Laguna - Bukmarker - Jesper Jul: Život u porodici - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Jesper Jul: Život u porodici

Jesper Jul je autor velikog broja knjiga koje se bave podizanjem porodice, odnosom prema deci, i međuljudskim odnosima uopšte. Ovo delo je svojevrstan rezime nekih od autorovih najznačajnijih ideja. Njegove ideje zasnovane su na osnovnom načelu da svaki član porodice dostojanstveno zauzima sopstveno mesto i sve su izuzetno humanističke po svojoj prirodi.

Prema autoru, niko nema pravo da roditeljski autoritet zloupotrebi kao dovoljan razlog da se prema deci odnosi bez poštovanja i obzira, bez obzira na to što je deci nemoguće pripisati iste one odgovornosti koje imaju odrasli.

Ovo zasigurno nije u skladu sa tradicionalnijim pristupom vaspitavanju dece (da budu na oku, ali nečujna...), i predstavlja metod pretežno zasnovan na dijalozima. Veoma je važno, takođe, da se roditelji prema sebi odnose makar sa minimumom samopoštovanja.

Ipak, treba obratiti pažnju na bitnu distinkciju – dostojanstveno odnošenje prema deci ne znači ispunjavanje svakog njihovog zahteva. Iako je autor izričit kada kaže da kad god je to moguće treba izaći u susret potrebama dece, pravi vrlo jasnu razliku između potreba i želja. Osim toga, deca uglavnom izražavaju svoje želje, a na roditeljima je odgovornost da deci obezbede ono što im je potrebno, umesto da ropski udovoljavaju svakom zahtevu deteta, čime se vrlo brzo ugrožava porodična ravnoteža.

Poput ostalih dela ovog autora, knjiga je ilustrovana mnoštvom primera kako sa njegovih putovanja, tako i iz njegovog iskustva kao roditelja i terapeuta. Zahvaljujući tome ideje koje izlaže postaju mnogo jasnije i razumljivije. Međutim, kao što je slučaj i sa njegovim prethodnim delima, ne uspeva da svoje učenje uobliči u doktrinu, i čitalac neće dobiti spisak preporuka koje će lako primeniti i brzo videti rezultate – što ne bi ni bilo u skladu sa njegovim pristupom.

Ukoliko ste zainteresovani za učenje ovog autora – od sveg srca preporučujem bar da probate – u ovoj knjizi ćete sigurno pronaći nešto korisno, i saznaćete u kratkim crtama sve najvažnije ideje i argumente. Dok god ne pristupite sa očekivanjem da ćete dobiti neku vrstu priručnika, pred vama je, po mom mišljenju, odlična knjiga koja će vam koristiti.

U knjizi su opisane četiri vrednosti od suštinskog značaja za odnos prema deci i partneru, ali, zapravo to su odlične smernice koje se mogu primeniti na sve vrste međuljudskih odnosa. I kao i u svim dobrim knjigama, ove ideje ne samo da imaju smisla, i deluju nam poznato, već su i predstavljene toliko jasno i slikovito da nam je nemoguće da ih zaboravimo.
 
Izvor: Goodreads.com
Prevod: Maja Horvat


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
proslavimo svetski dan dečje knjige laguna knjige Proslavimo Svetski dan dečje knjige
29.03.2024.
Svetski dan dečje knjige, ustanovljen 1967, kako bi se skrenula pažnja na potrebe najmlađih čitalaca, obeležava se 2. aprila, na dan rođenja danskog pisca Hansa Kristijana Andersena. Tim p...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.