Laguna - Bukmarker - Kako da pronađete „drugara“ za čitanje knjiga - Knjige o kojima se priča
Obaveštenje o radnom vremenu knjižara za praznike »
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako da pronađete „drugara“ za čitanje knjiga

„Drugari“ za čitanje knjiga jako su popularni među knjigoljupcima. Sa njima možete da delite iskustva i mišljenja o knjizi koju zajedno čitate. To je kao da imate svoj književni klub od samo dva člana, koji možete da sazovete samo jednom ili koliko god puta želite. Nije važno da li ovo radite prvi put ili već imate iskustva; evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da pronađete najboljeg „drugara“ za čitanje.



Odlučite sa kim želite da čitate

Biranje „drugara“ za čitanje podjednako je važno kao i biranje pravog prijatelja. Važno je da pronađete nekoga ko želi da učestvuje i ko se raduje razgovoru o knjizi. Kada pronađete savršenu osobu, pošaljite im poruku i pitajte ih da li žele da učestvuju. Mnogi prijatelji spontano počnu zajedno da čitaju knjige. Ako znate da vaš prijatelj počinje sa novim romanom koji i vi želite da pročitate, pitajte ih da li žele da čitate zajedno!

Ponekad možete da uključite više od jednog prijatelja, ali ako vam je ovo prvu put, savetujemo vam da prvo pokušate da čitate sa jednom osobom.

Odlučite šta želite da čitate

Sada kada znate sa kim čitate, morate da odlučite šta ćete da čitate! Postoji nekoliko načina koji će vam pomoći pri odluci: međusobno razmenite liste sa naslovima koje želite da čitate ili odaberite roman autora čija dela oboje volite da čitate.
Nije važno da li birate knjigu za književni klub ili samo za vas i vašeg „drugara“ za čitanje, svakako morate da odaberete knjigu koja će biti zanimljiva oboma i da bi diskusija bila živa.

Napravite raspored

Neki čitaoci odrede datum do kog oboje treba da pročitaju knjigu, nakon čega razgovaraju o njoj. Međutim, mislim da je najbolja strategija da se knjiga podeli u više manjih delova. Na primer, u mojoj grupi pročitamo po tri pogavlja dnevno, a zatim diskutujemo o svakom delu. Ovo vam omogućava da detaljno pređete svaku temu, kao i da se zbližite sa „drugarom“ sa kojim čitate. Pronađite raspored koji vama odgovara!

Odaberite način na koji ćete diskutovati o pročitanim knjigama

Razmislite kako želite da diskutujete o pročitanjim knjigama. Možete da šaljete poruke putem mobilnih telefona ili društvenih mreža, razgovarate preko video-poziva itd. Najlakši način je onaj preko kog se vi i vaš „drugar“ obično čujete.

Hvatajte beleške

Čak i ako odlučite da svaki dan diskutujete o knjizi, beleške su jako važne ako želite da upamtite svaki detalj i da zapišete vaše mišljenje i zabeležite vaše reakcije. Takođe možete da zapišete citate koji su vam se dopali, pitanja koja želite da postavite, delove romana o kojima želite da razgovarate sa vašim „drugarom“. Ako ste odabrali da diskutujete o knjizi tek nakon što je celu pročitate, beleške će vam zaista biti od pomoći!

Pokušajte da ne čitate unapred

Ovo je najteži deo, posebno ako vam se knjiga zaista dopada. Trudite se da pratite utvrđeni tempo čitanja, kako ne biste zaboravili detalje i kako ne biste slučajno otkrili dešavanja romana do kojih vaš „drugar“ još uvek nije stigao. Ako ne možete da izdržite, i želite da nastavite sa čitanjem, moj savet vam je da pri ruci imate još jedu knjigu koja će vam držati pažnju.

Budite iskreni

Najbolja stvar kod čitanja knjige sa prijateljem jeste to što ste oboje jednako uzbuđeni oko čitanja knjige, koliko ste i oko zajedničkog druženja. Ako vam je teško da se držite rasporeda, ako nemate vremena za čitanje ili vam se, prosto, ne dopada knjiga, to odmah i recite. Dobar prijatelj će imati razumevanja, usporiće sa čitanjem, napraviti pauzu ili odabrati novu knjigu.

Zabavite se

Pored svog ovog planiranja, čitanje u paru treba da bude zabavno i opuštajuće. Prepustite se i uživajte u iskustvu čitanja knjige sa prijateljem. Jedva ćete čekati da počnete sledeću.


Autor: Keli Galuči
Izvor: bookish.netgalley.com
Prevod: Lidija Janjić


Podelite na društvenim mrežama:

obaveštenje o radnom vremenu delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika laguna knjige Obaveštenje o radnom vremenu Delfi knjižara i isporuci pošiljaka tokom predstojećih praznika
29.04.2024.
Obaveštavamo vas da od 1. do 6. maja nećemo vršiti obradu i slanje porudžbina, već prvog sledećeg radnog dana. Porudžbine napravljene od 7. maja biće obrađivane po redovnoj proceduri i važiće standard...
više
francuski akademik andrej makin gost 111 laguninog književnog kluba laguna knjige Francuski akademik Andrej Makin gost 111. Laguninog književnog kluba
30.04.2024.
Nova tribina Laguninog književnog kluba biće održana u petak, 10. maja. Specijalni gost našeg druženja biće ugledni svetski pisac i francuski akademik Andrej Makin koji će od 17 sati potpisivati svoje...
više
5 književnih preporuka šta smo čitali u aprilu 2024 godine laguna knjige 5 književnih preporuka: Šta smo čitali u aprilu 2024. godine
30.04.2024.
Danas vam preporučujemo pet knjiga koje su objavljene tokom aprila, a koje prosto morate imati na svom radaru! Ovi naslovi su sve što vam je potrebno da osvežite svoju biblioteku, bilo da ste ljubitel...
više
knjiga meseca đavo u belom gradu  laguna knjige Knjiga meseca – „Đavo u Belom gradu“
30.04.2024.
Za ljubitelje knjige Laguna uvek ima dobre vesti! Svakog meseca jedan od aktuelnijih naslova proglašavamo za Knjigu meseca. To znači da će od 1. do 31. maja Knjiga meseca moći da se kupi na specijalno...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.