Laguna - Bukmarker - Eden Books aplikacija za čitanje elektronskih knjiga: Moje iskustvo - Knjige o kojima se priča
VestiIntervjuiPromocijeAkcijeKnjiževni klubPrikazi#knjigoljupci#TriRajkeVideoKolumneNagradeKalendar

Eden Books aplikacija za čitanje elektronskih knjiga: Moje iskustvo

Hajde da malo pričamo o elektronskim knjigama. Znam da smo svi više puta nailazili na nagađanja i predviđanja koja kažu da će elektronske knjige potisnuti one fizičke, s jedne strane, ili na tekstove koji nam, s druge strane, naglašavaju kako elektronske knjige nikada neće moći zauzeti mjesto onih fizičkih. Donekle mi je zanimljivo čitati i jedne i druge stavove, kao i bilo šta drugo što ima veze sa knjigama uostalom, ali moj pogled na taj odnos elektronsko – fizičko nikada zapravo nije podrazumijevao isključivanje jedne opcije, uvijek sam ih nekako vidjela kao komplementarne. I jedno i drugo ima svoje posebne kvalitete, a tamo gdje jedna strana zakaže, druga prosto uskače i popunjava prazninu. Zbog toga mi je bilo drago kada sam dobila priliku da isprobam Eden Books aplikaciju za čitanje elektronskih knjiga i vidim kako stvari zaista funkcionišu u praksi.



U nastavku teksta podijeliću s vama sopstveno iskustvo ovakvog čitanja, a zatim i predstaviti neke osnovne karakteristike same aplikacije. Ako ste se premišljali da li je nešto ovakvo za vas, nadam se da će vam ovaj tekst riješiti makar neke nedoumice. Pa da krenemo…

Moje iskustvo čitanja

Čim sam instalirala aplikaciju, naravno da sam se odmah pozabavila kreiranjem profila i podešavanjem čitalačkih preferencija – izborom omiljenih autora, žanrova i slično. Onda sam uskočila u more knjiga koje se nude i na trenutak zastala – jer nisam znala odakle da počnem. Prvo sam pomislila da je možda bolje da se odlučim za publicistiku ili neku kraću formu kao što je zbirka priča – ali nakon malo listanja po postojećim spiskovima i predloženim naslovima – ipak sam se uhvatila romana. Opcija je pala na Kolsona Vajtheda i njegov roman „Momci iz Nikla“. Dugo mi je ta knjiga bila na spisku za čitanje, ali prosto nikako nije dolazila na red, tako da se ovo pokazalo kao sjajna prilika.

Pozabavila sam se zatim podešavanjem pozadine (super je što, pored klasične bijele i dark mode pozadine, postoji opcija žute boje, koja me najviše podsjeća na papir kakav volim u knjigama i koja me definitivno najmanje zamara), izborom fonta (jer znamo da je odgovarajući font više nego pola cjelokupnog iskustva čitanja), a posebno me је obradovalo kad sam vidjela da je moguće označiti odabrane dijelove podvlačenjem različitim bojama (svako ko voli da vodi bilješke zna koliko je ovo važan aspekt, a odmah da vam kažem da su boje apsolutno predivne). Nakon početnog igranja sa podešavanjem dostupnih opcija, krenula sam i sa samim čitanjem. Uvidjela sam uskoro da postoji i opcija da se provjeri značenje odabranih riječi ili fraza, a jedna od super stvari mi je i kako je riješeno pitanje fusnota – nenapadno i neopterećujuće, a opet krajnje efikasno.

Čitanje za sada ide veoma glatko, a vjerujem da ću uskoro podijeliti s vama i utiske o romanu s kojim sam započela ovu elektronsku avanturu. A ne bih ja bila ja da na spisak već nisam stavila još neke naslove, čijem se čitanju i te kako radujem, tako da vjerujem da će ovo biti jedna od onih avantura koje traju.

Ako vam sve ovo zvuči zanimljivo, u nastavku ću podijeliti s vama i nekoliko tehničkih informacija kako biste, nadam se, dobili što potpuniju sliku o raznim funkcionalnostima Eden Books aplikacije.

Nekoliko osnovnih informacija o Eden books aplikaciji

Aplikacija Eden Books zamišljena je kao spoj klasične aplikacije za čitanje elektronskih knjiga i svojevrsne društvene mreže koja okuplja čitaoce i nudi im prostor za međusobnu komunikaciju. Svako ko aktivira aplikaciju ima priliku da kreira svoj profil, unese svoje čitalačke preferencije te pronađe i doda prijatelje koji takođe koriste aplikaciju. Izbor knjiga koje se mogu čitati zaista je ogroman, a napomenula bih i da se pored Laguninih izdanja mogu pronaći i naslovi drugih izdavača, kao i knjige na stranim jezicima. Zaista je dosta toga raznovrsnog tu! U ponudi je nekoliko kreiranih kolekcija (npr. Amerikana, Klasici svetske književnosti, Netopija, Knjige do 200 strana), kao i top-lista beletristike i publicistike, tako da i u slučaju da niste sigurni šta sljedeće želite da čitate – možete samo da preletite neke od ovih lista i prilično sam sigurna da ćete naći nešto što će vam privući pažnju.

Sljedeća bitna stavka koju bih spomenula jeste da postoje dva modela: Eden Classic i Eden Premium. Dok prva opcija, besplatno korišćenje aplikacije, omogućava da elektronske knjige kupite po znatno nižoj cijeni u odnosu na štampana izdanja, druga opcija podrazumijeva mjesečnu pretplatu u iznosu 599 dinara (dakle 10 KM) i neograničeno preuzimanje knjiga bez bilo kakve dodatne nadoknade. Po mom mišljenju, to je i više nego pristojna cijena s obzirom na količinu knjiga koje su dostupne. Naravno, ako zaista mislite koristiti aplikaciju.

Krajnji sud

OК, hajde sada da sažmemo glavne utiske upotrebe aplikacije i uopšte iskustva čitanja elektronskih knjiga. Na prvom mjestu, elektronske knjige su se pokazale kao super opcija ako, kao i ja, čitate dosta novih izdanja i prosto ne stižete da nabavite sve naslove ili vam jednostavno ponestaje slobodnog prostora za skladištenje svih knjiga. Dalje, pored očigledne uštede prostora, tu je i finansijska ušteda, a to je nešto što svi volimo, zar ne? Mislim da svi imamo gomile ili makar gomilice knjiga koje smo kupili jer smo bili ubijeđeni da ćemo ih čitati neposredno nakon kupovine, a ta gomila i dalje čeka, možda je već dovoljno stara da krene u prvi razred osnovne. Ne, naravno da ne mislim da ćemo prestati kupovati knjige, daleko bilo, ali nekad, makar nekad, možda vrijedi razmisliti da li nam je baš svaka knjiga neophodna sad i odmah. Tu je i opcija lakšeg čitanja u pokretu za one koji to vole – telefon je uglavnom dosta lakši i zauzima manje prostora, a stalno vucaranje knjiga prijeti i da ih ošteti (khm, ne pitajte kako znam). Uostalom, telefon već svakako stalno nosamo kraj sebe pa ako već toliko buljimo u ekrane, što ne bismo pokušali da to učinimo malo smislenijim. Meni se za sada pokazalo kao skroz prihvatljiva opcija, pa vidjećemo kako će se sve dalje odvijati.

Eto ga, nadam se da vam je tekst bio od koristi. Do narednog čitanja!

Autor: Sonja Lero Maksimović
Izvor: puellasole.ba


Podelite na društvenim mrežama:

kriza koja je čarlsa dikensa umalo koštala karijere laguna knjige Kriza koja je Čarlsa Dikensa umalo koštala karijere
07.05.2024.
Čarls Dikens se redovno tuširao hladnom vodom i voleo da ide u duge šetnje, tokom kojih je prelazio dvadesetak, a ponekad i trideset kilometara. Stiče se utisak da nikada nije sedeo skrštenih ruku: na...
više
prikaz romana stari kalendar jedne ljubavi andreja makina život između stvarnosti i sećanja laguna knjige Prikaz romana „Stari kalendar jedne ljubavi“ Andreja Makina: Život između stvarnosti i sećanja
07.05.2024.
Početkom 2021. godine se u francuskim knjižarama, posle dvogodišnje pauze, pojavilo novo ostvarenje akademika Andreja Makina. Reč je o romanu „Stari kalendar jedne ljubavi“, nostalgijom obojenom delu ...
više
omiljena akcija knjigoljubaca 3 za 999 od 7 do 26 maja  laguna knjige Omiljena akcija knjigoljubaca: „3 za 999“ od 7. do 26. maja!
07.05.2024.
Akcija koju najviše volite i uvek željno iščekujete, jer su tamo najbolji naslovi iz naše ponude – „3 za 999“ počinje 7. i traje do 26. maja 2024. godine, u svim Delfi knjižarama, kao i na sajtovima l...
više
delfi kutak je pročitao malo drugačiji hepiend  laguna knjige Delfi Kutak je pročitao: „Malo drugačiji hepiend“
07.05.2024.
Knjigu sam dobila na zadatak za čitanje. Na prvu loptu, kada sam ugledala korice i videla da ima 500 strana, samo sam zakolutala očima. Dakle, prvi susret nije prošao kako treba. A još više sam zak...
više

Naš sajt koristi kolačiće koji služe da poboljšaju vaše korisničko iskustvo, analiziraju posete sajtu na sajtu i prikazuju adekvatne reklame odabranoj publici. Posetom ovog sajta, vi se slažete sa korišćenjem kolačiča u skladu sa našom Politikom korišćenja kolačiča.