Laguna - Bukmarker - Evo šta se dešava ako čitate svakog dana - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Evo šta se dešava ako čitate svakog dana

Dnevna doza čitanja može sjajno uticati na vaše pamćenje, zdravlje i društvene odnose.



Najbolja stvar koju za svoj mozak već danas možete učiniti zahteva malo novca, prostora i vremena – jednostavno čitajte kvalitetnu knjigu. Među mnogim mogućnostima kojima možete poboljšati kvalitet svakodnevnog života, stručnjaci složno preporučuju – čitanje! Baš kao što bi svakodnevno trebalo da vežbate ili jedete povrće, redovne čitalačke aktivnosti dodatno će doprineti moždanim funkcijama.

Čitanjem možete povećati svoj IQ

Knjigoljupci, imate sreće: istraživanje pokazuje da deca koja redovno čitaju, kasnije odrastu u inteligentnije odrasle osobe. Istraživanje koje je sprovelo Društvo za istraživanje dečjeg razvoja u Velikoj Britaniji, a koje je trajalo deset godina, analiziralo je kognitivni razvoj skoro dve hiljade identičnih blizanaca, poredeći njihove čitalačke navike i rezultate testova inteligencije. Pokazalo se da je bizanac sa izraženijim čitalačkim navikama u ranijim godinama svog života, postigao bolje rezultate na testovima inteligencije kao tinejdžer od svog identičnog blizanca/bliznakinje koji te navike nisu imali. Kada već govorimo o tome, nikada nije kasno da počnete da čitate, a možete početi od spiskova poput „Sto knjiga koje bi svako trebalo da pročita tokom svog života“.

Mogli biste da smanjite nivo stresa

Ako smatrate da ste svakodnevno rastrzani između svojih obaveza, možda je roman najbolji lek. Prema istraživanju iz 2009. godine, ukoliko dnevno čitate trideset minuta, postići ćete isti efekat kao da ste trideset minuta upražnjavali jogu. Imamo još bolje vesti – istraživači sa Univerziteta u Saseksu u Velikoj Britaniji došli su do podatka da čak i šest minuta čitanja dnevno može smanjiti nivo vašeg stresa za 68%. Šetnja, ispijanje čaja ili kafe i slušanje muzike bili su manje učinkoviti po ovom pitanju. „Zaista nije važno koju knjigu čitate. Prepuštajući se svetu knjige, vi njome bivate potpuno zaokupljeni, a to vas udaljava od svakodnevnih briga i stresova“, izjavio je autor istraživanja.



Čitanje poboljšava elokvenciju

Ovde se nameće i ono večito pitanje: šta je starije – kokoška ili jaje. Da li ljubav prema čitanju doprinosi vašem kvalitetnijem vokabularu ili je obrnut slučaj? Devedesetih godina prošlog veka, glavni pokretač istraživanja Kit Stanović je sa svojim kolegama istražio ovu dilemu. Koristilii su Author Recognition Test (test kojim se ispituju čitalačke sposobnosti) kako bi procenili čitalačke sposobnosti učesnika istraživanja. Rezultati su pokazali da su ispitanici koji svakodnevno čitaju imali za 50% širi vokabular, ali i 50% bolje ocene na testovima opšteg znanja u poređenju sa onima koji ne čitaju. Možete i sami testirati svoj vokabular rešavajući Princeton Review’s high school English kviz.

Možete produžiti svoj život

Istraživači sa Univerziteta Jejl su tokom dvanaest godina pratili na hiljade odraslih koji su imali preko pedeset godina. Otkrili su da su učesnici koji su čitali trideset minuta dnevno živeli duže za otprilike dve godine u poređenju sa onima koji su čitali časopise ili dnevne novine. „Prednosti čitanja knjiga uključuju i duži život tokom kog ćete moći da pročitate još knjiga“, rekli su istraživači.

Možda ćete postati saosećajniji

Kao dodatak tome što ćete poboljšati svoju „običnu“ inteligenciju, čitanje takođe može unaprediti i vašu emocionalnu inteligenciju. Studija koju je 2013. godine sproveo Harvard, pokazala je da su volonteri koji čitaju književnu fikciju bolje prepoznavali na osnovu izraza lica osećanja onih o kojima brinu od onih koji su čitali stručnu literature ili publicistiku… naravno, svakako su bili bolji od onih koji nisu čitali uopšte. Zašto, pitate se? „Što više fikcije čitate, bolje ćete razumeti društvene odnose jer ćete na lakši način spoznati suptilne znakove u vašem okruženju“, rekla je Maja Đikić, psiholog sa Univerziteta u Torontu.



Čitanje osnažuje mozak

Zaboravite na ukrštene reči; za pravu moždanu aktivnost možete otvoriti i knjigu. Istraživanje koje je 2013. godine objavio časopis Brain Connectivity pokazalo je da je kod studenata koji su čitali izmišljenu priču zabeležena povećana aktivnost u delovima mozga zaduženim za jezik i pamćenje i do pet dana kasnije. Kao što se mišićna masa gradi trčanjem, čitanje na isti način može aktivirati i poboljšati vaše kognitivne funkcije, objasnili su autori istraživanja.

Možete se povezati sa svojom decom

Opšte je poznato na koje sve načine čitanje može doprineti vašoj deci i njihovoj pismenosti, inteligenciji, pa čak i prilikom pronalaženja njihovog budućeg posla. Ali, verovali ili ne, čak i žanr knjige koju čitate sa njima može napraviti veliku razliku, takođe. Prema istraživanju koje je časopis Pediatrics objavio 2019. godine, roditelji koji svojoj deci čitaju iz štampanih knjiga, a ne sa tableta ili elektronskih čitača, imaju najsmislenije verbalne i neverbalne interakcije (a samim tim i najbliže veze) sa svojom decom.

Smanjujete rizik od demencije

Prema istraživačkom timu sa Univerziteta Santjago de Kompostela u Španiji, bogat vokabular dodatno doprinosi vašoj oštroumnosti kako godine prolaze. Nakon procene rezultata testiranja vokabulara među više od trista učesnika koji su imali preko pedeset godina, istraživači su ustanovili da su ispitanici sa najvećim brojem poena bili u boljoj poziciji u odnosu na one sa slabijim rezultatima na testovima. Rizik da obole od demencije kod njih je bio manji i do četiri puta. Ali nemojte se ovde zaustaviti – čitanje je samo jedna od pedeset svakodnevnih navika koja može smanjiti rizik od nastanka ove bolesti.

Autor: Bruk Nelson
Izvor: rd.com
Prevod: Nataša Đuričić


Podelite na društvenim mrežama:

omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
26.04.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
laguna donirala važan uređaj institutu za majku i dete laguna knjige Laguna donirala važan uređaj Institutu za majku i dete
25.04.2024.
Jedna od važnih aktivnosti Lagune u prošloj godini, koja je bila u znaku obeležavanja četvrt veka postojanja, jeste odluka da sredstva namenjena proslavi jubileja preusmerimo u humanitarne svrhe. ...
više
uskoro na brodvej stiže i mjuzikl suludo bogati azijci video  laguna knjige Uskoro na Brodvej stiže i mjuzikl „Suludo bogati Azijci“ [video]
26.04.2024.
Popularni knjiško-filmski serijal se adaptira u mjuzikl na Brodveju. Džon M. Ču će biti zadužen za režiju muzičko-scenske adaptacije „Suludo bogatih Azijaca“. Za potrebe mjuzikla (u produk...
više
dženi kolgan božićna knjižara i čari škotskog duha laguna knjige Dženi Kolgan: „Božićna knjižara“ i čari škotskog duha
26.04.2024.
Škotska spisateljica Dženi Kolgan u razgovoru za Politiku otkriva čaroliju koja se krije iza njenog najnovijeg romana „Božićna knjižara“. Praznična knjiga škotske spisateljice Dženi Kolgan „Bož...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.