Laguna - Bukmarker - „Himerina krv“ – knjiga o usponima i padovima Jovana Dučića - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Himerina krv“ – knjiga o usponima i padovima Jovana Dučića

Objavljen je prvi roman o našem velikom pesniku i diplomati Jovanu Dučiću. Autor knjige „Himerina krv“ je Slaviša Pavlović. O Dučiću znamo mnogo, a možda najbolje da je celog života bio veliki rodoljub.

Autor knjige o Jovanu Dučiću, „Himerina krv“, Slaviša Pavlović rekao je da je zanimljivost koji je tokom stvaranja knjige saznao da se Dučić nakon uspešno obavljene diplomatske misije u Rimu nadao da će postati premijer Kraljevine Jugoslavije 1937. godine.

„Međutim, on je za to nagrađen mestom ambasadora u Rumuniji. On, zapravo, u svom dnevniku kaže da je sklonjen daleko da pošteni ljudi poput njega ne bi bili“, naveo je Slaviša Pavlović.

Od rodnog Trebinja preko Beograda, pa do Pariza i Rima, knjiga prati sve gradove i godine u kojima je Dučić stvarao i živeo. 

„Bez obzira na to što je malo svog života proveo u Trebinju, on stalno govori o svom rodnom gradu da bi ga shvatio morao sam i ja da upoznam taj zaista možda najlepši grad na Balkanu“, kazao je autor knjige.

Pavlović navodi da su za Jovana Dučića kao pesnika i diplomatu najbitnija dva momenta – početak diplomatske karijere u Sofiji i diplomatska misija u Rimu. 

„Ima veoma značajna epizoda u Rimu i dani provedeni sa Musolinijem i jedno zaljubljivanje u princezu Anđelu Tisu Mone koja je bila dva puta mlađa od njega i to sam stavio u priču“, rekao je Slaviša Pavlović.

Istraživanje o Dučićevom životu trajalo je godinama, a u roman utisnute njegove ljubavi, prijateljstva, diplomatska karijera, razočarenje u jugoslovenstvo, ali i borba za svoj narod.

Usponi i padovi pratili su ga od Evrope, pa sve do Amerike, gde je završio svoj život.

Intervju sa autorom možete pogledati ovde.

Autor: Anđela Savić
Izvor: rts.rs


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.