Laguna - Bukmarker - Kako se piše prikaz knjige - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako se piše prikaz knjige

Da li ste ona vrsta knjigoljupca koja voli sa drugima da podeli mišljenje o onome što je poslednje pročitala? Pisanje prikaza sjajan je način da druge zaljubljenike u knjigu obavestite o svom poslednjem otkriću – ili da ih upozorite da knjiga nije ispunila vaša očekivanja.

Foto: Rawpixel

Nezavisno od toga da li prikaz pišete na sajtu poput Goodreads ili vašem blogu, verovatno ćete želeti da vaš prikaz bude informativan i koristan. U nastavku možete pročitati naše savete o tome kako se pišu prijemčivi prikazi knjiga.

Šta vaš prikaz knjige mora da sadrži

Volite obrasce? Evo šta bi trebalo da sadrži prikaz svake knjige:

 – Nešto što će privući čitaoca
– Osnovne informacije o knjizi
– Sažetak zapleta
– Vaše pohvale i kritike
– Vašu preporuku
– Vašu ocenu

Nešto što će privući čitaoce

Obično se radi o rečenici koja će privući čitaoca i zainteresovati ga da pročita prikaz, umesto što će ga jednostavno preskočiti. To može biti čak i stav koji je posebno kontroverzan ili provokativan:

„Subverzivna genijalnost Margaret Atvud u ovom remek-delu do izražaja dolazi na sasvim nov i neočekivan način.“ Ili možda čak i pitanje: „Da li ste se ikada pitali šta bi nastalo kada biste ukrstili ‘Sumrak’ sagu i ‘Autostoperski vodič kroz galaksiju’?“

Osnovne informacije o knjizi

Podelite sa čitaocima najvažnije informacije o knjizi. Pre svega naslov i ime autora. Godina objavljivanja može biti važna ukoliko se radi o knjizi starijoj od deset godina. Obavezno naglasite ukoliko je knjiga deo serijala, odnosno ukoliko je potrebno pročitati knjige koje joj prethode.

Sažetak zapleta

Sa svojim čitaocima trebalo bi da podelite kvalitetan sinopsis knjige, na osnovu koga će shvatiti o čemu se radi u priči. Praksa je da se ne piše o kraju kako bi se izbegli „spojleri“ i da se ne bi upropastio celokupan doživljaj.

Uvek je bolje biti relativno oprezan i reći da u zapletu ima „neočekivanih obrta“, nego napisati da je „zlikovac, u stvari, otac junaka!“. Ukoliko baš morate u svoj prikaz da uključite neki spojler, na nekim sajtovima postoji opcija da sporne rečenice sakrijete, odnosno da svojim čitaocima omogućite da sami odluče da li žele da ih pročitaju ili ne.

Vaše pohvale i kritike

Ovo je najvažniji deo vašeg prikaza i, trebalo bi, shodno tome, da bude i najduži. Svako može ukratko da opiše zaplet, ali šta vi mislite o ovoj knjizi?

Ako ćete napisati da je knjiga „dobra“ ili „loša“, nećete pomoći nikome. Recite svojoj publici zašto je u pitanju sjajno štivo ili zašto vas je razočaralo. Ovakvi će detalji pomoći vašoj publici da uobliči sopstveno mišljenje da li će uživati čitajući knjigu. Na primer:

„Živopisnost jezika odmah me je prebacila u svet knjige, ali je bilo nekoliko velikih rupa u zapletu, koje nemaju nikakvog smisla. Nije mi se dopao protagonista. Stereotipni drski zlikovac mi je dosadio posle određenog vremena. Stil je grub, dijalog je posebno čudan, ali mislim da je premisa sjajna.“

Vaša preporuka

Pošto ste sa publikom podelili pohvale i pokude, iznesite i svoje konačne zaključke. Šta mislite da bi im se dopalo u ovoj knjizi? Da li vam se ne dopada zbog paradoksa oko putovanja kroz vreme, ali smatrate da bi možda mogla biti zabavna ljudima koji vole dobru svemirsku operu? Da li je ovo šesnaesta po redu knjiga u serijalu koji već polako postaje dosadnjikav, ali su vas neki novi likovi prijatno iznenadili?

Vaša ocena

Većina sajtova zasniva se na sistemu „zvezdica“. Saopštite svojim čitaocima svoje mišljenje odabirom odgovarajuće ocene. Ukoliko pišete prikaz na ličnom blogu, koristeći sopstveni sistem ocenjivanja, obavezno objasnite čitaocima koja se logika iza njega krije.

Opšti saveti za pisanje prikaza knjige

Budite kratki i jasni – vodite računa o dužini prikaza i da svaka reč bude na svom mestu. Dugi prikazi bez jasne poente mogu da budu zbunjujući i da oduzimaju previše vremena za čitanje. Zadržite pažnju svojih čitalaca tako što ćete biti kratki i jasni.

Obavezno još jednom pročitajte ono što ste napisali – proverite pravopis i gramatiku. Prikaz pun pravopisnih i gramatičkih grešaka takođe zbunjuje i teško da će ga iko shvatiti ozbiljno.
Nemojte biti zli – zapamtite da pišete prikaz knjige u koju je drugo ljudsko biće izlilo srce i dušu. Budite iskreni, ali nemojte biti uvredljivi. Zamislite da ste vi autor knjige čiji prikaz neko piše, kako biste želeli da joj čitalac pristupi kada je kritikuje?

Autor: Džoana Katrera
Izvor: grammarly.com
Prevod: Milan Radovanović


Podelite na društvenim mrežama:

nedelja knjiga stivena eriksona od 20 do 26 maja  laguna knjige Nedelja knjiga Stivena Eriksona od 20. do 26. maja!
20.05.2024.
Erikson je stekao svetsku slavu i armiju čitalaca serijalom „Malaška knjiga Palih“, a Laguna je objavila 14 knjiga ovog autora. Zanimljivo je da je po obrazovanju arheolog i antropolog, a završio je i...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više
nastavak bestselera jato egzodus kejt stjuart u prodaji od 21 maja laguna knjige Nastavak bestselera „Jato“ – „Egzodus“ Kejt Stjuart u prodaji od 21. maja
20.05.2024.
„Egzodus“ Kejt Stjuart nastavak je svetskog bestselera „Jato“. Možeš li Sesilija živeti u laži? To je grad duhova, mesto koje je proganja, koje ju je stvorilo. Jasno joj je da nikad neće prevazići ...
više
branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.