Laguna - Bukmarker - Igor Marojević u antologiji priča „Hotel Evropa“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Igor Marojević u antologiji priča „Hotel Evropa“

Na tek otvorenom Frankfurtskom sajmu knjiga, jedan od naslova koji privlači posebnu pažnju je antologija „Hotel Evropa“, upravo objavljena u izdanju hajdelberškog „Vunderhorna“, u okviru koje se nalazi i priča Igora Marojevića.

Pokrovitelj projekta, fondacija Alijans, poslala je 14 značajnih evropskih pisaca u hotele s nazivom „Evropa“ uzduž i popreko Starog kontinenta, da odatle svako od njih „donese“ priču koja će završiti u ovoj antologiji, štampanoj na nemačkom jeziku.

Tako je jedan od vodećih nemačkih autora Ingo Šulce zastupljen tekstom koji se tiče hotela „Evropa“ u Rejkjaviku, ukrajinska književna zvezda Jurij Andruhovič u Davosu, mađarski pisac Đorđi Dragoman pisao je o hotelu u Madridu, poznati bugarski književnik Alek Popov u Vatikanu, a Švajcarkinja Ilma Rakusa, koja je zajedno sa Mihaelom Tosom iz fondacije Alijans priredila ovu knjigu, u Sankt Petersburgu.

Marojević je, kako je naveo, na poziv priređivača izabrao boravak u hotelu „Evropa“ u katalonskom gradu Đirona i napisao „Božićni odmor“.

„Svakako je bilo privlačnijih destinacija za boravak, ali morao sam iskusiti baš đironski hotel ‘Evropa’ zbog potreba moje priče, u kojoj se iz ugla pripovedačice poreklom iz Beograda razmatra (ne)mogućnost ljubavne veze između Srpkinje i Katalonca“, rekao je Marojević Tanjugu.

„Pritom se kulturne razlike pojačavaju činjenicom da se rasplet odvija na katolički Božić. Što se ostalog tiče, i ovakav boravak u prvoj ligi evropske književnosti može da godi, ali ono što je jedino bitno jeste recepcija ovog zbornika“, naveo je Marojević.

Marojević već nekoliko godina piše priče isključivo iz ugla ženskih pripovedača, što je motivisano knjigom „Beograđanke“ koja će biti objavljena 2013. godine.

Izvor: Blic
 


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
29.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu!   Dečji da...
više
istorija u 56 poglavlja dvadeset minuta luja xix čedomira antića u prodaji od 1 aprila laguna knjige Istorija u 56 poglavlja – „Dvadeset minuta Luja XIX“ Čedomira Antića u prodaji od 1. aprila
29.03.2024.
Posvećeni istoričar Čedomir Antić objedinio je u knjizi „Dvadeset minuta Luja XIX“ 56 intrigantnih priča iz istorije kako naše tako i svetske. U svom prepoznatljivom maniru, pitko i slikovito, opisao ...
više
komemorativni skup sanu posvećen goranu petroviću laguna knjige Komemorativni skup SANU posvećen Goranu Petroviću
29.03.2024.
U prisustvu velikog broja članova Srpske akademije nauka i umetnosti u Svečanoj sali SANU u četvrtak 28. aprila održana je komemorativna sednica, posvećena piscu i akademiku Goranu Petroviću (1961–202...
više
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.