahim

Samo što sam počela da pregledam knjigu „Vodič za devojčice“ Marave Ibrahim, smesta su me privukle šarene i zabavne ilustracije i nekako sam završila pročitavši je celu.

„Vodič za devojčice“ je knjiga za mlade devojke puna iskrenih saveta i anegdota o samopouzdanju, odrastanju, izlaženju na kraj sa telom koje se menja, tamponima i svemu onom između.

Podnaslov knjige je „50 lekcija o tome kako da zavoliš svoje telo dok se menja“. A ljubav prema sebi, naročito kada su u pitanju devojčice, jeste nešto što je ovom svetu preko potrebno. Zato sam tako veliki ljubitelj ove knjige. Ovo nije samo knjiga o fizičkim promenama koje se mladom telu dešavaju tokom puberteta, već i o socijalnim i psihološkim promenama, a nudi i praktične savete kako se izboriti sa njima.

Nije reč o obimnoj i teško napisanoj edukativnoj knjizi. Umesto toga, ovo je topao, iskren savet starije sestre kakvu svaka devojčica zaslužuje, upotpunjen čudesnim ilustracijama.

Marava se ne plaši da priča o vaginama, i da podeli neke priče koje izazivaju stid ‒ o piškenju, kakenju i menstrualnim periodima (koje svi pretpostavljam ponekad imamo, zar ne?... Šteta što sada nemam vremena da vam pričam o svojim...).

Iz njene priče proističe da je sasvim normalno govoriti o prirodnim fiziološkim procesima a da se ne služimo apsurdnim eufemizmima i ne ponašamo kao da iz ženskog tela izlaze samo šljokice i cvetići.

Upravo tu vidimo da u znanju leži moć. Učeći i razumevajući šta se dešava u vašem telu, možete se rešiti mnogih nesigurnosti. Ova knjiga podstiče radoznalost umesto da posramljenosti kada se povede priča o tim stvarima.

Problem sa mnogim knjigama koje stariji napišu za mlade jeste u tome što veoma brzo postanu snishodljive. Marava, s druge strane, prihvata da problemi mladih deluju stvarno i da jesu istinski problemi, dok ih u isto vreme ocenjuje na pravi način, pokazujući da možete prebroditi teške situacije.

Kao neko ko je proveo puno vremena baveći se zdravljem i fizičkom spremnošću, oduševljena sam da vidim vežbe i dijete u ovoj knjizi.

Ona pokazuje:

Kako su vežbe sjajne za građenje samopouzdanja onda kada postajete svesni vašeg tela koje se menja i pomaže vam da otkrijete sport koji je adekvatan za vas.

Kako zdrave devojke ipak mogu da se ugoje tokom puberteta. Koliko je bitno da hranite svoje telo i ukazuje na opasnosti dijeta i poremećaja u ishrani.

Da niste jedina devojčica koja u tinejdžerskom dobu ima problem sa samopouzdanjem. Da treba da se izborite sa glasom u vama koji vam govori da morate biti lepši, pametniji, zabavniji. Sa onim „kad bih samo“:

Kad bih samo bila mršavija.

Kad bih samo imala dužu kosu.

Kad bih samo izgledala kao ona.

Marava se bavi i time da ne postoji jedan način da se bude lep. Ono što je bitno jeste samopouzdanje. Umesto da provedete silno vreme u želji da se promenite, pogledajte sve dobre osobine koje imate i cenite ih.

Zato bih volela da sam ovu knjigu još odavno pročitala. Provela sam godine nezadovoljna svojim telom, osećajući se nedovoljno dobrom.

Upoznavši pre nekoliko godina ljude kao što je Marava, zainteresovao me je pokret koji podstiče ljubav prema sebi, i otvorile su mi se oči za svu lepotu koja se ne uklapa u društveni ideal. Građenje samopouzdanja i ljubavi prema sebi jeste proces i nešto na čemu još uvek radim.

Tako da, premda sam tehnički prestara za ovu knjigu, ipak sam nešto naučila čitajući je i osetila se osnaženo.

Ukratko, ova knjiga je sjajna.

Uči devojčice o feminizmu i pozitivnom stavu prema sopstvenom telu? Pa kako da ne zavolite takvu knjigu na prvi pogled?!

Izvor: annesmiles.com
Prevod: Vladimir Martinović


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.