Laguna - Bukmarker - Hodočašća Mira Vuksanovića – Povodom knjige „Brojčanik“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Hodočašća Mira Vuksanovića – Povodom knjige „Brojčanik“

Kao žanrovi, putopis i dnevnik često su morali da dokazuju svoje pravo na pripadnost lepoj književnosti, ali takva se potreba pokazala i kao srećna okolnost, jer oni su se tokom svog razvoja preoblikovali u umetničku prozu koja zna da bude zanimljivija od mnogih pripovedaka i romana, uprkos tome što i u putopisu i u dnevniku ne ostaje mnogo prostora za fikciju koja bi bila prilagođena aktuelnom ukusu publike.

Stoga se taj nedostatak prostora za fiktivne događaje i likove mora nadomestiti isključivo onim stvarnim događajima i ličnostima koji će biti toliko uzbudljivi i privlačni kao da zaista jesu plod bujne piščeve mašte.

Ako su za kvalitetan putopis i dnevnik uslovi da piščev tekst ima umetničku vrednost i da pritom daje stvarnost viđenu na autentičan i zanimljiv način, može se reći da knjiga „BrojčanikMira Vuksanovića ispunjava oba uslova, jer iako su u štampano izdanje ušle originalne autorove beleške bez naknadnih intervencija, one su opet prožete svojevrsnom poetskom notom, pa se čini da takve i jesu upravo zbog toga što u međuvremenu nisu korigovane, ali i što nisu prilagođavane novim piščevim stavovima i saznanjima, nego su ostale na nivou trenutnog i prvobitnog utiska.

Tako će one rečenice koje na prvi pogled možda deluju haotično pružiti neposrednost i iskrenost, dok će one kratke rečenice, koje se brzo nižu jedna za drugom, zapravo na taj način najbolje dočarati trenutne autorove misli i utiske.

Sastavivši „Brojčanik“ od numerisanih dnevničkih zapisa, Vuksanović je knjigu definisao kao zbirku putopisnih dnevnika, spojivši dva ionako veoma srodna žanra, ali zadržavši i od jednog i od drugog samo ono što je za cilj njegovih putovanja i svrhu njegovog svedočenja bilo potrebno.

Izraz hodočašće koristi se kao sinonim za pohođenje značajnih svetih mesta, a pošto su za pisca takva mesta ona koja su proslavili velikani književne umetnosti, dok su književne tribine i besede ravne blagdanima iz crkvenog kalendara, stoga se putovanja i događaji opisani u „Brojčaniku“ mogu razumeti kao svojevrsna autorova hodočašća, jer pohodeći prostore na kojima su nekada obitavali ili ih takođe pohodili Dositej, Vuk, Njegoš, Šantić, Dučić, Andrić, Desnica – pisac Miro Vuksanović i sâm doprinosi da ova mesta zadrže svoj istorijski značaj i da trajno ostanu na mapi srpske književnosti.

Sa još većim pravom se put u zavičaj može nazvati hodočašćem, a Vuksanović je unošenjem beleški koje je načinio tokom boravka u svom rodnom mestu doprineo da se i Krnja Jela nađe na mapi sa Dositejevim Lajpcigom, Vukovim Bečom i Dučićevim Trebinjem.

Prateći iz minuta u minut događaje kojima prisustvuje, a pritom iznoseći prvobitne utiske koje je stekao o svom saputniku ili sagovorniku, Vuksanović daje toliko slikovit prikaz da će čitalac i sâm pomisliti kako je bio piščev saputnik i kako je prisustvovao opisanim putovanjima, manifestacijama i obilascima evropskih metropola i hercegovačkih zaselaka.

Naišavši na zemljake koji su se svuda osuli mada afirmaciju traže i dobijaju jedino u otadžbini, shvativši da je često na najmanjem prostoru zapravo najviše suprotstavljenih i nepomirljivih književnih kružoka, pisac se nije otimao ni gorkim utiscima i zaključcima, osvrnuvši se ponekad i na politički kontekst, što nije bilo moguće izbeći s obzirom na to da su beleške nastale u jednom turbulentnom vremenu od 2000. do 2003. godine.

A pošto na putovanjima, ponekad, zna da bude i hladno, Miro Vuksanović se ogrnuo rečenicama od kojih je sačinio „Brojčanik“.

Autor: Dušan Milijić


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
o romanu belo se pere na devedeset slovenačke autorke bronje žakelj 25 aprila u knjižari delfi skc laguna knjige O romanu „Belo se pere na devedeset“ slovenačke autorke Bronje Žakelj 25. aprila u knjižari Delfi SKC
24.04.2024.
Slovenačka autorka Bronja Žakelj, koja u prestonicu Srbije dolazi uz podršku ambasade Republike Slovenije, predstaviće beogradskim čitaocima roman „Belo se pere na devedeset“ u četvrtak 25. aprila od ...
više
novo izdanje zapisa na stubu, jerusalimskom selimira radulovića laguna knjige Novo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića
24.04.2024.
U štampi će se uskoro naći drugo izdanje „Zapisa na stubu, Jerusalimskom“ Selimira Radulovića, dobitnika nagrade „Meša Selimović“. Kada pročitamo pesme iz nove knjige Selimira Radulovića, i njima prid...
više
roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali ko zna šta će od mene biti ivane lukić u prodaji od 25 aprila laguna knjige Roman o tinejdžerima kakav još niste pročitali – „Ko zna šta će od mene biti“ Ivane Lukić u prodaji od 25. aprila
24.04.2024.
Zabavan, podsticajan i važan – takav je roman za tinejdžere Ivane Lukić „Ko zna šta će od mene biti“, napisan u interesantnoj formi, na mobilnom telefonu. Šesnaestogodišnji Luka ne voli fudbal i ne...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
24.04.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.