Laguna - Bukmarker - Kako da izaberete narednu knjigu za čitanje – na najhaotičniji mogući način - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kako da izaberete narednu knjigu za čitanje – na najhaotičniji mogući način

Zamislite sledeće: krstarite društvenim mrežama posmatrajući sve te revnosne čitaoce koji objavljuju fotografije svojih predivnih svežnjeva knjiga, pedantno organizovanih lista narednih čitalačkih poduhvata i detaljnih planova šta žele sledeće da pročitaju. I pomislite: vau, tako ću i ja! Ali onda... ipak to ne učinite.

Foto: Rawpixel

Dobro došli u haotičan svet odabira knjiga! Mislim da sam oko 400 puta pokušala da napravim čitalačke planove, ali sam se konačno pomirila s tim da sam ekstreman primer čitaoca kome ova aktivnost zavisi od raspoloženja. Izlazak novih izdanja me rastrojava, kao i spoticanje o hrpu knjiga koje sam nameravala da pročitam koje uredno stoje naslagane na podu. Planiranje štiva za čitanje unapred, takođe, definitivno nije moj fazon. I umesto da se borite sa time, opustite se uz moju pomoć i narednu knjigu izaberite na potpuno haotičan način! A evo nekoliko ideja kako to i da postignete.

BONUS za dodatni haos: nasumično izaberite broj od 1 do 10 i neka stavka pod tim brojem bude zadatak prema kom ćete izabrati narednu knjigu!

Polećemo!

1. Nikako ne čitajte opis na koricama. Umesto toga, odaberite knjigu samo na osnovu izgleda naslovnice i počnite sa čitanjem a da niste saznali ništa o toj knjizi, čak ni kom žanru pripada. Još bolje bi bilo ako ne pročitate ni naslov.

2. Uzmite posudu i u nju ubacite ceduljice sa knjigama koje želite da pročitate. Znam, znam, to zvuči tako obično i dosadno. Ali odabir možete učiniti zanimljivijim i luđim tako što ćete zamoliti da drugi odluče koje knjige će završiti u ćasi. Uposlite prijatelje, članove porodice, kolege sa posla ili nasumične neznance u šetnji tako što ćete ih zamoliti da popune prazan listić papira sa nazivom knjige i ubace ga u posudu. Nemojte da virite! Na ovaj način moći ćeteda odaberete – bukvalno – bilo koju knjigu na planeti.

3. Zamislite svoju omiljenu životinju. Potom pretražite knjige koje u naslovu sadrže njen naziv ili se nalazi na njenim koricama kao ilustracija.

4. Da li znate za one ljude koji prvo pročitaju poslednju stranicu knjige? Pokušajte i vi to! Vidite da li će vam privući pažnju. Da li vas kopka šta se zapravo desilo u knjizi? Ovaj metod je najčešći u odnosu na ostale, ali je sjajna polazna tačka.

5. Ovaj zadatak se sastoji iz nekoliko koraka, osim ukoliko niste zaluđenik, poput mene, pa već imate organizovan spisak knjiga koje posedujete na kom beležite da li ste pročitali neku od njih ili ne. Uzmite/sastavite tabelu i unesite brojeve za naslove koje niste pročitali (ili uključite i one koje ponovo želite da pročitate), pa potražite onlajn aplikaciju za nasumičan odabir broja koji će vam pokazati pod kojim rednim brojem se nalazi vaša naredna knjiga za čitanje. Ovu tabelu sačuvajte i za kasniju upotrebu!

6. Saznajte od smrtnog neprijatelja koja mu/joj je omiljena knjiga. Ili pitajte najboljeg prijatelja koja mu je najomraženija knjiga. Pročitajte jednu ili obe, i prenesite im svoje utiske.

7. Ne volite da donosite presudu o važnim životnim odlukama? Poređajte ceduljice sa ispisanim naslovima knjiga, raštrakajte po podu i vidite kojoj će vaš ljubimac prvoj da priđe ili je njušne. Svi znamo da će mačke verovatno doneti najhaotičniju odluku, pa stoga savršeno odgovaraju temi ovih zadataka. Mogu da legnu na cedulju, pregaze je, pojedu ili pak potpuno napuste prostoriju. U tom slučaju... snađite se (ili pokušajte ponovo). Kakvog god ljubimca da imate, prilagodite odabir njihovom ponašanju.

8. Neka vaše dete, partner ili cimer odabere knjigu sa vaših polica bez ikakvog konteksta ili objašnjenja. Najbolje ćete proći ako nisu strastveni čitaoci ili nisu upoznati sa knjigama u vašem posedu.

9. Uđite na svoju muzičku plejlistu (gde god da je imate sačuvano) i pritisnite dugme shuffle. Koja god pesma da krene, odaberite knjigu za koju mislite da će lepo parirati muzici (ili vibracijama).

10. Uzmite igračku pištolj sa (vakuum) strelicama, nišanite i pucajte na police. To možete da radite sa mapom kada birate narednu destinaciju za putovanje.

Ako vam sve ovo deluje mlako, možete da probate i viši nivo haotičnog odabira knjige. Prodrmajte svoje police sa knjigama i koja knjiga prva spadne – to je vaše sledeće štivo. Samo pazite da vas ne zvekne u glavu! (Ali nemojte ni da probate ovaj metod – to je samo šala!)

Autor: Kesi Gutman
Izvor: bookriot.com
Prevod: Aleksandra Branković


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.