Laguna - Bukmarker - Kako napraviti Frejevske pite iz „Igre prestola“ - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako napraviti Frejevske pite iz „Igre prestola“

Vesteroško leto je pripalo lavovima Zapada i ružama Hvata. Zavladali su Blizanci i Oderani čovek. Ali zima, zima je pripala vukovima Severa. Jer Sever pamti, a zima dolazi. Zima uvek dođe. Stigla je po sve neprijatelje Severa. A u jednom od najnezaboravnijih trenutaka šeste sezone, zima je sustigla i gospodara Blizanaca, Valdera Freja. Osveta je poslužena hladna u vidu groteskno ukusne Frejevske pite.



Istorija Frejevskih pita je krvava ali izuzetno interesantna. Samo nekoliko poglavlja nakon čuvene Crvene svadbe kada su Freji i Boltoni izdali Starkove i pobili ih u Blizancima, Bren je, tokom boravka u Noćnoj tvrđavi, razmišljao o Kuvaru Pacovu, drevnom kuvaru koga su bogovi zbog ubistva gosta osudili da jede svoje mlade. Ne zbog ubistva princa kojeg je poslužio njegovom ocu, andalskom kralju, već zbog kršenja gostinskog prava.

Zakon gostoprimstva se u Vesterosu smatra najsvetijim zakonom. Od Severa do Dorne, na kršenje ovog zakona se gleda sa ogromnim neodobravanjem. Ipak, Freji su prekršli zakon gostoprimstva kada su na Crvenoj svadbi pobili Starkove i njihove vazale. Događaj koji je bio prekretnica u Ratu pet kraljeva je bez sumnje jedna od najtežih scena u epskoj fantastici. To poslednje Kejtlinino poglavlje je čak i samom autoru teško palo, i bilo je poslednje koje je napisao tokom rada na „Oluji mačeva“.

Međutim, mrvice koje nam je Martin ostavio posle ovog užasnog događaja ulile su nadu mnogim čitaocima. U petoj knjizi, gospodar Belih sidrišta, Vimen Menderli, putuje u Zimovrel gde prisustvuje svadbi Remzija Boltona i Džejn Pul koja se predstavlja kao Arja Stark. Tokom gozbe, Menderli sa ogromnim elanom služi pite Boltonima i Frejima, uživajući i sam u njima. Kada ga na kraju gozbe, četvorica muškaraca odvode u odaje, on mrmlja kako je trebalo da naruči pesmu o Kuvaru Pacovu. Što je naravno bilo dovoljno da se stvori legenda o Frejevskim pitama.

Ovaj deo priče nije bio fokus HBO adaptacije, ali je u poslednjoj epizodi šeste sezone, Arja Stark bila ta koja je poslužila Valdera Freja pitama koje su sadržale delove njegovih sinova, govoreći mu kako nije bilo lako da ih odere. Užasnuti gospodar Frej je mogao samo da gleda u Starkovu dok mu uzima život.

Frejevske pite su simbol osvete i pravde za jedan od najgorih zločina u Vesterosu. U martinovskom stilu, one ne predstavljaju časno i čisto rešenje. Groteska je drugo ime ovih pita ali nikada ne treba zaboraviti na počinjeni zločin. Stoga ovoga puta, u našoj kuhinji, spremamo nešto u čemu bi čak i Hanibal Lektor uživao.

SASTOJCI:

ZA TESTO

350 grama hladnog, nesoljenog maslaca
4 šolje (450 grama) belog brašna
Jedna supena i dve kafene kašičice šećera
Jedna i po kafena kašičica soli
Jedna šolja mlaćenice (ako ne možete da nabavite ili napravite mlaćenicu, koristite jogurt sa niskim sadržajem masti kao što je Balans)

FIL:

kilogram mlevenog mesa (možete svinjsko ili juneće, ali i mešano mleveno meso)
250 gr pančete u šnitovima, sitno isečene
Jedan srednji crni luk, isečen na kockice
Dve šargarepe, isečene na kockice
Dva paškanata, isečeni na kockice
250 grama pečurki, isečene na kockice
Jedna repa, isečena na kockice
Šolja vode
Kašičica ruzmarina
Kašičica origana
MOČA:
50 grama maslaca
30 grama brašna
Dve šolje pileće supe
 
PRIPREMA:

Napraviti testo

Maslac iseći na kockice i staviti u zamrzivač da se dobro ohladi.
Pomešati brašno, šećer i so, a zatim ih staviti ili u procesor za hranu (možete koristiti blender ili mikser), dodati maslac i umiksati ga u brašno.
Dodati mlaćenicu dok se ne stvori mrvičasto testo.
Podeliti testo na dva dela: 2/3 za donju koru i 1/3 za gornju.
Testo prebaciti na plastičnu foliju. Pritiskati testo dok se ne dobije kompaktno testo u obliku diska ili kruga.
Umotati u plastičnu foliju i staviti testo da se hladi minimum dva sata.
Uljem zamastiti pleh za pitu, a onda veći deo testa oblikovati prema plehu. Oklagijom raširiti testo da pokriva dno pleha i bočne ivice. Nežno ga staviti u pleh, trudeći se da se testo ne pocepa. Ukoliko dođe do cepanja, blago pritisnuti delove da se sjedine. Nakon toga, staviti pleh sa testom u frižider.

Napraviti fil

U dubokom sudu propržiti pančetu, ali ne da bude previše hrskava. Drvenom kašikom izvaditi pančetu i staviti je na tanjir.
Na masti od pančete propržiti mleveno meso. Začiniti ga solju i biberom i pržiti ga dok ne bude polugotovo. Drvenom kašikom izvaditi meso i staviti na drugi tanjir.
Prodinstati luk, a zatim dodati ostalo povrće i polugotovo mleveno meso.
Dodati čašu vode. Pokriti poklopcem i staviti da se krčka nekih desetak minuta sve dok voda ne ispari a povrće ne omekša.

Napraviti moču

Otopiti maslac, a zatim dodati brašno.
Kada brašno i maslac počnu dobijati boju, dodati dve šolje pileće supe
Mešati i postarati se da nema grudvica brašna. Krčkati nekih 5-6 minuta.
Skloniti sa vatre i pustiti da se prohladi.

Pomešati meso, povrće i moču. Dodati ruzmarin, origano, so i biber, prema ukusu. Mešavina bi trebalo da bude slanija, slobodno probati i prema ukusu, dodavati začine.
Ostaviti da se ohladi nekih 30 minuta, a onda dodati pančetu.
Ugrejati rernu na 200 stepeni. Izvaditi pleh sa donjom korom iz frižidera, i dodati fil.
Razviti poslednju trećinu testa i prekriti fil. Sjediniti ivice gornje i donje kore.
Umutiti jaje sa malo mleka i premazati gornju koru.
Zaseći gornju koru kako bi para izlazila.
Peći nekih sat vremena. Nakon četrdeset minuta, staviti foliju na vrh kako ne bi izgoreo.
Izvaditi iz rerne i ostaviti pitu da se hladi minimum pola sata. Izvaditi je iz pleha i poslužiti.

Ovaj recept možete menjati po svom ukusu. Ukoliko ne volite da se bakćete testom, možete kupiti i lisnato testo. Sastojci za fil su orjentacioni, svakako možete dodati šta vam padne na pamet. Naravno, ukoliko se domognete nekog Freja, autor ovog teksta preporučuje neke druge metode osvete i ne preuzima odgovornost za ugrožavanje života ijednog Freja koji može biti ubijen tokom spremanja ove pite.

Kanibalističke šale na stranu, nadam se da ćete uživati u Frejevskim pitama koliko i Vimen Menderli. Sever pamti, dragi moji! A zima dolazi! Prijatno, vukovi moji!


Autor: Mladen Vukčević
Izvor: epicfantasyblog.com


Podelite na društvenim mrežama:

obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.