Laguna - Bukmarker - Kako je Kler Kok-Starki svoju strast pretočila na papir - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako je Kler Kok-Starki svoju strast pretočila na papir

U prirodi se krije toliko magije, a Kler Kok-Starki na dražesan način upućuje čitaoce kako da udahnu život u svoje šetnje i način na koji posmatraju i doživljavaju prirodu.



Predanja o prirodi“ su projekat u koji sam uložila svu svoju strast. Već dugo godina se interesujem za narodna predanja, i oduvek su me fascinirale mudre reči koje se usmeno prenose sa generacije na generaciju. Zainteresovana sam i za to kako su ljudi nekada posmatrali svet prirode, kako bi objasnili pojave kojima se u današnje vreme bavi savremena nauka. Za mene narodna predanja daju dodatni nivo svetu – onaj ispunjen pričama, magijom, čudom i ushićenjem – i to je nešto što sam želela da podelim sa svima.

Više od jedne decenije se bavim pisanjem publicistike, a „Predanja o prirodi“ su moja prva knjiga za decu. Često sam zajedno sa decom išla da prošetam psa u prirodi i to mi je dalo inspiraciju za knjigu. Dok šetamo, uvek se trudim da ih navedem da dobro pogledaju i primete šta se dešava u prirodi, od lastavica koje preleću reku pa sve do prvih propupelih stabala. Otkrila sam da su postali mnogo zainteresovaniji ukoliko bih im ispričala neko narodno predanje. Na primer, kada sam im ispričala predanje vezano za vremenske prilike, da boja prvog leptira koga vidite u sezoni može da predvidi kakvo će biti vreme tokom celog leta, uzbuđeno su pokušali da pronađu žutog leptira (što je po predanju značilo da će vreme tokom celog leta biti sunčano).

Otkrila sam da narodna predanja podstiču neke divne razgovore o prirodi i verovanjima. Jednog dana, kada smo videli zeca kako trči preko polja, ispričala sam im da se verovalo kako su se veštice jako često prerušavale u zečeve. Ovo je zaista pokrenulo njihovu maštu i kao da je učinilo svet oko njih za nijansu magičnijim.

U „Predanjima o prirodi“ sam želela da uhvatim tu magiju i okupim narodna predanja vezana za prirodu iz celog sveta. Srećna sam što je Aič radila ilustracije, jer njen divni folklorni stil zaista odražava duh knjige. Aičine šarene pozadine i privlačne ilustracije zaista oživljavaju tekst. Nadam se da je ova knjiga jedna od onih koje deci satima okupiraju pažnju, i da će tekst u kombinaciji sa ilustracijama razbuktati njihovu maštu.

Istraživanje za knjigu „Predanja o prirodi“ je bilo predivno iskustvo. Već sam bila upoznata sa britanskim narodnim predanjem, jer je to moja oblast proučavanja (pored toga što se bavim pisanjem, radim na doktorskoj tezi koja se bavi istraživanjem narodnih predanja koja su vezana za smrt i umiranje u Engleskoj u devetnaestom veku), ali sam bila fascinirana narodnim verovanjima iz drugih delova sveta i time kako su povezana sa narodnim pričama i mitologijom. To mi je dalo potpuno novu perspektivu. Kao i mnogi drugi, prilično sam gadljiva na pauke, ali kada sam pročitala da su u mnogim kulturama upravo oni ključni likovi u pričama o stvaranju, zbog njihove odlučnosti i truda koji ulažu kada prave svoje mreže, počela sam mnogo više da cenim ove male arhitekte.

Narodna predanja i priče su se tradicionalno koristile kao način prenošenja mudrosti, a mnogi likovi koji se u njima pojavljuju, deluju opominjuće, oni podučavaju decu kako da se čuvaju. Naprstak je, na primer, lep, ali veoma otrovan cvet, pa su deci u Irskoj govorili da on pripada vilama i da ga ne treba brati da se vile ne bi uznemirile.

Nadam se da će se pomoću ovih tradicionalnih priča i verovanja, koji se nalaze u ovoj knjizi, deca više baviti prirodom oko sebe i ponovo otkriti zrnce magije u vlastitom okruženju.

Autor: Kler Kok-Starki
Izvor: fcbg.org.uk
Prevod: Kristijan Vekonj


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.