Laguna - Bukmarker - Kako da praznike (još više) začinite knjigama? - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako da praznike (još više) začinite knjigama?

Ponekada je teško uvesti nove tradicije za praznike. A nekada mogu biti nužne. Naročito ako su se desile promene u vašoj porodici, poput preseljenja. Uvođenje novih tradicija koje se tiču knjiga mogu biti sjajan način da održite neke stare, da se prilagodite novim okolnostima, bez obzira na to gde se vaši voljeni nalaze.

Foto: DepositPhotos

Na Islandu postoji divna tradicija pod nazivom Jolabokaflod (Božićna poplava knjiga) koja podrazumeva praksu razmene knjiga na Badnje veče – poželjno uz šolju tople čokolade. Zahvaljujući ovoj tradiciji, knjige su postale najpoželjniji božićni poklon u ovoj zemlji, što malkice izaziva zavist!

Ukoliko ne proslavljate Božić, ali vam se ova praksa dopada, lako je možete praktikovati i nekog drugog datuma u kalendaru. Svaka ova ideja se može lako prilagoditi svim zimskim praznovanjima. A ako ste neko ko slavi Božić, onda će vam pomoći da knjige uključite u svoje proslave i već postojeće rituale.

Koji god praznik da praznujete, ili ne, nadamo se da ćete ovu zimu provesti u krugu porodice, prijatelja i sjajnih knjiga.

Zato otpočnimo!

Razmena knjiga u vidu poklona

Ovo je praksa koju je veoma lako otpočeti – razmena knjiga u vidu poklona! To možete sprovesti na nekoliko načina, zato izaberite svoj omiljeni i bacite se na pripreme. Svaki predlog je primenjiv i na veću grupu ljudi, ali uvek možete da uključite i samo jednu dragu osobu.

1. Jednostavan spisak želja: Svako napiše svoj spisak željenih knjiga koju ostatak ostvaruje. Ovo je sjajna praksa ukoliko vaša porodica živi daleko, jer možete da ih im i pošaljete, pa da ih sve zajedno otvarate.

2. Trampa neželjenih knjiga: Svako odabere neku svoju knjigu s kojom će izvršiti trampu. Pravila trampe mogu da se pretvore u pravu igru, zato pustite mašti na volju. Ovo je odličan način da se ratosiljate knjiga koje vam nisu miljenice.

3. Književna razmena u duhu iznenađenja: Umesto da svako napravi spisak knjiga koje želi, pravi spisak onoga što želi da mu knjiga dočara. Ostatak potom pokušava da ispuni kriterijume, što garantujemo da će dovesti do neočekivanih izbora.

4. Vreća poklona za knjigoljupce: Umesto (ili kao dodatak) razmene knjiga, svako prilaže vrećicu poklončića koji pospešuju knjigoljubačko iskustvo. To može biti sve od igle do lokomotive, pardon, od nekog aromatičnog čaja za opuštanje do toplog ćebenceta koje je savršeno za sklupčavanje uz omiljenu knjigu. Sve što će čitanje učiniti još lagodnijim i opuštenijim dolazi u obzir!

Foto: Freepik

Praznične aktivnosti na knjigoljubački način

Ukoliko vas ne privlači razmena knjiga, ili želite da proširite knjigoljubačku tradiciju, postoji pregršt zabavnih igara i aktivnosti na temu knjiga koje možete da organizujete kako biste produbili praznično raspoloženje.

1. Recitacija na temu zime ili praznika: Svako bira pesmu ili priču koju voli, na temu zime, i čita naglas ili recituje. Savršena aktivnost za manje grupe knjigoljubaca.

2. Kostimiranje po uzoru na omiljenog književnog junaka: Svako na proslavu dolazi obučen kao njegov omiljeni književni junak. Ovo je jednostavan, ali efektan i zabavan način da rasplamsate knjigoljubačko raspoloženje u sklopu predstojećih praznika.

3. Književna zakuska: Ako želite da obogatite svoju prazničnu trpezu, zašto to ne biste učinili pripremom jela inspirisanih omiljenim knjigama? To mogu biti jela po receptima koji se zaista u njima pojavljuju ili koja su inspirisana vašim doživljajem književnog teksta. Isto možete primeniti i na praznične koktele.

4. Spokojno vreme za čitanje u miru i tišini: Savršeno za introverte – svako nosi knjigu koju želi da čita na proslavu. Kada kucne čas, svi traže udobni kutak u kome će neko vreme čitati. Pravi trenutak može biti nakon prazničnog obeda, kada su gosti siti i malkice pospani.

Postoje mnoge praznične tradicije zasnovane na knjigama u kojima možete učestvovati ili ih sami započeti. Ovo su samo neke koje se nadamo da će vas u tome podstaći. Ma ko šiša praznike, možete da ih otpočnete kada god to poželite!

Autor: Mara Frenzen
Izvor: bookriot.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

roman moja ljubav nikola tesla oduševio čitaoce u rumi laguna knjige Roman „Moja ljubav Nikola Tesla“ oduševio čitaoce u Rumi
18.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi održana je promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ Ane Atanasković. Foto: Jelena Vidaković Autorka je naišla na srdačan prijem publik...
više
 kenija damari divljine viktora lazića u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Kenija: Damari divljine“ Viktora Lazića u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Viktor Lazić, u putopisnom delu „Kenija: Damari divljine“, kroz neverovatne opise, vodi nas u egzotične predele ove mnogoljudne i raskošne zemlje. Prema rečima autora: „Savane, lavovi, zebre, slono...
više
šesta knjiga kultnog serijala roberta džordana u tvrdom povezu od 19 aprila u prodaji laguna knjige Šesta knjiga kultnog serijala Roberta Džordana u tvrdom povezu od 19. aprila u prodaji
18.04.2024.
Sigurno će vas obradovati vest da će se u prodaji naći „Gospodar haosa“, šesti deo serijala „Točak vremena“, s novim koricama i u tvrdom povezu. Nakon što je pokorio Tir, Andor i Kairhijen, Rand po...
više
 naše priče gorice nešović i jelice greganović u prodaji od 19 aprila laguna knjige „Naše priče“ Gorice Nešović i Jelice Greganović u prodaji od 19. aprila
18.04.2024.
Za sve vas koji volite duhovite životne priče, stižu „Naše priče“, nastavak bestselera „Priči nikad kraja“ Gorice Nešović i Jelice Greganović. „Kada smo prvi put objavile našu knjigu ’Priči nikad k...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.