Laguna - Bukmarker - Kako prepoznati lažne prikaze knjiga na Amazonu - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako prepoznati lažne prikaze knjiga na Amazonu

Za mnoge ljubitelje knjige, prikazi predstavljaju važan kriterijum u izboru nekog naslova. Toga su svesne i izdavačke kuće i nezavisni autori. Oni su često spremni da, ne birajući sredstva, od samog početka „doprinesu“ rejtingu svojih izdanja. Ipak, uvežbanom oku nije teško da prepozna razliku između autentičnih i naručenih prikaza.



Već nekoliko puta smo izveštavali o kupovini recenzija, kao i o tome kako Amazon, preko programa Vajn, na taj način ostvaruje značajan profit. To ne bi trebalo da nas začudi, jer svaki kupac pre kupovine baci bar letimičan pogled na broj dodeljenih zvezdica i komentare, u nadi da čita legitimna mišljenja drugih korisnika.

Internet sajt Fejkspot posvećen je lovu na lažne prikaze. Jednostavnim unošenjem adrese artikla na Amazonu, ovaj sajt vam otkriva rezultat izražen u procentima: što je broj veći, profil komentatora je sumnjiviji. U sekciji Amazonovog sajta posvećenoj knjigama, rezultati Fejkspotovog tajnog algoritma nam još uvek deluju prilično nepouzdano.

Nejasna definicija

Problem se javlja već kod same definicije. Šta je zapravo „lažni prikaz“? Nema sumnje da bi oglasi tipa „Pet dolara za pet zvezdica“ trebalo da naiđu na automatsku reakciju Amazonovog pravnog tima. Međutim, postavlja se pitanje kako reagovati kada, recimo, izdavači ili pisci grupama čitalaca obećaju besplatan primerak knjige ako ostave mišljenje na sajtu.

Čitaoci koji učestvuju u ovakvim akcijama imaju slobodu u ocenjivanju knjige, a to je u potpunoj saglasnosti sa pravilima korišćenja usluga sajta. Ipak, nema nikakve sumnje da će prikazi pokazati izvesnu naklonost prema „darodavcu“, ne želeći da ga uvrede. Sa druge strane, postoje internet blogeri i klubovi čitalaca koji sa sigurnošću znaju da neće dobiti besplatne knjige, zbog čestih kritika upućenih izdavačima. Rezultat svega toga je izuzetno mali broj neopredeljenih recenzenata na Amazonovom sajtu, čak i kada su u pitanju naslovi sa osrednjim ocenama.



Kako da prepoznate kupljene prikaze

1. Upozorenje u prikazu. Recenzije sa Vajna su obično jasno označene. Veoma često, oni koji su dobili besplatan primerak knjige od izdavača ili autora, to pošteno navedu u svom komentaru. Način na koji su došli do knjige ne obezvređuje njihovo mišljenje, ali prilikom čitanja nečijeg prikaza važno je imati i tu informaciju.

2. Ovo je recenzentov jedini prikaz. Ovo je klasičan primer. Podrazumeva se da je svaki korisnik u jednom trenutku imao samo jedan – prvi – komentar na sajtu. Ali ako je njegov prikaz prepun oduševljenja i reči hvale na račun nekog, relativno nepoznatog, naslova, a pritom je napisan davno i recenzent nema drugih aktivnosti na sajtu, situacija je sasvim jasna. Naročito ako na jednom mestu pronađete nekoliko sličnih primera.

3. Recenzent ne komentariše druge autore. Ponekad se dešava da korisnik sajta preporučuje isključivo naslove jednog autora. U najboljem slučaju, radi se o članu porodice ili piščevom dobrom prijatelju.

4. Neumereno oduševljenje nekim piscem. „Ova knjiga je dobar primer kako elektronske knjige predstavljaju odličnu platformu za mlade pisce (...) Autorka opisuje unutrašnji život svojih junaka na nezaboravan način i fantastičnom ekspresivnošću. Kakva knjiga!“ Ovakvi izlivi oduševljenja odmah aktiviraju alarm, naročito u kombinaciji sa prethodno navedenim faktorima.



Verifikacija naloga i dužina teksta

Oznaka „Potvrđena kupovina“. Amazon narandžastim znakom obeležava recenzente koji su knjigu kupili na njihovom sajtu, sa istog korisničkog naloga. Po našem mišljenju, ovo je izuzetno slab dokaz autentičnosti recenzije. Prikaze knjiga vrlo često pišu i oni korisnici sajta koji su knjigu dobili na poklon i zato nemaju odgovarajuću oznaku.

Dužina teksta. Mnogo je verovatnije da će Fejkspotov algoritam prepoznati lažnu recenziju na osnovu dužine komentara: što je kraći tekst, manja je verovatnoća da je „stvaran“. Takvi komentari mogu biti regularni kada su u pitanju drugi proizvodi, ali ne i u slučaju knjiga. Naprotiv, recenzije knjiga su obično prilično detaljni prikazi – naročito kada su u pitanju nezavisno objavljeni naslovi, jer to doprinosi prodaji. Recenzija dužine SMS poruke, koliko god iskreno napisana, možda će prodati pivo, ali ne i knjigu.

Naš savet čitaocima je da prilikom kupovine knjiga ne očekuju da će uvek naići na iskrene i uravnotežene recenzije. Na kraju krajeva, za razliku od drugih artikala u ponudi, u slučaju knjiga uvek možete steći utisak o proizvodu tako što ćete pročitati ponuđeni odlomak.
 
Izvor: lesen.net
Prevela: Jelena Tanasković


Podelite na društvenim mrežama:

francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
10.05.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
stiven erikson gost festivala fantastike u nišu od 16 do 19 maja laguna knjige Stiven Erikson gost Festivala fantastike u Nišu od 16. do 19. maja
10.05.2024.
U Niškom kulturnom centru se od 16. do 19. maja održava šesti Festival fantastike u Nišu, u organizaciji Udruženja ljubitelja fantastike „Ordo DrakoNiš“ i Niškog kulturnog centra. Laguna će se predsta...
više
 sara i spodobe iz dečje sobe zorana penevskog u prodaji od 13 maja laguna knjige „Sara i spodobe iz dečje sobe“ Zorana Penevskog u prodaji od 13. maja
10.05.2024.
„Sara i spodobe iz dečje sobe“ je nova knjiga za mališane iz pera i mašte Zorana Penevskog. Sara ide u školu, ali više voli da ide kud je mašta vodi. Tu liči na tatu. Sara je ponekad šašava, ali pr...
više
ivan ivanji (24 januar 1929 9 maj 2024) laguna knjige Ivan Ivanji (24. januar 1929 – 9. maj 2024)
10.05.2024.
Književnik, prevodilac i autor Vremena Ivan Ivanji preminuo je na Dan pobede nad fašizmom, tamo gde je pre 80 godina iz Novog Sada kao Jevrejin bio deportovan da umre – u Vajmaru, samo desetak kilomet...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.