Laguna - Bukmarker - Jelena Bačić Alimpić: Ovaj svet bojim najlepšim bojama - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Jelena Bačić Alimpić: Ovaj svet bojim najlepšim bojama

Jedna od najpopularnijih srpskih autorki Jelena Bačić Alimpić u svom novom, 12. romanu, koji se upravo pojavio u prodaji, uzbudljivo i nadahnuto ispisuje emotivnu i snažnu priču o neizmernoj ljubavi, hrabrosti i odanosti. Roman „Kletva“ omaž je ljudskoj snazi i podsećanje na to da se istrajnošću mogu prevazići i najveće strahote i stradanja.

Kakvu ste avanturu pripremili za čitaoce u svom 12. romanu?

Pripremila sam im uzbudljivu i vrlo emotivnu avanturu. Mislim da se svaki čitalac koji bude čitao roman „Kletva“ može pronaći u nekom liku, kojih je podosta.

Kroz stranice nove knjige vodite nas u period Drugog svetskog rata. Šta je taj period oduzeo, ali i dao porodici Stanimirović?

Ako bih odgovorila na ovo pitanje, onda bih otkrila sadržaj romana. U svakom slučaju, proveo ih je kroz razne opasnosti, iskušenja i žrtve.

Šta ste želeli da pokažete čitaocima, a na kraju i sebi, kroz život ove porodice?

Poruka ove knjige je da i u najtežim životnim okolnostima, u vremenu straha, stradanja i patnji, čovek svojom verom, hrabrošću, upornošću i odanošću porodici može da se iznad njih izdigne i izdrži i ono najteže.

Kroz svaki novi roman iznenadite nas maestralnim prikazom karaktera glavnih junaka. Ovoga puta su to žene. U čemu je njihova snaga?

U ovom romanu sam temeljno i slojevito gradila svaki lik, a ženski likovi su posebno iznijansirani. Snaga ženskih likova je upravo u hrabrosti, odvažnosti, ljubavi, pa i lukavstvu.

Koliko god da roman nosi neku tužnu notu, sigurno postoji tračak nade, svetlosti i dizanja iz pepela...

Naravno! Ne bih rekla da je roman tužan. „Kletva“ je jedan emotivni rolerkoster, u kom se, kao i u životu, smenjuju trenuci sreće, strepnje, radosti, ljubavi i tuge. A nada uvek postoji.



Na korici knjige stoji rečenica: „Zapamti, dušo, strah je čovekov najveći neprijatelj...“ Da li je?

Da. Strah nas često zarobi, zaledi, pa zbog njega nismo u stanju da napravimo korak napred, da se uhvatimo ukoštac sa životom. Moje junakinje su u tome uspele.

Da li svako od nas nosi svoj krst?

Mislim da svi mi imamo svoju sudbinu, koju u izvesnoj meri možemo menjati ili joj se prilagođavati, ali isto tako mislim da od nje ne možemo pobeći.

Često nas vodite u prošlost, u Rusiju, u Berlin, pa nas onda prošetate vojvođanskim sokacima, a nekada odemo i do Amerike. Vešto se „igrate“... Nekada Vam je lepše u sadašnjosti, mada Vam je i prošlost primamljiva.

Prošlost mi je daleko primamljivija od sadašnjosti. Vreme u kojem živimo nikako nije vreme koje volim, ali tako mi je dato, i bez obzira na svu teškoću savremenog doba i načina življenja, trudim se da obojim ovaj svet najlepšim bojama.

Autor: Milena Krstajić
Izvor: Informer
Foto: Marko Ristić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
e l džejms o gospođi i slobodi stvaranja držite se svog stava laguna knjige E L Džejms o „Gospođi“ i slobodi stvaranja: Držite se svog stava
27.03.2024.
Bestseler autorka E L Džejms je u ekskluzivnom razgovoru za Bukmarker povodom novog romana „Gospođa“ pružila intiman uvid u svoje stvaralaštvo, inspiraciju i proces kreiranja ljubavnih svetova koji os...
više
saša savić knjigu sam pisao šest godina u noc ima kad sam imao vremena laguna knjige Saša Savić: Knjigu sam pisao šest godina u noćima kad sam imao vremena
27.03.2024.
Saša, izbeglica iz Sarajeva, jedva preživljava u Pragu 1992. kao prodavac košulja na pijaci sve dok ne sretne Bobana, svog daljeg rođaka, „veselog Bosanca“ iz predratnih viceva, koji se bavi prodajom ...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.