Laguna - Bukmarker - Kako odgajiti čitaoca – korak br. 2 - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako odgajiti čitaoca – korak br. 2

Mudri saveti Njujork Tajmsa o tome kako podstaći decu da zavole čitanje


U prethodnom koraku objašnjeno je kako čitati bebama. Kad dete prohoda, nastavljamo u istom pravcu i uvodimo nove metode!

Teško je proceniti koliko je čitanje važno u ovom uzrastu, posebno za razvoj intelekta, socijalne i emocionalne inteligencije. Kada čitate sa detetom koje ima dve ili tri godine, ono sve upija: rečnik, strukturu jezika, brojeve i koncept matematike, boje, oblike, životinje, suprotnosti, manire i sve druge važne informacije o tome kako svet funkcioniše. Takođe, vaše dete će pojam knjige povezati sa umirujućim zvukom vašeg glasa i fizičkom bliskošću koja se razvija kada čitate zajedno. Na ovaj način vaše dete stvara pozitivnu vezu sa knjigama.

Imajte na umu:

Čitajte u toku dana.

Čitanje pred spavanje je običaj većine roditelja dece ovog uzrasta – ne postoji bolji način da te loptice pune energije opustite pred spavanje. Potrudite se da napravite prijatnu, umirujuću atmosferu i izaberu knjigu koja na kraju ima savršenu „laku noć“ scenu (mada su veoma zabavne i knjige sa nevaljalom decom koja ne žele da spavaju). Međutim, trebalo bi detetu čitati i u toku dana.

Savet: napravite zajedničku aktivnost u toku dana kada vam je potrebno da dete malo uspori i da se koncentriše. Smestite se u udobnu fotelju i uživajte u ovim trenucima.

Upoznajte dete sa svojim omiljenim naslovima

Vi imate iskustva sa čitanjem i znate kakve knjige volite. Sada, kao roditelj, imate priliku da otkrijete kakve knjige za decu se vama sviđaju. Pronađite svoje stare knjižice i pogledajte šta vam privlači pažnju kada uđete u knjižaru. Autori i ilustratori knjiga za decu imaju cilj da se njihove knjige svide i odraslima, a ne samo deci.

Savet: prilagodite tekst kada čitate naglas. Za mnogo dečjih klasika danas se smatra da su uvredljivi i zastareli. Slobodno ih prilagodite vašem ukusu.



Poštujte izbor vašeg deteta

Možda već počinje da vas iznenađuje nezavisnim izborima i formiranim ukusom. Kao što vaše dete ne voli vašu savršenu salatu od kelja, isto tako vi nećete biti oduševljeni vilama i kamionima koji govore.
Savet: ohrabrite decu da izraze šta se njima sviđa u knjigama i pronađite još takvih naslova.

Čitalački duet

Ako pričinjava obostrano zadovoljstvo, čitanje će biti zauvek povezano sa uživanjem. Ako se vašem detetu ne sviđaju vaše imitacije glasova, nemojte to raditi. Ima pravo glasa jer je to i njegovo vreme za opuštanje.
Savet: dozvolite detetu da okreće stranice, da bi moglo da kontroliše tempo. (Ovo je dobra vežba i za razvoj motoričkih funkcija.)

Pauze su poželjne

Nemojte se zaneti čitanjem i ignorisati komentare i pitanja. Ako vas dete prekida, znači da prati.
Savet: Ako uhvatite sebe da izgovarate „Sačekaj samo da završim stranu“, zastanite i kažite da pita šta ga zanima. Ako vam se čini da je dete nezainteresovano tekstom, pokažite mu ilustracije iz knige. Tražite da objasni situaciju sa slike ili da izmisli priču na osnovu slike.

Proširite vidike

Nekada se čini da se vaše dete „zalepilo“ za knigu koja se vama baš i ne sviđa. Nemojte mu je oduzeti, ali pokušajte da ga usmerite i ka drugim knjigama. Najvažnije je da se ne bojite da svom detetu date knjigu koja za temu ima nešto nepoznato. Sve teme – čak i geologija, istorija umetnosti, različite kulture u svetu – mogu se pojednostaviti i biti zanimljive deci.
Savet: U nekom uzrastu deca najviše traže knjige gde je glavni lik istog pola kao oni. To ne važi za decu od 2-3 godine. Iskoristite ovo vreme da im ponudite što više različitih likova.

Različitost je važna

Svako dete voli da prepozna sebe u slikovnici. Ako je pripadnik rasne ili nacionalne manjine, potražite knjige u kojima su i likovi takvi. Deca evropeidne rase bi takođe trebalo da budu u dodiru sa ovakvim knjigama, da bi se upoznala sa kulturama i nacionalnostima širom sveta, i da bi naučila da postoje različite tradicije i kulture. Čitajući ovakve knjige pripremaju se za život u svetu koji je pun različitosti.

Nastavak sledi za nedelju dana.

Izvor: nytimes.com
Foto: publicdomainarchive.com


Podelite na društvenim mrežama:

istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
aleksandra filipović i zoran penevski gostovali u oš branko radičević u pančevu povodom jubileja brankovi dani  laguna knjige Aleksandra Filipović i Zoran Penevski gostovali u OŠ „Branko Radičević“ u Pančevu povodom jubileja „Brankovi dani“
28.03.2024.
U okviru obeležavanja jubileja 200 godina od rođenja Branka Radičevića, pisci Aleksandra Filipović i Zoran Penevski družili su se sa učenicima Osnovne škole „Branko Radičević“ u Pančevu. U okviru mani...
više
prikaz romana sutra je novi dan savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika laguna knjige Prikaz romana „Sutra je novi dan“: Savršen primer (pogrešno shvaćenog) klasika
28.03.2024.
Niste se prevarili, to jeste ta knjiga: a zašto je dosadašnji, doslovni prevod originala, „Prohujalo sa vihorom“ (Gone With the Wind), zamenjen prvobitnim naslovom i svojevrsnom parolom glavne junakin...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.