Laguna - Bukmarker - Kako očuvati stare knjige u četiri jednostavna koraka - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako očuvati stare knjige u četiri jednostavna koraka

Svi mi imamo jednu knjigu koju držimo u blizini. Znate na šta mislim. Nalazi se na stočiću za kafu, čeka da je pročitamo. Možda se nalazi ispod gomile računa i papira ili se možda još uvek nalazi u torbi koju ste prošle godine nosili na plažu, ili, ne daj bože, možda vam stoji na veš mašini!

Foto: Pexels

Bilo kako bilo, tu knjigu ste kupili davno i potpuno zaboravili na nju. S vremenom je nakupila prašinu, a ivice su požutele.

Očuvanje knjiga je jednostavan proces, a u ovom članku ćete saznati kako to da uradite.

Kako očuvati stare knjige u četiri jednostavna koraka:
 
  1. Pazite da ne polomite hrbat
  2. Vodite računa o životnoj sredini
  3. Pravilno odlaganje
  4. Trudite se da knjige uvek budu čiste
  5. Bonus korak (pročitajte do kraja da saznate o čemu se radi)

Svako od nas ima knjigu koju želi da sačuva, bilo da se radi o poklonu, prvom izdanju, staroj kolekciji pesama koju ste dobili od bake. Važno čuvati papir i uspomene koje knjiga budi u nama.

Ovo su koraci koje svaki bibliofil treba da poštuje ako želi da sačuva knjige.

Pazite da ne polomite hrbat

Ovo sam bezbroj puta ponovio svojim prijateljima koji nemarno ostavljaju knjige otvorene i okrenute naopako kako „ne bi zaboravili do koje strane su stigli“. Užas! Prvi korak jeste pažljivo rukovanje.

Iako, dok čitate, volite lepo da uhvatite knjigu, savetujem vam da pazite ako je u pitanju prvo izdanje ili neki redak primerak.
 
  • Koristite bukmarker.
  • Ne širite stranice više nego što treba.
  • Ne šarajte po stranicama.
  • Ne vršite nepotreban pritisak na vrh ili strane knjige.
  • Držite knjigu sa obe ruke.
  • Uvek je držite uspravno.

Sve ove radnje će produžiti život vašoj knjizi do pet godina, ali nisu dovoljne ako želite da očuvate knjigu na duže staze.

Vodite računa o životnoj sredini

Koliko god pažljivo da rukujete knjigama, prevelika vrućina, vlaga, hladnoća, mogu uticati na njih. Srećom, ne morate imati savršene uslove, nego skoro savršene.

Sobna temperatua treba da bude između 18 i 22 stepena, a vlažnost treba da bude 50%. Klima i jeftini ovlaživač vazduha mogu pomoći da održite odgovarajuće uslove u vašoj biblioteci.

Vodite računa da knjige čuvate na mestu koje nije direktno izloženo suncu, ali i potpuno mračne prostorije, bez sunčeve svetlosti, mogu loše da utiču na stranice vaših knjiga. Vetar može da nanese prašinu, tako da je najbolje da imate mrežu na prozorima.

Ali šta se dešava kada imate knjigu koja je previše vredna da bi bila izložena na polici? Da li treba da je čuvate u sefu?

Pravilno odlaganje

Moram da priznam da sam zgrešio, jer posedujem staru drvenu kutiju u koju sam natrpao dosta starih knjiga i da vam kažem, uopšte ne izgledaju dobro.

Najjednostavnija stvar koju možete da uradite jeste da knjige uredno složite na policu. Vodite računa da često čistite prašinu, kako se ne bi razvila buđ.

Operite ruke pre nego što uzmete knjigu. Prirodna ulja vaše kože mogu da naštete krhkim stranicama, ali ako želite da učinite dodatan korak, možete polietilenske kese, metalne kutije čija legura ne sadrži kiseline, pa čak i pamučne rukavice za inspekciju.

Trudite se da knjige uvek budu čiste

Već sam pomenuo da povremeno treba da čistite prašinu, ali kako to da uradite?

Najjednostavniji način je da koristite vlažnu krpu i lagano pređete preko korica i sa strane.

Naravno, ovo je nešto što ćete uraditi kao poslednju opciju, jer, ako želite da sačuvate knjige, savetujem vam da kupite sunđere za suvo pranje, kao i specijalni proizvod za čišćenje papira. Na taj način papir vam neće požuteti i neće imati nikakve fleke.

I ne zaboravite, da biste izbegli fleke na stranicama, pazite kako jedete dok čitate knjigu.

Bonus: Uživajte u knjigama

Vidite, mogu da budem vrlo disciplinovan kada se radi o očuvanju svojih knjiga, ali to nekada može da utiče na uživanje u čitanju.

Stare i vredne knjige treba čuvati, ali nekad prosto želite da uhvatite knjigu za korice, otvorite prvu stranu i počnete sa čitanjem. Za to knjige i služe! Ako se plašite da je držite u rukama, koja je onda poenta? Knjige moraju da se čitaju!

Bibliofili mogu da budu previše strogi kada se radi o ovoj temi. Nekada nam je važniji sami predmet nego ono što se nalazi u njemu.

Da li se sećate kada ste prvi put u životu uzeli knjigu u ruke?

Bili ste dete. Nije vam bilo važno da li ćete uprljati stranicu kečapom ili da li ćete slomiti hrbat, jer ste bili okupirani čitanjem.

Okej, zaboravite da sam išta rekao. Samo vas molim da operete ruke pre nego što uzmete knjigu!

Autor: Džordž Kurakos
Izvor: hookedtobooks.com
Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

branko anđić ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje laguna knjige Branko Anđić: Ništa gore od čitanja suvoparne knjige, jedino gore od toga je njeno pisanje
17.05.2024.
Ovogodišnji dobitnik Nagrade grada Beograda „Despot Stefan Lazarević“ u oblasti književnosti i prevodnog stvaralaštva u razgovoru za Danas govori o značaju ove nagrade, ali i o dve poslednje knjige na...
više
prikaz presfildovog romana ratnik kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva laguna knjige Prikaz Presfildovog romana „Ratnik“: Kada vas zapuhne prašina starih rimskih puteva
17.05.2024.
Vratio se Stiven Presfild. Autor bestselera o staroj Grčkoj – „Ognjena kapija“ i „Plime rata“ – u novom, uzbudljivom romanu „Ratnik“, pažnju je posvetio Starom Rimu. Zaplet romana je smešten u dve ...
više
prikaz knjige tajni život drveća zaljubljen u šumu laguna knjige Prikaz knjige „Tajni život drveća“: Zaljubljen u šumu
17.05.2024.
Retko je koja knjiga o prirodi privukla pažnju svetskih razmera i postala bestseler kao što je to slučaj sa naslovom „Tajni život drveća“ Petera Volebena. Zašto noćas tako šume jablanovi, tako stra...
više
ekskluzivno stiven erikson u beogradu 20 maja  laguna knjige Ekskluzivno: Stiven Erikson u Beogradu 20. maja!
17.05.2024.
Jedan od najznačajnijih svetskih autora žanra epske fantastike, Stiven Erikson, družiće se sa čitaocima u Beogradu u ponedeljak 20. maja od 17 sati u knjižari Delfi SKC. On će potpisivati svoje knjige...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.