Laguna - Bukmarker - Igor Marojević – intimna abeceda - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Igor Marojević – intimna abeceda

Pisac čija je poslednja knjiga „Prave Beograđanke“ postala bestseler ubrzo po objavljivanju u intimnoj abecedi otkriva zašto mu je bitan Toni Soprano, kako mnogo vremena provodi u fotelji za masiranje i zbog čega je Zemun njegov životni izbor.
 
a Aleksandra Rakin. Jedna od glavnih junakinja romana „Prave Beograđanke“. Na osnovu njene česte potrebe za paralelnim vezama kojima kontroliše oba muškarca, poneki čitalac bi pomislio da u savremenom Beogradu ima žena kojima toliko nedostaje ljubavi da im ne preostaje ništa drugo do da budu fatalne.
 
b Beograd. Glavni junak ‒ ne samo ‒ mog poslednjeg romana i mog života. Jedini grad u koji sam se ozbiljno vraćao, i to dva puta. Nadam se samo da usled društvenog ludila koga smo siti neće doći do trećeg odlaska, koji bi verovatno bio konačan. 
 
c Cedevita. Jedna od omiljenih porudžbina otkako ne pijem žešća i društveno prihvatljivija pića.
 
č Čast. Za neki njen oblik se hvataju čak i mnoge od onih Beograđanki koje žive na neki način ponižavajuće. Recimo, Nina Obradović, najpromiskuitetnija i kriminalcima najsklonija junakinja romana koja smatra da živi pakao na zemlji i da je važno samo dostojanstveno propadati, po cenu osvete.
 
ć Ćipelj Karlos. Moj barselonski advokat s kojim sam u kontaktu oko obnavljanja rezidencije i još nekih pravnih poslova kojima ću se u Kataloniji pozabaviti po završetku udarnog dela skromne medijske kampanje za „Prave Beograđanke“.
 
d Dama ‒ prava Beograđanka.
 
Džukci, omiljeni psi. Po pravilu tvrđi, oprezniji, bistriji i, na kraju priče, lojalniji od pristojno udomljenih. Ne bih uzeo mešanca kod sebe samo zato da ne pati u nevelikom stanu i da ga ne lišim slobode. Jednog sam nedavno ponudio hamburgerom i hteo da ga vodim kući, ali me je odbio.
 
đ Đorđijević Milena. Teoretičarka književnosti.
 
e Emilija Reljić, „najpozitivnija“ i najmonogamnija junakinja „Pravih Beograđanki“. Životom zastupa veoma ambiciozan koncept damstva.
 
f Fotelja za masiranje. U poslednje vreme u njoj provodim više vremena no ikad.
 
g Gosti mog novozemunskog stana. Nudim ih da ih fotelja izmasira i po pravilu se postide.
 
h Hajdučija. Državno uređenje jedne republike s rojalističkom himnom.
 
i Ildefonso Falkones. Španski pisac, zajedno smo na Sajmu knjiga dočekali Pućdemonovo proglašavanje ništave nezavisnosti Katalonije.
 
j Jadnici. Neprestano se ispostavlja da je Viktor Igo bio u pravu.
 
k Katalonija. Poslednjih mesec i po pratio sam tamošnje političke neprilike znatno više no ovdašnje.
 
l „Laguna“. Izdavač osam mojih knjiga.
 
lj Ljubljenje. Najčarobniji šmek možda ipak imaju nepca.
 
m Marihuana. Pod hitno je legalizovati i stvoriti prihodnu ekonomiju od rapidnog skoka turizma koji bi neizbežno usledio.
 
n Nežnost. Toliko je fina da ide gotovo uz sve, i sa gotovo svim se slaže, čak i sa grubošću.
 
nj Njujork. Centar sveta. Nisam bio mnogo gde, pa ni u Njujorku. Izgleda da sam ekscentričan.
 
o Olga Košutić. Junakinja „Pravih Beograđanki“ usavršena u disciplini koju moj pripovedač namerno gramatički nekorektno naziva „vrućehlađenjem“ partnera.
 
p Pretnje koje dobijam otkako sam kod Marića u jutarnjem programu dokazao da neki lik lupeta i da je prava slika i prilika medijske Srbije.
 
r Referendum. Katalonski, naravno. O referendumu i posledicama baštinim sasvim drugačije mišljenje od većine mojih barselonskih prijatelja, pa će moj boravak tamo biti zanimljiv i s te strane.
 
s Sajam knjiga. Najznačajniji opšti utisak: prvi put da za prvu nedelju bude posećeniji nego u ponedeljak i utorak, što možda na neki pomeren način uliva izvesnu neobjašnjivu nadu.
 
š Šetnja. Uz Dunav. Bilo gde, ako slučajno ne može uz Dunav. Metodična šetnja iskorenjuje histeriju. Neuporedivo bolje je biti peripatetičan (hodajući) nego patetičan. 
 
t Toni Soprano. Često sam mu se vraćao, da bi jedan kriminalac u novom romanu postao toliko opsednut njime da ga brka sa samim sobom i pokušava da živi na njegov način.
 
u Urmus. Udruženje rok muzičara Srbije. Pošto uz svaki roman nudim neformalnu plejlistu, tamo već tradicionalno promovišem svaku novu knjigu u rokerskoj TV emisiji „Bunt“ na RTS-u.
 
v Vrbas. Rodni grad, s vremena na vreme se čujem s kumom i najbližim rođakom koji su ostali tamo. Poslednji put sam bio pre dve godine da primim mađarsko-srpsku  književnu nagradu „Karolj Sirmaj“.
 
z Zemun. Osim ako se nešto naglo ne promeni, moj životni izbor. Dunav, pojedini splavovi, druga brzina umesto pete u histeričnom centru, nekonfliktan svet, makar tamo kod mene, na Retenziji, u Novom Zemunu. Uostalom, ni na nivou opštine Zemun ne spada u deset najopasnijih u Beogradu. Drugo su legende, pojedini slučajevi i vicevi ‒ po mirnoći bi možda bio osrednja barselonska opština. Doduše, trenutno, dok se u Kataloniji uvodi vanredna lokalna vlada a stara je svrgnuta, Zemun bi verovatno bio najmirniji barrio Barselone.
 
ž Život nije vredan ako je sačinjen iz trulih kompomisa. Ne uspevam to da objasnim nekim bliskim ljudima, verovatno su u pravu. Ali po mom skromnom iskustvu, do gornjeg zaključka na kraju dođu gotovo svi, a ja smatram da sam došao kasno.
 
Autor: Tanja Nikolić
Izvor: Glorija


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.