Laguna - Bukmarker - Entoni Bivor o „Misteriji Olge Čehove“ - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Entoni Bivor o „Misteriji Olge Čehove“

Entoni Bivor je napisao knjigu „Misterija Olge Čehove“ i u njoj govori o porodici koja je preživela rusku revoluciju, građanski rat, uspon Hitlera, staljinistički teror i nacističku invaziju na Sovjetski Savez. Teme hrabrosti, idealizma, straha, žrtvovanja, oportunizma i izdaje upletene su u priču o ljudima i užasnim pritiscima koje su trpeli u jednom totalističkom razdoblju. Razgovarali smo sa autorom o knjizi, kao i ljudima i vremenu o kome govori.

Recite nam šta je to misterija Olge Čehove?

Zapravo, reč je o duploj misteriji. Tu je prvo špijunska priča jer su je Sovjeti angažovali, a bila je veoma bliska Hitleru. Ali prava misterija je priča o Rusiji i Nemačkoj tokom 20. veka – fascinantan deo ove priče je šira porodica Čehova i Knipera koja je podeljena između ove dve zemlje u najopasnijem periodu svetske istorije. Prošli su kroz rusku revoluciju, uspon Staljina, nacizam i Drugi svetski rat – i svi su preživeli. To je osnova misterije: kako su uspeli da prežive u takvim okolnostima?

Odakle potiče ideja za ovu knjigu?

Sasvim slučajno smo naišli na nju tokom istraživanja za prethodnu knjigu. Moja divna asistentkinja Ljuba Vinogradova i njena majka setile su se glasine o Čehovima vezane za bitku za Berlin. Predložio sam da posetimo muzej Melikovo, staro zdanje Čehovljevih, koje se nalazi dva sata od Moskve.

Tamo smo naišli na veliku zbirku pisama, dokumenata, porodičnih fotografija i fotokopije sovjetskih izveštaja – između ostalog o povratku Olge Čehove iz Berlina u Moskvu u aprilu 1945. godine dok je bitka još trajala. I to je bio početak priče za koju smo odmah shvatili da je nećemo uključiti u knjigu o Berlinu jer smo naišli na toliko materijala da je cela priča o Nemačkoj i Rusiji bila dovoljno velika za novu knjigu. Odatle smo počeli.

U kakvom je srodstvu Olga bila sa Antonom Čehovom?

Bila mu je dvostruka nećaka. Njena tetka, velika Olga Kniper Čehova, bila je čuvena pozorišna glumica u Moskvi koja se udala za Antona Čehova 1901. godine i bila sa njim dok nije preminuo 1904.

Kada je počeo Hitlerov uspon?

Hitlerov uspon je počeo krajem dvadesetih i tokom tridesetih kada je sa nacističkom partijom, prvobitno smeštenom u Minhenu, počeo da izaziva građanske nerede na ulicama napadajući komuniste i socio-demokrate. Na taj način je stvarao nered koji je ljude podsticao da požele snažnu vladu. I tako je malo po malo došao do pozicije kancelara, a nakon toga je demokratski sistem imao veoma male šanse da preživi.

Gde je u to vreme bila Olga?

Tada je već živela u Berlinu. Došla je u taj grad 1920. godine i njena filmska karijera krenula je uzlaznom putanjom. Snimala je oko osam filmova godišnje. Ključna stvar je da se 1923. godine njen brat Lav Kniper, kompozitor, vratio u Berlin. Borio se u ratu protiv boljševika i jedini način da se vrati u Rusiju bio je da sklopi pakt sa đavolom – da sarađuje sa tajnom policijom i špijunira bele Ruse u Berlinu. Tako je regrutovao i Olgu.

Bilo je to vreme građanskih ratova i u toj fazi sve se delilo na fašizam i komunizam. Jedini način da preživite bio je da budete odani sebi i zaštitite svoju porodicu. Za Olgu odanost komunizmu nije bio prioritet, naravno, već je pristajanjem da bude agent mogla porodicu da dovede iz Rusije u Nemačku kako bi brinula o njima jer je u tom periodu imala dosta novca. Tako je uspela da u Berlin 1924. godine dovede majku, kćerku, sestru i nećaku.

U knjizi je prikazan i odnos Olge i Gebelsa. Kakav je bio?

Olga je morala da zaštiti svoju karijeru tako da je morala da bude dobra i pretvara se da je prijateljica sa Gebelsom – čak ga je pozivala na ručak u svoju malu kuću van Berlina. Gebels u svom dnevniku opisuje kako je simpatična i harizmatična bila frau Čehova. On je bio ozloglašen po svom odnosu prema glumicama i grotesknim tehnikama kastinga. Nisam siguran koliko je to mogao da primenjuje na Olgi jer je ona bila poprilično impresivna, a njena majka je čak jednom prilikom bila otvoreno neprijatna prema Gebelsu što je bilo poprilično hrabro.

Zašto je bila neprijatna?

Smatrala ga je apsolutno užasnim, malim vulgarnim čovekom. Nikada mu nije oprostila što je iznenada tražio od njene ćerke da se pojavi u poslednjem trenutku na nekoj zabavi, a da je nije prethodno obavestio. Smatrala je to izuzetno nedžentlmenskim ponašanjem.

Rekli ste da ne verujete mnogo u ono što je Olga napisala u svojim memoarima.

Ne. Pre svega, bila je glumica i špijunka. Od malena je bila sklona fantaziranju tako da se sve mora uzeti sa rezervom. Naravno, tu su stvari koje su očigledno istinite, ali sa dobrim delom teksta treba biti oprezan jer za neke stvari znamo da su notorne laži. Zbog toga smo pažljivo morali da proučavamo gde možemo da se oslonimo na materijal, a najviše su nam pomogli razgovori sa članovima porodice koji su još uvek živi. Takođe, neki oficiri KGB-a koji su radili sa njom i njenim bratom dali su mnogo jasnije indicije o tome šta je istinito, a šta ne.

Za kraj ostaje ključno pitanje – da li je Olga Čehova bila dvostruki agent?

Mislim da je bila samo agent Sovjetskog Saveza. Verujem da nikako nije mogla da radi za Gestapo ili nemačku službu. To se sada već ne dovodi u pitanje.

Razgovarao: Brajan Lemb
Izvor: c-span.org
Prevod: Dragan Matković
Foto: Bjørn Erik Pedersen / CC BY 2.5 / Wikimedia Commons


Podelite na društvenim mrežama:

Povezani naslovi
dečji dani kulture od 5 do 7 aprila u igri sa knjigom  laguna knjige Dečji dani kulture od 5. do 7. aprila – U igri sa knjigom!
27.03.2024.
I ovog aprila deca se najlepše druže sa knjigom, i to u okviru Dečjih dana kulture, još jedne manifestacije koja promoviše knjigu i čitanje na najlepši način: kroz igru i zabavu! Dečji dani kul...
više
infuzija čoveku koji posustaje predstavljene canetove ukrštene reči  laguna knjige Infuzija čoveku koji posustaje – predstavljene Canetove „Ukrštene reči“
27.03.2024.
Da je poezija u modi potvrdila je promocija prve poetske zbirke Zorana Kostića Caneta „Ukrštene reči“, koja je održana u Velikoj sali SKC-a 26. marta. Pored autora, učestvovale su književnica Ivana Di...
više
promocija romana vaskrsenje vukašina milićevića laguna knjige Promocija romana „Vaskrsenje“ Vukašina Milićevića
20.03.2024.
U četvrtak 28. marta od 18 sati u kafeteriji Bukmarker knjižare Delfi SKC biće predstavljen roman Vukašina Milićevića „Vaskrsenje“.   O knjizi će, osim autora, govoriti i Igor Perišić, knji...
više
nedeljnik u knjižarama delfi laguna knjige Nedeljnik u knjižarama Delfi
27.02.2024.
Novi broj lista Nedeljnik je na kioscima, a od petka ga možete kupiti za samo 29 dinara u svim knjižarama Delfi širom Srbije uz kupovinu bilo koje Lagunine knjige, knjige drugih izdavača ili proizvoda...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.