Laguna - Bukmarker - Ivi Andriću i dalje stižu pisma obožavalaca - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Ivi Andriću i dalje stižu pisma obožavalaca

Skromna kuća na levoj obali reke Drine, nedaleko od višegradske ćuprije, bila je dom našeg nobelovca Ive Andrića.

Foto: Wikimedia Commons

Književnik je rođen 9. ili 10. oktobra 1892. godine u Docu pored Travnika, za vreme austrougarske okupacije. Kao dvogodišnji dečak ostao je bez oca, nakon čega se s majkom Katarinom Andrić preselio u Višegrad. Odrastao je uz puno ljubavi i pažnje koju su mu u novom domu, pored majke pružili i Ivan i Ana Matkovščik (teča i tetka), nakon čije smrti je nasledio kuću.

Piščev ponovni susret s gradom svog detinjstva bio je 1953. godine, a po Višegradu se i danas priča o tome kako ga je na železničkoj stanici dočekao ceo grad. To je bila Andrićeva prva poseta Višegradu nakon Drugog svetskog rata. Tom prilikom posetio je značajne društvene i kulturne institucije, ali ne i kuću u kojoj je proveo detinjstvo. Kuća koju je on poklonio gradu već je bila prodata i u privatnom vlasništvu jedne višegradske porodice i nije otvorena za posete.

Opština Višegrad je kuću odmah nakon što ju je nobelovac donirao prodala i dobijeni novac – 180.000 dinara – uložila u izgradnju Doma kulture u Višegradu, pisali su ranije mediji. Pisac, koliko je poznato, nikada javno nije govorio o tome. Nakon smrti nobelovca 13. marta 1975. godine Višegrađani su pokušali da isprave grešku, nastojeći da otkupe njegovu kuću od porodice, međutim, porodica je odbila da je proda.

U čast veka od rođenja, 1992. godine, opština Višegrad je pomenutu kuću predala kulturnim stvaraocima, koji su u njoj punih deset godina održavali izložbe, škole slikanja, promocije knjiga, književne večeri i druge sadržaje. Međutim, primenom imovinskih zakona 2002. godine kuća je vraćena porodici i danas je u njihovom vlasništvu, potvrdili su iz opštine.

Na ulazu doma našeg nobelovca od 1976. godine stoji natpis: „U ovoj kući djetinjstvo je proveo Ivo Andrić“. Veliku pažnju privuklo je poštansko sanduče puno pisama, ali i računa.

„Ta kuća je nacionalno blago našeg kraja. Uvek je zatvorena, ali ima ko brine o njoj. Ne bih otkrivao detalje iz poštovanja, ali pisma stižu, to je tačno. Verujte mi da Ivo, iako skoro pet punih decenija nije sa nama, maltene svake nedelje dobija pisma na ovu adresu. Neverovatno, ali istinito. Možete da pogledate“, rekao nam je ljubazni meštanin.

Tako je i bilo. Poštovalac lika i dela našeg velikana poslao je kratku poruku.

„Ivo Andrić, volim te! Hvala“ navedeno je na razglednici, koju je 13. jula 2023. poslao izvesni Frančesko Ventura, s jasno naznačenim primaocem – Ivom Andrićem.

Autor: Ljiljana Stanišić
Izvor: Kurirs


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.