Laguna - Bukmarker - „Grand hotel ’Evropa’“: Propadanje Starog kontinenta upakovano kao propala ljubavna veza - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

„Grand hotel ’Evropa’“: Propadanje Starog kontinenta upakovano kao propala ljubavna veza

Na naslovnoj strani obimne knjige „Grand hotel ’Evropa’“ Holanđanina Ilje Leonarda Fejfera, pored naslova, štampani su pitanje „Da li istorije ima toliko mnogo da nije ostalo mesta za budućnost?“ i podatak „Najbolji holandski roman 2021. preveden na 22 jezika“.

Ovim dvema porukama sažete su teme i uspeh romana koji je reklamiran kao ljubić koji nije sentimentalna priča, već znatno ozbiljnije delo, i mogao bi da se odredi da pokriva čitav dijapazon tema.

Istina, mogao bi se svesti na ljubavnu priču između Holanđanina, kome je pisac dao svoje ime, i njegove velike ljubavi Italijanke Klio, na pljačku umetnina, na esej o posledicama masovnog turizma, pa i na hvalospev evropskoj prošlosti.

Sve te teme su prisutne i ovo delo čine značajnijim romanom nego što izgleda na prvi pogled. U njemu ima i istorije umetnosti, romantike, poezije, filozofije i ironije, jer Fejfer oslikava evropski kontinent koji se više bavi svojom prošlošću umesto da oslikava kakva bi trebalo da mu je budućnost.

Prema rečima prevoditeljke sa holandskog Mile Vojinović, ovo delo je u Holandiji ocenjeno kao najznačajniji roman o propasti Evrope, briljantno i raskošno remek-delo grandioznog stila intrigantne isprepletanosti raznih tema i motiva. Zanimljiva su zapažanja onih koji smatraju da je čitav roman piščeva elegija o prošlim vremenima o starim vrednostima, o Evropi, koja ostatku sveta ne predstavlja ništa više od istorijskog zabavnog parka. „Grand hotel ‘Evropa’“ je svojevrsna uteha svima koji čeznu za prohujalim vremenima, svima koji nisu oduševljeni promenama koje sa sobom nosi novo doba, zaključuje ona.

Koristeći aktuelnu, popularnu autofikciju, autor je i narator koji u svom petom romanu ukazuje na nekadašnji značaj i dugu dekadenciju Starog kontinenta jer njegov glavni junak, ugledni književnik, iz svog privremenog boravišta u tom hotelu posmatra njegovo postepeno propadanje, ali i novotarije koje donosi novi vlasnik Kinez koji želi da putem modernizacije privuče goste iz Azije, pre svega Kine.

To je grubi, ali smešan sudar tradicije i modernizacije.

Pisac za svoja zapažanja o propadanju Evrope najviše koristi primer Venecije, pišući o nestajanju jednog slavnog evropskog grada.

Za to koristi zvanične podatke jer Veneciji preti da već pre kraja ovog veka opusti i pretvori se u muzej na otvorenom prostoru za rekreaciju ostatka sveta.

Prema arhivskim podacima, ovaj grad je u srednjem veku bio jedan od najvećih u Evropi da bi sada imao samo 50.000 stanovnika, čiji se broj svake godine smanjuje.

Pisac, koji već deset godina živi u Đenovi, navodi Amsterdam i još neke gradove koji su izbegli sudbinu Venecije jer su umesto turističke Meke osmislili zdravu ekonomiju koja će im vratiti vitalnost i osigurati budućnost.

Podaci koje Fejfer unosi u svoj roman čine ga izuzetno zanimljivim i informativnim.

Uporedo sa pričom o sudbini Evrope, u romanu se prate životi naratora i njegove ljubavnice Klio, kao i živopisnih ličnosti koje borave u hotelu simbolično nazvanom „Evropa“.

Autor u svom monologu o daljoj sudbini Evrope upozorava da „nostalgija i veličanje prošlosti mogu biti kobni za Stari kontinent i da Evropa pati od nedostatka novih ideja“.

On smatra da njegova knjiga „nosi u sebi važnu i otrežnjujuću poruku koja je samo upakovana u priču o propaloj ljubavnoj vezi“.

Autor: Vera Kondev
Izvor: Fakti


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
predstavljena pesnička zbirka u lavirintu  laguna knjige Predstavljena pesnička zbirka „U lavirintu“
19.04.2024.
Nova zbirka poezije Igora Mirovića predstavljena je 18. aprila u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC.   Pored autora, o knjizi su govorili prof. dr Zoran Đerić i prof. dr Aleksandar Je...
više
ema jarlet o orionu i mraku slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života laguna knjige Ema Jarlet o „Orionu i Mraku“: Slikovnice i večernje nebo su oduvek bili deo mog života
19.04.2024.
Autorka hita „Orion i Mrak“ Ema Jarlet otkriva svoju opsesiju mrakom, kako nastaju priče i junaci koje ilustruje i u kome je pronašla inspiraciju za svoje čarobne slikovnice koje nakon objavljivanja n...
više
rastislav durman o novoj knjizi ona bića koja nisu sića  laguna knjige Rastislav Durman o novoj knjizi „Ona bića koja nisu sića“
19.04.2024.
„Ona bića koja nisu sića“ nova je knjiga evropskih bajki koju je priredio novosadski autor Rastislav Durman. Pisac za decu i odrasle poslednjih godina posvetio se prikupljanju bajki sa svih evropskih ...
više
prikaz knjige vladalac nikola makijavelija uputstvo za rukovanje državom laguna knjige Prikaz knjige „Vladalac“ Nikola Makijavelija: Uputstvo za rukovanje državom
19.04.2024.
„Ne zna se ko pije, a ko plaća“ najbolji je iskaz o situaciji u renesansnoj Italiji. U svakom njenom kutku sram, zločin i samovlašće bili su deviza. Zločin? Stvar službene dužnosti. Ubistvo? Oblik dru...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.