Laguna - Bukmarker - Kad se istorija, poreklo i književnost spletu u jednoj priči - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Kad se istorija, poreklo i književnost spletu u jednoj priči

Roman čileanske autorke Karle Gelfenbejn „S tobom na odstojanju“ dobitnik je prestižne Alfaguara nagrade za 2015. godinu. Naslov romana je citat popularne bolero pesme koju je 1946. napisao kubanski tekstopisac Sesar Portiljo de la Lus, a do tada pa do danas su je intepretirali mnogi međunarodni umetnici. Poput ranijih romana Gelfenbejnove, i ovaj pripoveda život nekoliko junaka i odražava autorkin život i iskustva.

Roman počinje smrću Vere Sigal, priznate autorke koja je ležala u komi nakon što je pala ili je gurnuta niz stepenice u svom domu. Iako je ona glavna junakinja, priču pričaju tri druga lika: Emilija, mlada čileanska studentkinja književnosti koja je odrasla u Francuskoj a u Čile se vratila da bi upoznala i proučavala dela Vere Sigal; Danijel, mladi arhitekta koji sanja da će jednog dana izgraditi i voditi sopstveni restoran; i Horasio Infant, proslavljeni pesnik koji je nekada imao dugogodišnju aferu sa Sigalovom. Kroz njihove glasove, pred čitaocem se upliću niti koje spajaju njihove sudbine, i sve više upoznaje enigmatičnu, nemu protagonistkinju.

Autorka je u intervjuima pominjala da je lik Vere Sigal zasnovan na životu i karijeri Klaris Lispektor, brazilske spisateljice jevrejskog porekla čijoj se porodici sudilo za genocide u Ukrajini pre nego što su emigrirali u Južnu Ameriku. Gelfenbejnova, koja je rođena u porodici rusko-jevrejskih imigranata u Santjagu de Čileu, pominjala je sličnosti između njene i porodične istorije Lispektorove. Iako prošlost nije glavna tema romana, istorija prošlih represija predstavljena je u pozadini romana, kao i vojni puč u Čileu 1973. godine.

I pored istorijske i autobiografske potke, roman je pun napetosti a likovi se postepeno razvijaju. Ovo je i roman o književnosti i književnim uticajima. S obzirom na to da su dva glavna lika, Vera i Horasio, istaknuti pisci, a Emili student književnosti, roman vrvi od književnih referenci.

Ovo je zabavan i lep roman. Gelfenbejn je stvorila originalne i intrigantne likove a njena direktna proza i vešto održavanje napetosti u radnji drže pažnju čitaoca do samog kraja.
 
Izvor: worldliteraturetoday.org


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
selimiru raduloviću uručena nagrada meša selimović  laguna knjige Selimiru Raduloviću uručena nagrada „Meša Selimović“
16.04.2024.
U utorak 16. aprila na Kosančićevom vencu u Beogradu, na mestu nekadašnje Narodne biblioteke, pesniku Selimiru Raduloviću svečano je uručena prestižna nagrada „Meša Selimović“ za pesničku zbirku „Zapi...
više
to blurb or not to blurb nije sve amazing, surprising i breathtaking ili  laguna knjige To blurb or not to blurb: Nije sve amazing, surprising i breathtaking... ili?
16.04.2024.
U moru fenomenalne, sjajne, spektakularne i književnosti koja oduzima dah, postavlja se pitanje: to blurb or not to blurb? Prenosimo vam sjajan tekst koji je objavljen na hrvatskom književnom prortalu...
više
20 popusta za predavanje huana pabla eskobara laguna knjige 20% popusta za predavanje Huana Pabla Eskobara
16.04.2024.
Huan Pablo Eskobar, autor knjige „Moj otac Pablo Eskobar“, poznat i pod imenom Sebastijan Marokin, predavač, pisac, arhitekta, dizajner i sin ozloglašenog Pabla Eskobara, u četvrtak 9. maja u MTS dvor...
više
promocija romana moja ljubav nikola tesla u rumi laguna knjige Promocija romana „Moja ljubav Nikola Tesla“ u Rumi
16.04.2024.
U Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ u Rumi, u sredu 17. aprila od 18 sati, biće predstavljen roman Ane Atanasković „Moja ljubav Nikola Tesla“. A već narednog dana, 18. aprila, takođe od 18 sat...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.