Laguna - Bukmarker - Kako da stavite još knjiga na pretrpane police - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako da stavite još knjiga na pretrpane police

Za prave ljubitelje knjige predstavljaju život – izvor svega što je dobro u našem postojanju. Rezultat toga je naša tendencija da ih sakupimo poprilično mnogo i većina, ako ne i sve, imaju posebno mesto u emotivnoj tapiseriji naših života i zato ih se ne možemo odreći. Što znači da provodimo jako mnogo vremena u udomljavanju knjiga ‒ procesu koji počinje kupovinom mnogo polica i završava se sa knjigama nagomilanim na podu, u kuhinjskim delovima, na krevetu i svuda po kući.



Ako su vam police prepune, ne očajavajte. Tokom vikenda odvojite nekoliko sati isprobavajući ove fore i garantovano ćete moći da dodate još knjiga na te police.

Knjige-držači

Prvi korak: iskoristite svoje pravo na vazduh. Osim ako vam police ne idu skroz do plafona, velike su šanse da ste najvišu policu iskoristili kao pomoćnu. Još uvek niste udarili u plafon? Odlično, donesite onda nešto što može da posluži kao polica i smestite je na knjige na samom vrhu. To jeste učinilo knjige koje su skroz, skroz gore teškim za uzimanje, ali je istog trenutka povećalo kapacitet vaše police. Hej, očajna vremena zahtevaju očajničke poteze.



Dodajte policu


U kategoriji „Super očiglednih stvari kojih se veliki broj ljudi neće sestiti“ imamo pitanje – zašto svoju policu od pet redova ne pretvoriti u šestorednu? Lakše je nego što mislite. Zarad maksimalne efikasnosti, sortirajte knjige po visini i samo prilagodite police tako da svaka grupa knjiga taman može da se ugura u njih. Krenite odozgo i vidite koliko vam to mesta ostavlja na dnu pa dodajte jednu ili dve nove, zavisno od visine preostalih knjiga. Možda će vam biti potrebna bušilica ili nešto od sličnog alata (i verovatno ćete morati da isečete komad drveta kako biste napravili policu), ali zaista nije toliko teško koliko deluje. Bonus poeni: ako na kraju ofarbate policu, niko neće moći da zna koji delovi police su originalni.

Slojevitost

Očajni vlasnici knjiga su ih ređali u dva reda na policama još od pojave mašine za štampanje, ali to obično čini knjige u drugom redu nepristupačnim, pa čak i jedva vidljivim. Iako slojevitost udvostručuje kapacitet police, jednostavan trik vam može pomoći da je učinite praktičnijom: drugi red knjiga stavite na platformu. To može biti ili daska širine pola police postavljena na nosače ili nekoliko kutija odgovarajuće veličine na kojima će knjige stajati. Bum: upravo ste napravili policu koja je veća iznutra.



Podignite ih

Možda je potrebno malo više truda, ali je svakako korisniji način da se upotrebi prazan prostor – stavite police na kutije, kartone ili drugi čvrst materijal od koga ćete napraviti kvadratne kontejnere za skladištenje i popunite ih knjigama. Jednostavne kocke za skladištenje od iverice se mogu kupiti po povoljnim cenama u mnogim prodavnicama, a obično su dovoljno jake da mogu da izdrže težinu normalne police za knjige i istovremeno vam dole daju potpuno novi prostor za slaganje.

Sve je polica za knjige

Naravno, postoje fizička ograničenja šta možete uraditi sa manjim delovima nameštaja, a nakon što ste sve upotrebili kao novu policu, verovatno i dalje imate preostalih knjiga – budimo iskreni, kupili ste dve nove knjige samo dok ste čitali ovaj članak, zar ne? Ne zaboravite da je svaki zid prilika za novu predivnu policu. Svake stepenice se mogu transformisati u policu za knjige. Ormari se mogu isprazniti i napuniti policama, u fioke se mogu ređati knjige, a čak i radni delovi u kuhinji mogu da se napune (iako ne preporučujemo da knjige stavljate u rernu).

Ako smo vam pomogli da rešite problem sa izlaganjem knjiga, hajde da to proslavimo kupovinom novih!

Izvor: barnesandnoble.com
Prevod: Dragan Matković


Podelite na društvenim mrežama:

dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.